We zijn snel om foto’s te nemen van happy momenten maar van een driftbui of het tv-uurtje doen we dat niet zo snel. Nochtans horen die momenten ook bij opvoeden. Naar aanleiding van de Week van de Opvoeding wil de Opvoedingslijn die niet-perfecte opvoedfoto’s zien. Deel ze met de hashtag #notperfect.

“Door enkel de foto’s te delen waar de schone momenten op staan houden we de schijn op. Zo creëren we een perceptie die volledig is tegengesteld aan de realiteit”, vindt de Opvoedingslijn. Dat past perfect in het thema van Week van de Opvoeding: ‘Samen lachen, huilen, praten, eten, …’. Mooie momenten delen, maar ook wat je boos of ongelukkig maakt dus.

Een visie waar we ons alleen maar achter kunnen scharen! Hoewel er nu vaker lastige momenten gedeeld worden (en zeker van verschrikkelijke nachten!), zijn de foto’s nog vaak ‘het perfecte plaatje’. Of het kind moet iets erg ‘stout’ gedaan hebben (alle potjes uit de kast).

Onze eigen kleine momenten, inconsequenties of fouten delen we veel minder. Te pijnlijk, te gevoelig, geen zin in kritiek, geen tijd voor de foto in een crisismoment? Wellicht een combinatie van allerlei redenen. Het gevolg is hetzelfde: het beeld van ouderschap is ‘te happy’.

Meer eerlijkheid

Een opmerking die wel meer mensen maken. Vorige week nog in twee aparte interviews in De Bond van 12 mei. Columniste Lotte Debrouwere: “Geen enkele ouder heeft de tijd of de energie om het volledig via de boekjes aan te pakken. We moeten dringend leren op Instagram niet alleen de perfecte badkamerfoto te tonen maar ook die van tien minuten ervoor, wanneer je dochter krijst omdat ze niet in bad wil en absoluut de roze badeend nodig heeft.”

De mooie en lastige kanten

Mama’s Lien en Katrien laten de jongste zoon van twee tijdens het eten wel eens op de iPad. “Misschien niet zo verantwoord, maar je moet het wel volhouden. Op die manier blijft hij ten minste rustig zitten aan tafel.”

Bij het gezin van Heidi en Kristof klonk het dat je niets hebt aan een modelgezin. “Met vrienden delen we de mooie én de lastige kanten van kinderen grootbrengen.”

Niet perfect is oké

Ilse De Block van De Opvoedingslijn: Het is belangrijk dat mensen weten dat het oké is om niet perfect te zijn, en dat kinderen opvoeden niet altijd makkelijk is. Mensen hoeven zich niet te schamen voor het feit dat het al eens minder goed gaat, of dat je het soms gewoon even allemaal niet meer weet. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. En ouders staan er niet alleen voor: een neutraal klankbord als De Opvoedingslijn kan volledig onafhankelijk advies geven. Gewoon al eens van gedachten wisselen kan al heel veel oplossen.”

In het kader van de Week van de Opvoeding roept De Opvoedingslijn dan ook iedereen op om deze week enkel “eerlijke” foto’s te delen, met de hashtag #notperfect. Wil de foto zichtbaar zijn voor iedereen, zet dan de privacy-instellingen (voor een keer) op publiek. Hou ook deze basisregels voor het delen van kinderfoto’s in het achterhoofd:

  1. Kijk de privacyinstellingen na: deel foto’s en filmpjes van je kinderen enkel in beperkte en vertrouwde kringen. Gebruik bij voorkeur besloten fora, die enkel met wachtwoord toegankelijk zijn.
  2. Stel jezelf de vraag: zou je echt foto’s van jezelf in bad of op het potje op het internet willen terugvinden? Deel niets van je kind wat je nooit zou delen van jezelf.
  3. Wees voorzichtig met suggestieve beelden, naaktfoto’s of beeldmateriaal die de locatie van je kind onthullen.
  4. Praat hierover met je kind. Vraag toestemming voor wat je deelt. Respecteer steeds de keuze van je kind.
  5. Praat met je kind wanneer het ouder is en je vroeger foto’s online plaatste. Is je kind nog steeds akkoord?

 

TIP! Lees ook ons heerlijk, niet-perfect verslag van ‘Een dag in het leven van werkende ouders met twee kinderen’.

Meer verhalen uit het leven gegrepen kan je volgen in onze gratis publicaties voor leden van de Gezinsvond. Word hier lid.

Of je kan ook onze Facebookpagina liken. Hier

Gepubliceerd op: 17/05/2017, laatste update op: 08/12/2017

Tags: , , , , ,