De coronabesmettingen zijn ondertussen sterk gedaald. Maar wat als je toch corona hebt, mag je je baby dan borstvoeding geven? Jazeker, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook tijdens corona is borstvoeding aan te raden, zelfs als je zelf besmet bent met het virus.

Corona en borstvoeding geven

Tot op vandaag werd het coronavirus niet aangetroffen in de moedermelk van vrouwen die er vermoedelijk mee besmet waren of er positief op waren getest. Het is dan ook erg onwaarschijnlijk dat het virus via moedermelk aan de baby kan worden overgedragen.

En wat met het voor baby en moeder zo belangrijke huidcontact? De WHO moedigt moeders aan om hun zuigeling zo dicht mogelijk bij zich te houden. Skin-to-skin verbetert niet alleen de temperatuurregeling van pasgeborenen, maar verhoogt ook beduidend hun overlevingskansen.

De vele voordelen van zowel huidcontact als borstvoeding wegen sterk op tegen het risico van virusoverdracht. In de zeldzame gevallen waarin baby’s wel besmet raakten, vertoonden ze slechts milde of helemaal geen symptomen. Een hele opluchting!

LEES OOK > Waarom huid-op-huidcontact na de geboorte zo belangrijk (en heerlijk!) is

Mondmasker

Toch raadt de WHO moeders die borstvoeding geven aan om passende hygiënische maatregelen te treffen. Zo moet de moeder, voordat ze haar baby vastneemt, haar handen goed wassen met zeep en water of met een alcoholhoudende gel.

Een medisch mondmasker dragen is aan te raden als je besmet bent met het virus. Het verhindert dat de baby via ingeademde lucht met het virus in contact komt.

In arme landen zijn mondmaskers schaars. Toch geeft de WHO ook de moeders daar die vermoedelijk of bevestigd virusdrager zijn het advies hun kind zelf te voeden.

Moedermelk vermindert immers niet alleen de in ontwikkelingslanden heersende hoge kindersterfte, maar biedt ook levenslange gezondheidsvoordelen, zoals een goede ontwikkeling van de hersenen. Tegelijk vermindert borstvoeding het risico op borstkanker en eierstokkanker voor de moeder.

Afkolven

Als een jonge moeder echt ziek wordt door het virus en geen borstvoeding meer kan geven, kan er meestal wel nog melk worden afgekolfd. Dat is van belang om de melkproductie op gang te houden, zodat moeders na hun herstel opnieuw zelf hun baby kunnen voeden.

Vanzelfsprekend moeten het borstpompje en de bijbehorende melkopslag na elk gebruik goed gereinigd worden.

LEES OOK > Bevallen in volle coronacrisis: ‘We voelen alle liefde misschien zelfs nog intenser vanop afstand’

Donormelk

Als een zieke moeder niet meer tot afkolven in staat is, kan er een beroep worden gedaan op een zogenaamde melkbank. Dergelijke donormelk mag zelfs afkomstig zijn van een andere moeder die vermoedelijk of bewezen besmet is met COVID-19. Ook die moedermelk is doorgaans virusvrij.

Er kan natuurlijk ook overgeschakeld worden op flesvoeding. Ook de bereiding en de toediening daarvan moeten op een hygiënische manier gebeuren.

Besmettingsrisico

Zieke moeders zullen minstens twee weken een besmettingsrisico betekenen voor hun omgeving en hun baby in het bijzonder. Verhoogde waakzaamheid is in die periode dus nodig.

LEES OOK > Kindje geboren? Schrijf je in op ons gratis magazine en onze nieuwsbrief

Dit artikel verscheen in juli 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 07/07/2020, laatste update op: 20/06/2022

Tags: , ,