‘Mama doen!’ ‘Papa doen!’ Het hoofdje schudden, wegkruipen of -lopen en tegenwerken op alle mogelijke manieren. Kinderen hebben niet veel woorden nodig om duidelijk te maken dat jij nu even niet mag doen wat jij wilt doen. Ook al doe je het met de juiste bedoelingen. Wat die voorkeur voor de andere en de afwijzing voor jezelf misschien nog pijnlijker maakt!

Voorkeur voor één ouder: geen reden tot paniek!

Panikeer niet meteen wanneer je kind je botweg lijkt te willen dumpen: het is niet persoonlijk en het betekent niet dat jij vanaf dan het onderspit moet delven voor je partner.

Het is voor je kleintje gewoon een manier om te ontdekken wat er gebeurt wanneer hij of zij iets weigert. Spannend!

In zekere zin mag je het zelfs als een compliment opvatten: je kind voelt zich zo veilig bij jou dat het geen schrik heeft om je af te wijzen. Een leuke extra als gevolg van jouw onvoorwaardelijke liefde, toch?

LEES OOK > Een weekendje weg zonder de baby: ja of nee?

Geen machtsspelletje

Al moet die vleierij je ook niet soft maken: zodra je kindje beseft dat het met die afwijzing misschien wel iets gedaan kan krijgen, ga je daar best niet verder op in.

Wil je oogappel niet dat jij de boterham smeert omdat je partner dat lekker kaasje tussen de boterham doet en jij niet?

Laat het dan even zo en probeer het later opnieuw, in plaats van er een machtsspelletje van te maken dat jij en je kindje absoluut willen winnen.

LEES OOK > Wat met ‘ikke doen!’ wanneer je daar als ouder geen tijd voor hebt?

Grenzen (ver)leggen

Kinderen verleggen elke dag hun grenzen en daarom is het ook logisch dat ze die grenzen opzoeken. Op die manier wordt voor hen duidelijk wat de regels zijn, wat kan en niet kan, wat mag en niet mag.

Het is daarom erg belangrijk voor je kind dat je die grenzen stelt en daar ook consequent naar handelt. Leidt dat dan tot een portie gemok en een flinke afwijzing? Laat het dan passeren en besef: ook dit is een fase.

Kinderen zijn uiteindelijk erg loyale diertjes die je helemaal niet snel écht in de steek zullen laten. Af en toe stellen ze gewoon gedrag waardoor het zo lijkt.

LEES OOK > Mild Ouderschap: volg je gevoel

Tips bij een voorkeur voor één ouder

Krijg jij het deksel op de neus en wil je niet wanhopig smeken om de aandacht van je kindje? Probeer dan eens deze tips om met die voorkeur voor de andere ouder om te gaan.

  • Zoals hierboven al vermeld staat: ga niet wanhopig smeken om de aandacht en voorkeur van je kindje. Waarschijnlijk bereik je daarmee zelfs het tegenovergestelde. Krijg jij niet de gewenste voorkeur? Laat het dan even zo.
  • Je kind verwennen om zo in zijn of haar gratie te vallen, is nooit een goed idee. Ook niet in deze situatie. Laat je kindje gewoon voelen dat je hem of haar graag ziet, hoe dan ook.
  • Probeer om als koppel overeind te blijven in plaats van elkaars concurrent te worden. Toon dat jullie niet tegen elkaar uitgespeeld kunnen worden, maar dat jullie aan dezelfde kant staan. Praat over de aanpak die jullie hanteren en sta op één lijn. Zo krijgt jullie kind niet veel reden om een zekere routine of gewoontes te prefereren.
  • Misschien komt de voorkeur van je kindje wel voort uit een andere aanpak. Het kan helpen om even na te gaan wat de aanpak is van je partner en om er zo dingen uit te halen die voor jou ook werken. Misschien is je kindje dan minder geneigd om jou af te wijzen.
  • Gaat het echt van kwaad naar erger, blijft de voorkeur erg uitgesproken en komen jullie er samen niet uit? Ga dan even ten rade bij de huisarts of opvoedhulp. Zij kunnen jullie verder advies geven en hiermee helpen omgaan.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 09/11/2020, laatste update op: 26/09/2023