De warmte is voor niemand gemakkelijk, maar voor baby’s (en hun ouders…) nog wat minder. De meeste baby’s slapen minder goed door bij warm weer, willen vaker te drinken of kunnen de slaap niet vatten. Vervelend! Maar hoe kan je je baby beter doen slapen bij warm weer?

1. Lauw badje voor het slapengaan

Baby’s kunnen hun temperatuur nog niet goed regelen. Te fel afkoelen moet dus vermeden worden. Bovendien lukt afkoelen beter bij lauw water! Ga voor één of twee graden frisser dan anders.

Voor te warme handjes of voetjes of ter verfrissing van het gezicht, kan je wel een koud washandje gebruiken.

LEES OOK > Je huis babyproof maken: tips van keuken tot badkamer

2. Frisse kamer

De ideale kamertemperatuur is 20 graden (voor baby’s tot 8 weken), 18 graden voor baby’s ouder dan 8 weken.

Hou de zon zoveel mogelijk buiten en zet het raam open zodra de temperatuur voldoende gezakt is. Indien mogelijk, kan je ook met een ventilator lucht laten circuleren voor de baby gaat slapen.

Met een nat laken of een pot ijsblokken ervoor kan je ook (iets) koelere lucht laten ventileren. Zorg wel zeker dat de ventilator niet gericht is op het hoofdje van je baby.

Lukt het niet om de kamer fris te krijgen? Verzet de wieg, het bed of het reisbedje naar de koelste, donkere plek van het huis. Gaat dat ook niet, pas dan zeker de kledij aan zodat oververhitting kan vermeden worden.

3. Lichte kledij

Pas de slaapkledij aan aan de temperatuur van de kamer. Dat helpt om oververhitting (en huilbuien) te voorkomen.

In een heel warme kamer

Kleed de baby licht om te slapen: enkel een body of luier kan! Denk je dat de baby toch afkoelt ‘s nachts of heeft je baby wel nood aan geborgenheid, gebruik dan een licht, katoenen slaapzakje (in tetradoekstof bijvoorbeeld). Gebruik liever geen losse lakens bij baby’s jonger dan 6 maanden: daar kunnen ze in verstrikt raken.

In een frisse kamer

Gebruik dezelfde kledij als anders: een slaappakje of body en een slaapzak. Als de baby fris aanvoelt ‘s nachts, is een laagje meer aangeraden.

De algemene regel van een laagje meer dan je zelf aandoet, kan je ook toepassen. In dit artikel staat het mooi geïllustreerd.

4. Eten & drinken

Je baby moet meer drinken met het warme weer. Leg een borstvoedingsbaby dus vaker aan, of geef een flesje extra. Voor baby’s jonger dan 6 maanden wordt extra water afgeraden.

Baby’s die al fruitpap krijgen, kunnen meer vocht binnenkrijgen door zeer sappig fruit te gebruiken, zoals watermeloen. Denk ook bij de groentepapjes eerder aan groenten die veel vocht bevatten, zoals tomaten, of voeg water toe. Dat helpt het papje afkoelen én de baby krijgt meer vocht binnen.

Baby’s die te weinig vocht binnenkrijgen, kunnen geconstipeerd raken. Beter voorkomen dan genezen dus!

Hoe weet je of je baby te warm heeft?

Voel aan de nek of de voeten van je baby: zijn die klammig of zweterig, dan heeft de baby het te warm. Als die lauw en droog aanvoelen, is de temperatuur goed.

Zweten bij baby’s is een teken van oververhitting, maar zweten heeft bij hen niet dezelfde functie als bij ons: ze verliezen er geen warmte door. Als je je baby voelt zweten, moet je dus actie ondernemen om het kind (een beetje) te doen afkoelen.

LEES OOK > Dit gebeurt met een baby als het te warm wordt in de auto

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 22/06/2017, laatste update op: 03/08/2023