Het is ochtend en terwijl ik dit schrijf, voel ik mijn ogen branden en moet ik me heel hard focussen zodat mijn gedachten niet alle kanten opschieten. Dat is normaal. Ons nieuwe normaal. Ik ben zo’n mama die al bijna een jaar leeft met een slaaptekort, en ik ben moe.

Winkelen zonder boodschappenlijstje lukt niet meer. Een film kijken zonder na een halfuur in slaap te vallen ook niet. En aan mijn tikfouten te zien zou je je afvragen hoe ik ooit aan een diploma ben geraakt.

Ik heb een baby in huis en heb het afgelopen jaar geen enkele nacht doorgeslapen.

LEES OOK > Hé, het is oké als je baby nog niet kan doorslapen

Slaapdronken

Mijn vriend en ik worden gemiddeld drie keer per nacht wakker gemaakt. Meestal volstaat het om op te staan en slaapdronken het tutje te geven, heel soms moet er harder en langer getroost worden. Dat is lastig.

Uitslapen zit er ook niet in, want de grote zus van vijf is een vroege vogel. We zijn moe, heel erg moe. We voelen het aan onze bloeddruk, vermoeide lijf, levenslust en prikkelbaarheid.

LEES OOK > Hoe ga je om met spanningen in huis?

Slaaptekort zorgt voor donkere nachten

De ergste momenten om uit je heerlijk warme slaap gewekt te worden zijn rond middernacht, wanneer je zelf net goed vertrokken bent. Rond 5 uur is ook geen cadeau, zeker als je net als ik een slechte slaper bent en moeilijk weer in slaap valt.

Dat nachten donker kunnen zijn, weten mijn vriend en ik ondertussen. Gedachten ook trouwens. Van ‘Dit ga ik morgen nooit overleven!’, tot ‘Dit houden we toch niet meer vol?’

LEES OOK > 6 jaar slecht slapen na de geboorte: echt waar?

Onderbroken nachten zijn een serieuze relatietest. Ik ben kwaad op hem wanneer hij kwaad is op onze zoon omdat die ons wakker houdt. Hij is kwaad op mij wanneer ik onze zoon tussen ons leg en zo de weg van de minste weerstand kies.

En wie is nu eigenlijk het meest vermoeid? Heb ik niet het meest recht om ‘moe’ te zijn omdat ik eerst nog al die maanden borstvoeding gegeven heb?

Slaap is hét gespreksonderwerp geworden bij ons thuis, overdag, maar ook ‘s nachts. Al hebben we ondertussen ook al wel geleerd dat grote gesprekken voeren ‘s nachts geen goed idee is.

Teamwork

Gelukkig hebben we het allemaal al eens meegemaakt. Onze dochter van vijf was ook een slechte slaper. Uren heb ik op de grond naast haar bedje gezeten.

Tot een uitgeslapen slaapcoach me een helpende hand reikte. Die eerste ervaring helpt om alles beter te relativeren. Het rijt oude nachtelijke wonden open, maar ergens weten we ook: wij kunnen dit! Als team.

Overdag, maar ook ‘s nachts.

LEES OOK > Relatie na de baby: niet altijd simpel

Slaaptekort is een fase

En er zijn kleine dingen die het dragelijker kunnen maken. Op tijd gaan slapen helpt écht. Accepteren dat het gewoon heel erg lastig is ook.

Frustraties ‘s nachts helpen je geen meter vooruit, en kosten ook gewoon te veel energie. Wissel elkaar af en slaap in het weekend om de beurt eens een uurtje langer.

Zorg voor elkaar en probeer er ook eens mee te lachen wanneer jullie vermoeide blikken aan de ontbijttafel voor de zoveelste keer kruisen. Het is een fase. Dit gaat écht over.

En tot die tijd: vergeef me mijn tikfouten.

LEES OOK > Mama is moe en de reden is niet ver te zoeken

Even met twee

‘Sinds er kinderen zijn, blijft er nog maar weinig tijd over voor elkaar.’ Herkenbaar? Je bent niet alleen! Daarom willen we jullie als koppel een hart onder de riem steken. Door aandacht te hebben voor de vele kleine momentjes.

In ons dossier Even met twee op Goedgezind.be vind je heel wat artikels met relatietips van experten en herkenbare verhalen van koppels. Neem zeker een kijkje!

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 30/11/2020, laatste update op: 12/02/2021

Tags: , , , , , , ,