Baby’s huilen, dat hoort erbij. Maar sommige baby’s huilen meer dan andere, en dan heb je ook nog de baby’s die niet kunnen stoppen met huilen. Die niet getroost kunnen worden. Mama Kristel kan erover meespreken, en ze had er dan nog twee ook. Haar eerlijke getuigenis over oorverdovend gekrijs, lees je hier.

‘De eerste maand met onze tweeling was zwaar, maar ik geloofde toen nog dat het allemaal zou beteren en dat ik gewoon even moest doorbijten. Tot de jongens allebei ontzettend gingen wenen. Niet vier keer per dag wat zacht gehuil, maar oorverdovend gekrijs de hele dag en nacht door.

Wat ik ook probeerde, het werkte niet. En iedereen beukte op me in met goedbedoelde, maar erg tegenstrijdige tips. Ik raakte daardoor niet alleen het noorden kwijt, maar ook mijn zelfvertrouwen en mijn energie.’

LEES OOK > Hoe ga je om met een baby die veel huilt

Meehuilen

‘Mijn jongens huilden zichzelf niet in slaap, maar werden zo kwaad dat ze uren ontroostbaar waren. Ik kon gewoon niet anders dan met hen meehuilen. Ik zie mezelf nog zitten in onze tuin, in de gietende regen onder een tent, om het getier toch maar even niet te horen.

Die periode heb ik gigantisch veel gehuild, maar ook geschreeuwd uit onmacht. Ik ben kwaad geworden, héél kwaad. Zo erg zelfs dat ik mijn man en mezelf heb geleerd om de kindjes tijdig terug in hun bedje te leggen als de frustraties te hoog opliepen.

Een soort stappenplan: kindje neerleggen, uit de kamer stappen en dan pas smijten met eender wat je in handen kunt krijgen. Een kap in onze muur zal ons altijd herinneren aan die frustraties.’

Mijn tip

‘Anderen hoor je wel eens zeggen: “Zo schattig die kleintjes! Je kunt je toch niet voorstellen dat iemand zo’n baby’tje iets kan aandoen?”

Zulke uitspraken joegen mij de kast op. Meermaals heb ik daar gefrustreerd en uitgeput op geantwoord: “Toch wel! Ik begrijp dat.” Wat zo’n kindje uit jou naar boven kan halen na een paar maanden zonder slaap, dat is onmenselijk. Pure horror!

We zijn inmiddels elf maanden verder en het gaat intussen beter met mij en de jongens. Mijn tip voor andere ouders? Zoek op tijd hulp! Ik weet nog altijd niet wat ik zou gedaan hebben zonder de hulp van mijn mama of mijn schoonmama.’

LEES OOK > Baby huilt en dat is heel normaal

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 04/03/2019, laatste update op: 10/02/2022

Tags: , ,