In tegenstelling tot heel wat dieren kunnen mensen niet lopen vanaf hun geboorte. Wanneer onze baby’s leren lopen, gaat dat met veel vallen en weer opstaan gepaard.
Voorbereidingen
Als je je baby de eerste maand onder de armpjes vasthield, maakte hij of zij instinctief stapbewegingen. Wat later verdween die stapreflex.
Maar op zes maanden zette je baby zich lustig af met zijn voetjes wanneer hij of zij bij jou op schoot zat: beentjes buigen en weer strekken, een prettig spelletje. Zo leerde je kindje ter plaatse trappelen.
Misschien zijn nu zelfs – met jouw hulp – de eerste pasjes gezet!
LEES OOK > Eerste stapjes bij onze baby’s een maand later dan elders
Vallen en opstaan
Die eerste stapjes komen er bijna toevallig: je laat je kleintje even los tijdens het oefenen. En voor hij of zij het zelf beseft, heeft je baby al een eerste pasje gezet. Dan duurt het niet lang meer voor het zelfstandig proberen stappen eraan komt.
Eerst zoekt je kindje nog steun met de armen om het evenwicht te bewaren. En terwijl hij of zij elke spier spant – zo vermoeiend is dat – zet je baby enkele pasjes van de ene persoon naar de andere.
Beginnersstap
Wanneer baby’s leren lopen, houden ze hun ogen strak gericht op het doel, want dat is hun zekerheid. Ze lopen snel, de knietjes stijf, de benen wat gespreid: de typische stap van beginnertjes.
Vallen hoort er onvermijdelijk bij, maar zo’n leerling-lopers doen zich zelden pijn. Je hoeft echt niet naar hen toe te hollen als ze onderuitgaan. Ze komen vanzelf weer overeind en oefenen ongestoord verder.
Het is belangrijk dat je baby ook leert uit negatieve ervaringen: zo ondervindt je baby bijvoorbeeld al doende (lees: al vallend) hoe hij of zij trager kan lopen en je moet draaien.
LEES OOK > Dagboek Elias, 13 maanden: ‘Met je allereerste stapjes gaat de wereld voor je open’
Stoppen en starten
Blijven staan zonder steuntje in de buurt is nu (even) een bijzondere prestatie. Voordien betekende stoppen immers: zich laten vallen of zich vastklampen aan een mens of een meubelstuk.
Als je baby eenmaal kan stoppen waar en wanneer hij of zij wil, gaat je kindje verder met het oefenen van andere vaardigheden.
Aanmoedigingen neemt je kleintje trouwens dankbaar aan. Het is immers niet niks, leren lopen. Het vereist een totale inzet. Je hoeft het je baby dus ook niet kwalijk te nemen dat hij of zij af en toe nog eens kruipt, want stappen is vermoeiend!
Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.
Gepubliceerd op: 22/11/2016, laatste update op: 24/01/2022Tags: leren lopen