Met een baby in huis zit goed slapen er (even) niet meer in. Pas bevallen mama’s zien hun slaap gauw opgedeeld in kleine brokjes van een à twee uur, zeker bij borstvoeding. Geen paniek: ook die gebroken nachten gaan voorbij. Maar tot het zover is, is het belangrijk om zoveel mogelijk slaap te krijgen. En ja, daar bestaan trucjes voor!

1. Slaap als de baby slaapt

Doet je baby een dutje? Kruip dan zelf mee onder de wol. Die huishoudelijke klusjes kunnen wel even wachten. Dat jij overeind blijft is veel belangrijker dan een schone keukenvloer. Ga voor een verkwikkende powernap van 10 tot 30 minuten. Zo voorkom je dat je te diep slaapt en achteraf nog slaperiger bent (of erger: inslaapproblemen krijgt).

2. Schakel hulp in

Biedt je moeder of vriendin aan om enkele uurtjes te babysitten? Ga daar dan op in en laat die verdomde schuldgevoelens achterwege. Kruip even je bed in om bij te slapen.

Ook kraamzorg is een aanrader voor kersverse ouders. Een kraamverzorger kan helpen met de baby, de opvang van andere kinderen en/of lichte huishoudelijke taken. Zo heb jij af en toe een moment voor jezelf. Om een powernap te doen, bijvoorbeeld.

Maak gebruik van dienstencheques om je huis aan de kant te houden. Zo hoef je alvast niet wakker te liggen van een rommelig huis.

Kun je de slaap niet vatten? Besteed je ‘vrije tijd’ dan aan een activiteit die je hoofd leegmaakt of je tot rust brengt.

3. Stel een beurtrol op

Verdeel de ‘nachtshifts’ met je partner. Zo genieten jullie beiden geregeld van een goede nachtrust. Ben jij nog thuis en heeft je partner tijdens de werkweek zijn slaap nodig? Dan kunnen weekendnachten of -ochtenden dienen om bij te slapen als mama.

Wie borstvoeding geeft, kan zich ’s nachts moeilijker wegstoppen. Spreek dan bijvoorbeeld af dat je partner de baby uit bed haalt en verschoont, zodat jij alleen maar hoeft te voeden. Of kolf van tevoren wat extra melk af zodat je partner het ’s nachts wél alleen aankan.

Word je wakker van de baby? Overweeg dan om tijdelijk in aparte kamers te slapen.

Ga voor wat voor jullie werkt. Waak er wel over dat jullie elkaar niet uit het oog verliezen. Naast ouders blijven jullie ook partners. Gun jezelf de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen.

LEES OOK > Relatie na de baby: niet altijd simpel

4. Zeg nee

Heel wat prille (en vermoeide) moeders hebben moeite om de slaap te vatten, hoe raar dat ook mag klinken.

Stress en een overvolle agenda zijn enkele typische boosdoeners. Een vriendinnenlunch waar je eigenlijk tegenop kijkt, de juf die je vraagt om een schooluitstap te begeleiden…

Zet je eigen behoeften voorop en durf neen te zeggen. Met een baby in huis hoef je er écht geen extra taken bij te nemen. Rust in de agenda is rust in je hoofd én… (meer) rust in je bed.

5. Bereid je slaap voor

Net als kinderen hebben ook volwassenen baat bij een slaapritueel om het lichaam voor te bereiden op slaap. Door elke avond op dezelfde manier af te ronden, begrijpt je lichaam op den duur wanneer het bedtijd is.

Denk al aan slaap bij het tandenpoetsen en neem geen smartphone of tablet meer vast in bed. Wil je nog iets doen voor het slapengaan, dan is een boek (op papier of e-reader) een goede optie.

Besteed ook extra aandacht aan je slaapkamer: een verduisterde, goed verluchte, opgeruimde en niet te warme ruimte helpen je om langer te slapen.

6. Drink niet te veel koffie

Dat je overdag je vermoeidheid met koffie bestrijdt, begrijpen we. Maar wist je dat het zwarte goud je slaapprobleem net groter kan maken?

Vooral borstvoeding gevende moeders overdrijven het best niet met koffie. Pasgeborenen krijgen de oppeppende cafeïne immers via de moedermelk binnen en kunnen deze nog moeilijk verwerken.

Het resultaat? Een rusteloze baby én een slechtere nachtrust voor jou.

Hou je aan maximaal 300 mg cafeïne per dag, oftewel drie kopjes koffie. Om te voorkomen dat je ’s nachts wakker ligt, drink je het laatste kopje het best minimaal zes uur voor je je bed in kruipt.

Heb je voor het slapengaan toch behoefte aan een warme drank? Warme melk of kruidenthee zijn ook goede opties.

LEES OOK > Borstvoeding geven na 6 maanden: wat experts zeggen

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 13/02/2018, laatste update op: 22/09/2023