It takes a village to raise a child… Maar hoe voelt het als die village een stuk kleiner wordt en er een kindje op komst is tijdens corona? Zijn er online communities, cursussen of podcasts die je kunnen helpen op het ouderschap voor te bereiden? 

Mama’s van twintig twintig

Hoe het is om een kindje te krijgen in tijden van corona, dat kan wie het niet meemaakt moeilijk helemaal begrijpen. ‘We merkten dat het thema erg leefde in ons online community’, zegt Lore De Vilder, community manager van Mama Baas.

‘Toen ik een oproep lanceerde naar ouders die voor een boek hierover wilden getuigen, kreeg ik binnen de twee uur meer dan honderd reacties. Zoveel enthousiasme had ik nog nooit meegemaakt. Het toont hoe groot de behoefte was bij vele moeders om hun verhaal te doen.’

In het boek ‘Mama’s van twintig twintig’, dat tot stand kwam in samenwerking met het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen, delen mama’s hun verhalen. ‘De verhalen zijn heel divers: van fertiliteitsbehandelingen ondergaan tot een tweeling krijgen, van een miskraam moeten verwerken tot zelf positief testen op corona een week voor de bevalling. Of de papa die de bevalling niet kan meemaken omdat hij corona heeft. Er zit voor iedereen wel een verhaal bij dat herkenbaar is.’

LEES OOK > Anke beviel in volle coronacrisis: ‘We voelen alle liefde misschien zelfs nog intenser van op afstand’

Positief en negatief

De overwegend positieve verhalen zijn in de minderheid. ‘Iets positiefs dat zowel bij de mama’s als bij de experten die ik in het tweede deel van het boek interviewde naar boven komt, is dat de bezoekbeperkingen er in het ziekenhuis en tijdens de eerste weken thuis voor zorgen dat moeder, vader en kind rustiger de tijd kunnen nemen om aan elkaar te wennen, elkaar te leren kennen.

Borstvoeding opstarten loopt daardoor ook makkelijker. Daarna steekt het gemis aan sociale contacten wel de kop op: pronken met je baby, je roze wolk delen, vieren dat je kind er is… Het lijkt of dat nieuw leven vieren niet mag.

De geboorte van een kind, dat komt niet terug: het gevoel dat corona hen die tijd heeft afgepakt, wordt ook geregeld uitgesproken.’

Ook tijdens de zwangerschap hebben vele moeders het moeilijk. Lore: ‘De ene geniet ervan dat ze samen met de partner thuis kan werken: geen stress meer in de file, samen tijd maken om gezond te eten… Maar de meesten lopen na een tijd de muren op, missen het dat collega’s en familie die zwangere buik niet kunnen zien groeien.

Ook na de geboorte wringt het bij velen dat de vroedvrouw en kinderarts hun baby vaker heeft kunnen vastpakken dan de oma of peter. En als er iets misgaat – een miskraam, complicaties bij de bevalling – is het gemis aan knuffels, troost en nabijheid van de mensen die je graag zien nog groter.’

LEES OOK > Waarom huid-op-huidcontact na de geboorte zo belangrijk (en heerlijk!) is

Veel emoties

Dat er heel wat emoties bovenkomen nu je meer thuiszit in kleine familiekring, daar kan Kristien Wollants, logopediste en maakster van podcast Radio Mama over meespreken.

‘De online cursus die ik deze zomer online plaatste over hoe je je emoties kan helpen reguleren als ouder en hierbij ook je kind(eren) kan helpen, heeft erg veel mensen aangesproken. Er was duidelijk nood aan.

Ook de afleveringen van mijn podcast, al zijn er even geen nieuwe bijgekomen tot de herfst van 2020, werden druk beluisterd. It takes a village to raise a child. En als die village kleiner wordt, is de nood aan een digitale village groter.’

Kindje op komst tijdens corona: hoe voorbereiden?

Dat merkten ze ook bij Motel Mama, een online community met interessante artikels en online cursussen. ‘Onze online cursussen over babymassage of je baby dragen werden dankbaar onthaald. De grootste interesse was er in onze complete zwangerschapscursus van 6 weken voor de mama’s en papa’s, handig als er weinig live doorgaat,’ zegt Rien de Mey, zelf bevallen van zoontje Nelson in februari 2021 en een van de drijvende krachten achter Motel Mama.

