Borstvoedende moeders voelen zich wel eens beperkt. In principe kan je overal voeden, maar niet iedereen durft dat. En zeker borstvoeding geven op festivals wordt als ‘onmogelijk’ gezien. Niet voor Lut Brouwers, voorzitter van Borstvoeding vzw, de drijvende kracht achter Babybar op festivals, waar je in alle rust én comfort de borst geven, afkolven of iets opwarmen.

Babybar

Waarom een Babybar? Is borstvoeding geven op een festival zo’n probleem?

Lut Brouwers: ‘Borstvoeding moet overal kunnen, vinden wij. Maar niet alle mama’s durven het. En wij vinden dat dat geen obstakel mag zijn voor moeders om het huis uit te gaan. In een Babybar kan een moeder in alle rust haar baby voeden. Of dat nu borstvoeding is of flesvoeding – die ook door de papa’s kan gegeven worden – maakt voor ons niets uit.

Het is de bedoeling dat mama’s en baby’s in een Babybar tot rust kunnen komen. Sommige kindjes zijn maar enkele weken oud en dan heb je het borstvoeden nog niet volledig onder de knie. Onze vrijwilligers kunnen helpen of vragen beantwoorden.’

Waarom vinden zoveel vrouwen het moeilijk om in het openbaar te voeden?

‘Het is inderdaad vreemd dat mensen negatief reageren op een mama die haar kind in het openbaar voedt. Terwijl ze het zelden raar vinden om in tijdschriftenwinkel boekjes te zien met halfnaakte vrouwen op de cover. Het seksuele aspect van de borst wordt blijkbaar makkelijker aanvaard.

Bovendien krijgen vrouwen er geregeld opmerkingen over, terwijl de meeste zeer discreet voeden, zeker als er andere mensen in hun omgeving zijn.’

LEES OOK > Baby’s op festivals: bescherm de oortjes

Een Babybar is ook meer dan een plek om te voeden.

‘Klopt. Je kan er ook een verse luier omdoen of afkolven en de melk koel bewaren. Je kan er ook terecht met vragen over borstvoeding, of je nu zwanger bent of al voedt.

We richten de ruimtes ook zeer gezellig in. Daarvoor krijgen we de hulp van de organisatie van de festivals, vaak in samenwerking met een Kringloopwinkel. Daar zijn we heel dankbaar voor.’

Toekomst

Zijn er nog gelijkaardige initiatieven?

‘Ja, een afkolftent op Pukkelpop. Dat een initiatief van de opleiding vroedkunde UCLL. Het zou jammer zijn mochten vrouwen die nog borstvoeding geven, niet naar hun favoriete festival kunnen omdat ze niet kunnen afkolven, toch?

De melk wordt er koel bewaard en je kunt ze komen ophalen op het einde van het festival. Vorig jaar zijn er zo’n 100 mama’s komen kolven en waren er 200 kolfsessies. Deze zomer wordt de ‘afkolftent’ nog groter, het was immers een groot succes!’

LEES OOK > Langer borstvoeding geven met deze 7 tips

Momenteel biedt de vzw op drie festivals een Babybar aan. Willen jullie dit in de toekomst nog verder uitbreiden?

‘Tijdens de festivalperiode blijven we erop inzetten. Maar ons belangrijkste doel blijft ouders informeren. Borstvoeding wordt nog te vaak rooskleurig voorgesteld, terwijl het niet altijd evident is. Sommige kindjes drinken niet meteen heel goed, andere niet genoeg. Er zijn ook veel vrouwen met pijnlijke tepels, kloven of te weinig melkproductie.

Wij willen hen vooraf inlichten over hoe het er in de realiteit aan toe gaat, zonder ze af te schrikken. Zwangere vrouwen en hun partners doen er goed aan om zich tijdens de zwangerschap te informeren hoe borstvoeding “werkt”. Veel mogelijke probleempjes kunnen voorkomen worden.

Er zijn natuurlijk veel boeken geschreven over borstvoeding, maar wij zijn ervan overtuigd dat de infosessies die wij geven meer effect hebben, omdat de informatie langer blijft hangen. De infosessies  zijn er ook voor koppels, oma’s, vriendinnen,…  en verlopen heel gemoedelijk. Het zijn gezellige bijeenkomsten, zelfs na de bevalling komen mama’s graag terug.’

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 06/07/2019, laatste update op: 10/02/2022

Tags: , , ,