Met een baby komen een pak spullen en een grote rekening. Om de kosten voor de babyuitzet te drukken, koopt drie op vier ouders minstens een deel van de spullen tweedehands voor hun baby. Dat blijkt uit een onderzoek van de Gezinsbond en 2dehands.be bij 500 Belgen. De Gezinsbond organiseert al 30 jaar de zeer succesvolle tweedehandsbeurzen.

Wat kopen (aanstaande) ouders tweedehands voor hun baby?

De top-10 populairste babyproducten om tweedehands te kopen zijn:

1. Kleding (41,1%)
2. Speelgoed (39,2%)
3. Maxi-cosi (28,2%)
4. Buggy (27,8%)
5. Kinderwagen (23,7%)
6. Textiel (23,1%)
Verzorgingstafel (23,1%)
8. Park (22,7%)
9. Autostoel (19%)
10. Kinderstoel (18%)

Redenen om tweedehands babyspullen te kopen

De redenen om tweedehandsspullen te kopen zijn uiteenlopend. De meeste mensen willen geld besparen (57 procent), het duurzame aspect overtuigt nog de helft. Nog eens 43 procent koopt tweedehandsspullen die quasi nieuw en ongebruikt zijn. 20 procent vindt het ook gewoon leuk om op zoek te gaan.

Een deel kreeg ook de kans om voor een mooie prijs dingen over te kopen van vrienden of familie, een ander deel kreeg ook spullen (al dan niet tijdelijk).

> Wat kan je perfect tweedehands kopen voor je baby?

Waarom nieuw kopen voor de baby?

Als er nieuw wordt gekocht, is het vooral om spullen naar eigen smaak te hebben (50 procent), omdat het veiliger is (48 procent) en omdat ze het zich konden veroorloven (29 procent). Een kwart vindt de kans groter dat ze nieuwe spullen weer kunnen doorverkopen.

> 5 babyspullen die niet ideaal zijn om tweedehands te kopen

15 procent koopt liever niet tweedehands omdat ze niet weten waar de spullen vandaan komen of omdat ze het niet leuk vinden dat het al werd gebruikt.

Nog redenen om babygerief nieuw aan te kopen zijn: niet gevonden tweedehands, ik vind niet wat ik zoek tweedehands of gewoonweg… niet aan gedacht.

Waar wordt er gekocht?

7 op 10 ouders kopen babyspullen in een babywinkel. De tweede bron (44 procent) is vrienden, kennissen of familie.

Ook online wordt flink geshopt: 28 procent koopt in een webshop, 25 procent via 2dehands.be en 20 procent via Facebook. 17 procent kocht spullen op een tweedehandsbeurs van de Gezinsbond.

Tweede leven

Bijna twee op drie ouders verkoopt een deel van de spullen weer als ze ze niet meer nodig hebben. De helft houdt ook een deel bij of geeft een deel weg, meestal weer aan vrienden of familie (92 procent). 1 op 3 gaf babyspullen aan goede doelen of de Kringwinkel. 6 procent gooide al spullen weg. Er werd niet gevraagd naar de staat van die spullen.

Tweedehands is stilaan een vaste waarde geworden. Dat wil niet zeggen dat er niets nieuw wordt gekocht: de meeste ouders combineren nieuw kopen (en krijgen) met tweedehands kopen, krijgen of lenen. Zo wordt de druk op het budget verlicht en kunnen ze toch hier en daar nog spulletjes naar smaak kopen.

 

(Topfoto: Utopix)
30 jaar tweedehandsbeurzen van de Gezinsbond
Tweedehandsbeurzen zijn geen nieuw fenomeen. Bij de Gezinsbond worden al 30 jaar tweedehandsbeurzen georganiseerd en dat vieren we in 2019 met een toffe campagne. Deel ook jouw tweedehandskoopje met de hashtag #tweedehandsmetglans op sociale media. Meer informatie op gezinsbond.be/tweedehandsbeurzen.
Gepubliceerd op: 31/01/2020

Tags: , ,