‘Tijdens 2020 leek het alsof door corona de wereld een beetje op pauze stond. Ik vind het niet zo superfijn om zwanger te zijn, dus het leek me het ideale moment om aan ons derde kindje te beginnen.

Maar ik was ook bezorgd: “Is het medisch verantwoord om een baby te krijgen tijdens de coronacrisis”, was een van de vragen die ik stelde aan mijn gynaecologe. Ze stelde me gerust. Natuurlijk ben ik wel extra voorzichtig geweest en extra bezorgd, met twee schoolgaande kinderen.

Ook mijn vroedvrouw merkte dat er enorm veel vragen waren. Wat begon vanuit het idee: “laten we op de meest voorkomende vragen antwoorden geven”, groeide al snel uit tot een online zwangerschapscursus die een blijvertje gaat worden, ook na corona.’

Zelf heeft Rien haar derde zwangerschap en bevalling in de tweede lockdown positief ervaren. ‘Omdat het een bewuste keuze was. Ik heb ook trieste verhalen gehoord van mama’s waarbij de papa nooit mee mocht tijdens de echo’s tijdens de eerste lockdown. Dat was bij ons niet het geval.

Ik werk normaal van thuis uit, nu mijn man ook thuiswerkte maakte dat de ongemakken van de zwangerschap makkelijk te dragen, want hij kon de kinderen ook van school halen.’

LEES OOK > Origineel én coronaproof je zwangerschap aankondigen

Nestje maken

Dat er weinig bezoek mag komen, vond Rien ook niet erg. ‘De eerste dagen in het ziekenhuis kon mijn man gerust zijn T-shirt uitlaten, zodat hij lekker huid-aan-huid met ons zoontje kon liggen. Bij mijn twee eerste bevallingen had hij het vooral druk met cava uitschenken.

De eerste week thuis kon ik ook rustig de hele dag mijn pyjama aanhouden en een lekker nestje in de zetel voor mij maken om uit te rusten. Ik hoefde me niet op te kleden voor bezoek of bezig te zijn met hapjes en zo.

Ik vind nu meer rust, de borstvoeding loopt vlotter, ik geniet meer van de kraamtijd dan bij de vorige bevallingen. Voor de eerste keer ga ik nu ook proberen of de draagdoek iets voor mij is en wat ik online heb opgestoken over babymassage uittesten.’

Vroedvrouw Elke Notebaert van De Wolk, die de onlinecursus voor Motel Mama geeft, merkt ook dat veel ouders vragen hebben over de bezoekbeperkingen: ‘Denk vooraf goed na wie je rond je wil na de geboorte: iemand die je praktisch helpt in het huishouden of iemand bij wie je je hart kan luchten?

Geef op het geboortekaartje al aan wat niet kan: bijvoorbeeld geen spontaan bezoek mogelijk of alleen raambezoek in plaats van kraambezoek. Als je toch persoonlijk bezoek moet weigeren, doe dat dan in naam van de gezondheid van je kind. Dat kan je moeilijk kwalijk genomen worden.’

LEES OOK > Dossier: Even met twee

Hart luchten

Bij Vaderklap, opgericht in 2016, krijgen ze ook heel wat vragen van papa’s. ‘We hebben een Instagram, blog en podcast, Studio Vaderklap,’ zegt Wim Schotsmans van Vaderklap.

‘Maar vooral in onze gesloten Facebookgroep komen de tongen los: veel vaders missen het om eens hun hart te kunnen luchten bij vrienden of collega’s die ook papa worden of geworden zijn. Of hebben nood aan raad: “Amai, de kleine heeft zo gebruld vannacht, hoe doe je dat, om daar niet zot van te worden?”

De meeste papa’s vinden het fijn dat ze door het thuiswerk meer tijd met hun zwangere vrouw kunnen doorbrengen, maar makkelijk is het niet altijd, om zo sterk op elkaar aangewezen te zijn. Ook daarover kunnen ze met andere papa’s praten.

Hoe je thuiswerk met de zorg voor kinderen thuis kan combineren, zeker als die niet naar school of de opvang kunnen, is ook een hot topic.’

LEES OOK > Zwanger en bevallen tijdens de coronacrisis: de vroedvrouw stelt je gerust

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 03/03/2021, laatste update op: 19/05/2022

Tags: