Dat een baby je slaapkwaliteit aantast is geen nieuws. Maar dat slecht slapen na de geboorte zes jaar kan duren: echt waar?
Ja en nee. Het is effectief de conclusie die wetenschappers trokken uit een analyse van Duitse gegevens. De studie liep maar tot kinderen maximaal zes jaar waren: of na zes jaar de hoeveelheid en kwaliteit van de slaap zich herstelt naar het niveau van voor de kinderen, kan niet vastgesteld worden. Is het dan helemaal hopeloos? Dat ook niet: de resultaten zijn gemiddelden, er zijn dus ouders bij wie het wél goed gaat.
Slaaptekort in het eerste jaar
Ze bevroegen mama’s en papa’s naar hoeveelheid slaap en hun slaapkwaliteit, zowel voor een zwangerschap, tijdens de zwangerschap als na de geboorte.
Uit de analyse bleek dat ouders het meest slaaptekort rapporteerden in het eerste jaar, met een dieptepunt na drie maanden. Moeders zeiden (voorspelbaar) het minst te slapen: -62 minuten (gemiddeld) in vergelijking met voor de geboorte. De kersverse papa’s lieten naar eigen zeggen maar 13 minuten slaap.
Ook vonden ze de kwaliteit van hun slaap minder: mama’s min 1,81 punten, papa’s gaven slechts 0,37 punten minder.
LEES OOK > Mama is moe en de reden is niet ver te zoeken
Effect van borstvoeding
Mama’s die borstvoeding gaven zeiden 14 minuten minder te slapen dan niet-borstvoedende mama’s. De gegevens laten niet toe te bepalen of hier een ‘echte’ oorzaak voor is, of borstvoedende mama’s dat vooral zo aanvoelen.
Oudere kinderen
Bij kinderen die vier tot zes jaar oud waren, gaven mama’s aan nog altijd gemiddeld 22 minuten minder te slapen. Het goede nieuws is dat de kloof met papa’s is verkleind: zij rapporteerden 14 minuten minder slaap.
De daling in slaapkwaliteit lijkt afgenomen: -0,95 punten bij de mama’s en -0,64 bij de papa’s. Of de slaap zich ooit hersteld naar pre-kinderenkwaliteit kan hieruit niet afgeleid worden.
LEES OOK > Hoe meer slapen als mama van een baby?
Meer kinderen
Bij een tweede of derde kind herstelde de slaap zich sneller naar het niveau van voor de bevalling.
Maar ook dat is niet zo raar: de slaapkwaliteit was al aangetast door het eerste kind. Het is gemakkelijker om naar een lager niveau terug te keren.
Gebreken van de studie
Maar de studie vertoont nogal wat gebreken. Zo werden de mama’s en papa’s werden één keer per jaar bevraagd. Eén antwoord om 365 nachten samen te vatten: dat is nogal moeilijk. De slaap werd ook niet gemeten, er werd enkel genoteerd wat de ouders zelf zeiden. De bevindingen zijn dus gebaseerd op perceptie, en die kan er al eens naast zitten.
Ook kunnen de antwoorden gekleurd zijn door recente nachtelijke ervaringen: is je kind de dagen of weken voor het interview veel wakker geweest, dan schat je de kwaliteit van de slaap wellicht lager in dan als je net een paar weken zeer goed sliep.
Dat je tot zes jaar na de geboorte slechter slaapt, is dus mogelijk maar niet noodzakelijk.
Ook al zijn de resultaten ruw, de tendens is duidelijk: een kind verstoort je slaap. Het zou interessant zijn om een gedetailleerde slaapstudie te doen bij kersverse ouders met onafhankelijke meetapparaten of een app waar je slaap chronometreert.
Tot dan houden we ons vast aan het feit dat iederéén minder slaapt met een baby, en dat het allemaal een fase is. Toch?!
LEES OOK > Het beste dat je kan doen voor een vriend(in) met een pasgeboren baby
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 19/03/2019, laatste update op: 13/08/2021Tags: mama zijn, papa zijn, slaapproblemen, slapen