Als ze elkaar niet negeren, is de hond of kat des huizes vaak het eerste en beste speelkameraadje van je baby. Waarom ook niet: wanneer je baby nog gewoon in het parkje ligt te dutten, is er geen probleem. De kat of hond heeft al vanaf dag één kennis kunnen maken met de nieuwe babygeur in huis en misschien heb je ter voorbereiding zelfs cd’s afgespeeld die dienen om je huisdier te laten wennen aan de nieuwe geluiden die er dra bij zouden komen. En op misschien wat jaloezie na, blijft het verder allemaal peis en vree tussen huisdier en mensendiertje. Tot…

…dat mensendiertje begint te kruipen. Die plotselinge mobiliteit kan je kat of hond weleens in de war brengen of van streek maken. Want ineens is dat doordacht afgebakende territorium niet meer alleen van het huisdier, maar dwaalt daar ook zo’n kleintje rond.

Misschien beweegt dat kleintje zelfs op eigen initiatief naar het huisdier toe, terwijl dat dier tot dan toe zelf kon kiezen om al dan niet toenadering te zoeken.

Voor allebei breekt op dat moment een nieuwe fase aan en daar moeten ze aan wennen. Voordat ze elkaar in de haren vliegen en jij ten einde raad een van de twee naar het asiel brengt: enkele tips.

LEES OOK > Kruipend kindje: een nieuwe wereld gaat open

Houd ze even apart

Katten en honden zijn territoriale dieren, die alles op hun territorium willen beschermen. Als er een speeltje op de grond ligt en de kruipende baby ernaar grijpt, zou het huisdier dat dus als een bedreiging kunnen beschouwen.

Plaats daarom hekjes of houd baby en dier op een andere manier gescheiden tot baby’s eerste verkenningsronde voorbij is en de kat of hond beseft dat hij geen bedreiging vormt. Let ook goed op met rondslingerend babyspeelgoed dat gevaarlijk kan zijn voor je huisdieren en omgekeerd.

LEES OOK > Tips om hormoonverstorende stoffen bij kruipende kindjes te verminderen

Maak plaats

Voor een baby is het heerlijk om een kat of hond achterna te zitten, waardoor het al snel een kat-en-muisspel wordt. Lollig, tot de kat of hond zich echt in het nauw gedreven voelt en instinctief uithaalt naar de baby.

Zorg er dus voor dat je huisdier altijd een uitweg heeft en zich niet hoeft te verdedigen tegen de al te opdringerige baby.

Zachtjes aaien

Je kunt nog zo vaak tegen een baby zeggen dat hij of zij zachtjes moet aaien: vaak komt het voor je huisdier alsnog aan als een harde klap.

Wil dat zachtjes aaien niet zo lukken? Pak dan het handje van de baby en maak samen de beweging, streel zachtjes over de vacht op plekken waar het dier graag geaaid wordt.

Forceer niemand

Wil de baby contact met het huisdier, maar het huisdier niet met de baby? Of omgekeerd? Laat het dan zo. Forceer geen van de twee in toenaderingspogingen.

Huisdieren in bedwang te houden om ze dan te kunnen aaien, werkt vaak averechts. Bij mensen is het toch net zo?

Opgelet met voederbak, hondenmand of kattenbak

Je mag thuis nog zoveel speeltjes hebben voor de baby, met of zonder geluid en felle kleuren: niets zo aantrekkelijk als een voederbak, hondenmand of kattenbak, jammer genoeg.

Als je baby kan kruipen is het dan ook belangrijk dat hij daar niet bij kan. Niet alleen omdat het niet hygiënisch is, maar ook omdat huisdieren in alle rust moet kunnen eten, rusten en – welja – hun behoefte doen.

Zet alles op een strategische plaats, zodat de baby er niet bij kan, en grijp onmiddellijk in wanneer de baby toch plots op hondenbrokken kauwt of in de hondenmand of kattenbak verdwijnt. Net zo vaak tot je kleine pruts weet dat die verboden terrein zijn.

Al kan het soms ook helpen om het gedrag van je baby gewoon te negeren en het verboden terrein niet nog interessanter te maken dan het al is.

LEES OOK > 5 podcasts voor prille ouders

Let op je huisdier en je baby

Laat je baby nooit alleen bij je huisdier. Zorg ervoor dat je ze altijd in het oog kunt houden en indien nodig kunt ingrijpen.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 06/11/2020, laatste update op: 25/09/2023