Het gat in de markt wordt gevuld in Gent: BabySpots, plekjes in (horeca)bedrijven waar je rustig een baby kan voeden en verschonen, zijn er ingericht. De eerste acht zijn voorgesteld en de bedoeling is om dit nog flink uit te breiden.

Is dat echt nodig?

Wel … ja! Kersverse ouders kennen het zeker: dan ben je trots op wandel met je kleine spruit, als je vaststelt dat er eigenlijk heel weinig plekken zijn waar je een baby kan verschonen. De meeste toiletten zijn gewoon zelfs te klein, dus dan zit je ergens in een hoek op de vloer in de weg te zitten terwijl je je spartelende baby in bedwang probeert te houden.

Gezellig is anders.

Stickerbabyspot-sticker

Niet meer dus met de Gentse BabySpots. Daar zijn baby’s en hun ouders welkom én zijn de voorzieningen om de baby ook echt zorg te geven. Je herkent ze aan de sticker op het raam of de deur. Eerder berichtten we ook al over een app die toelaat babyvriendelijke toiletten te vinden.

‘Uiteraard vinden wij dat dit overal moet kunnen, maar we willen jonge ouders de garantie geven dat ze op de BabySpots zeker terecht kunnen’, zegt de Gentse schepen van Opvoeding, Onderwijs en Jeugd Elke Decruynaere (Groen).

‘In de babyspot staat een comfortabele zetel, is een luiertafel aanwezig en is er de garantie dat niemand vreemd gaat opkijken als je jouw kind de borst of een fles geeft. Ik maakte zelf nog mee dat ik met een draagdoek geweigerd werd in een horecazaak.

Met de campagne willen we de boodschap geven dat baby’s voeden of verschonen de normaalste zaak is van de wereld en dat zaken zich daarop kunnen profileren.’

Kindvriendelijk Gent

De stad wil bedrijven die geïnteresseerd zijn ook ondersteunen en informeren. Dat past in het plan van Gent om kindvriendelijk te worden. Zo kan je er ook gratis een buggy lenen onder de stadshal bij een bezoek aan de stad.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 30/03/2017, laatste update op: 07/02/2022