Snotneuzen, er is een reden waarom ze die kleintjes zo noemen. Van zodra je baby naar de opvang gaat, volgt de ene verkoudheid de andere op. Of zo lijkt het toch. Zit jij ook al maanden tussen de snottebellen? ‘Dat is heel normaal’, legt huisarts Jozefien Horré uit. ‘Het is pas wanneer je baby zich opvallend anders gaat gedragen dat er een alarmsignaal moet afgaan.’

Net wanneer je baby eindelijk weer wat beter leek te slapen, strooit een nieuwe verkoudheid roet in het eten. Waterige oogjes, een verstopte neus, een huilerige baby, en daar gaan we weer!

Baby’s kunnen flink last hebben van een verkoudheid. En ze hebben er vooral vaak last van. Zes tot tien verkoudheden per jaar zijn geen uitzondering.

Crèchebeestjes

‘Wanneer baby’s naar de opvang beginnen te gaan of met steeds meer mensen buiten het gezin in contact komen, vangen ze de ene verkoudheid na de andere’, legt huisarts Jozefien Horré van Atlashuisartsen uit.

‘En dat is normaal, zéker in de winter. Als we de ramen minder vaak open zetten en binnen dichter op elkaar gepakt zitten. Voor een baby is een crèche een broeihaard van alle soorten virussen. Het is de eerste keer dat ze hiermee in aanraking komen en het lichaam reageert.’

LEES OOK > Wanneer is je kind te ziek voor de opvang?

Afweersysteem

En van waterachtige neusloop tot slijmpjes of een verstopte neus, een baby kan flink last hebben van zo’n verkoudheid. Vervelend voor baby’s, zeker omdat ze nog niet goed door hun mond kunnen ademen.

‘Snot hoort erbij. Als wij verkouden zijn snuiten we onze neus, maar bij baby’s loopt het vaak naar achter in de keel. Heel vaak hebben ze dus nog een vervelende hoest ook. Dit is niet gevaarlijk. Het is iets waar alle kinderen door moeten om hun afweersysteem te activeren.’

Alarmsignaal

‘Er moeten pas echt alarmsignalen afgaan als je je kindje niet meer herkent. Als hij veel minder energie heeft, suf is, minder goed reageert of niet goed drinkt. Dan is het beter om de dokter te bellen.

Koorts is niet altijd een alarmsignaal. In onze praktijk zien wij liever een actieve baby met 39 graden koorts, dan een kindje met 38 graden dat slap hangt als een vod. Bij kleine kindjes is het niet abnormaal dat een verkoudheid gepaard gaat met temperatuursverhoging, en die kan zelfs vrij hoog oplopen.

Bij heel jonge baby’s moet je dan wel weer opletten met koorts. Wanneer je baby jonger dan drie maand is en boven de 38 graden koorts heeft, dan bel je beter je huisarts.’

Hulpmiddeltjes om de verkoudheid van je baby aan te pakken

Een verkoudheid is een infectie van de bovenste luchtwegen en wordt bijna altijd veroorzaakt door een virus. Antibiotica helpt niet en een virale infectie geneest meestal vanzelf. De eerste drie dagen zijn de ergste.

Gelukkig zijn er tips om die vervelende verkoudheden voor iedereen wat dragelijker te maken. Het neusje spoelen met fysiologische oplossing kan nooit kwaad. Het houdt de neusholte proper en helpt om infecties te vermijden. En daar staat geen maat op. Je kan en mag zoveel spoelen als je wil.

Gebruik je liever een neusspray, dan vraag je wél beter advies aan je arts. Zeker omdat het niet goed is om zo’n spray lang te gebruiken. Je baby even bij jou in de badkamer zetten terwijl je een warme douche neemt, kan ook helpen. Stoom maakt het neusje open en vergemakkelijkt de ademhaling.

Nog een trucje uit de oude doos: leg een opengesneden ajuin bij het bedje van je kindje. Je baby zal er niet van tranen, maar het zal wel de luchtwegen openzetten en z’n neusje vrijmaken.

Vergeet ook niet de ruimtes thuis regelmatig te ventileren en zet de ramen even open, zelfs als het buiten koud is.

LEES OOK > Wat met de opvangkosten als je kindje vaak ziek is?

Corona

Sinds 2020 zijn die verkoudheden nog een tikkeltje vervelender. Want hoe weet je dat de snotneus van je baby geen corona is?

‘Op basis van de symptomen kun je moeilijk een onderscheid maken tussen een gewone verkoudheid of een coronabesmetting. Enkel snot is geen symptoom van corona. Gaat de snotneus gepaard met koorts of met slappe stoelgang, dan zijn we nu wel wat voorzichtiger en strikter naar opvang toe.

Een coronatest bij baby’s gebeurt heel zelden – enkel bij een opname in het ziekenhuis is het vaak nodig om meer te weten. Maar een baby met symptomen waarbij er nauw contact was met iemand die positief getest is, wordt automatisch ook als positief beoordeeld.

Heb je twijfels, volg dan je buikgevoel als ouder, bel de huisarts en meestal kunnen wij aan de telefoon al enkele zaken uitsluiten of het gepaste advies geven’, besluit de huisarts.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 28/10/2020, laatste update op: 25/09/2023