Hét thema van de voorleesweek 2018 is ‘vroeg beginnen’. Letterlijk dan: vroeg beginnen met voorlezen aan kinderen. Ook aan baby’s of peuters kan je voorlezen. Korte, eenvoudige verhalen in zachte of net stevige boekjes maken je kind vertrouwd met taal… en boeken.

Voorlezen aan baby’s kan uitdagend zijn: boekjes zien er altijd zo lekker uit! Ze verdwijnen dan ook wel eens richting mond. Voor baby’s wordt daarom vaak met zacht materiaal gewerkt. Ook voelboekjes zijn een goed idee: de aanraking is een extra prikkel voor de baby.

Kikker babyspeelboekje

Dit stoffen boekje voor de allerkleinsten is een vrolijke eerste kennismaking met Kikker en al zijn vriendjes. De achtergronden zijn versierd met o.a. hartjes, bloempjes en sterretjes. De kleine pagina’s zijn allemaal zacht, maar de ene is wat dikker dan de andere en een ervan knispert. Helemaal achteraan zit een spiegeltje. Met de plastic ring kan het makkelijk aan de kinderbox of buggy vastgemaakt worden.

(naar) Max Velthuijs, uitgeverij Leopold

Baby’s eerste knuffelboekje

Baby’s eerste knuffelboekje Beer is een accordeonboekje: het kan opengevouwen worden. Zes leuke dieren staan naast elkaar in zwart-wit getekend. Dat kunnen pasgeboren baby’s immers het beste zien. Met dit boekje kunnen ze naar hartenlust kijken, sabbelen, knuffelen én knisperen.

Surya Sajnani, uitgeverij Ploegsma.

 

In bad met boer Boris

Het bad op de boerderij is bezet. Op elke pagina zit er wel een ander dier in! Met leuke rijmpjes. En ja, het boekje kan mee in bad!

 

Ted van Lieshout en Philip Hopman (ill.), uitgeverij: Gottmer

 

Papa

Het eerste woordje is iets waar ouders enorm naar uitkijken. Mama’s hopen natuurlijk op ‘mama’, en papa’s op ‘papa’. Waarom het lot niet een handje helpen met dit grappige boekje?! Of het werkt, is nog maar de vraag, want de kinderen in dit boekje antwoorden niet helemaal naar wens…

Jimmy Fallon en Miguel Ordóñez (ill.), uitgeverij De Fontein

 

 

Inspiratie nodig?

Ons Boekenbuffet brengt de kinderboeken tot in de huiskamer. Vanuit de zetel met je vrienden kan je naar hartenlust boeken ontdekken en bekijken. Een gespreksleider vertelt over de boeken en geeft tips om voor te lezen of bepaalde thema’s bij kinderen aan te brengen.

Ook op de site van Voorleesweek vind je tips voor kinderen van 0 tot 3 jaar.

> Voorlezen aan baby’s: is dat wel nuttig?

Boekenvoordeel bij de Gezinsbond

Het Boekenbuffet is exclusief voor leden van de Gezinsbond: voor 15 euro krijg je voor jou en al je vrienden een avond over boeken en voorlezen.

Leden krijgen ook een korting bij Standaard Boekhandel. TIP: bekijk ook zeker het bonnenboekje!

Wil je nog redenen om lid te worden: hier lees je alles over de voordelen voor leden van de Gezinsbond. Heb je hier wel voldoende mee, dan kan je hier eenvoudigweg lid worden!

Zo gaat het eraan toe bij Boekenbuffet

 

Gepubliceerd op: 28/10/2018, laatste update op: 21/11/2018

Tags: , ,