Hoe oud is je kindje? En slaapt je baby al door? De laatste vraag is er eentje die vermoeide ouders niet graag beantwoorden. Zeker niet als je ‘nee’ gevolgd wordt door een resem ongevraagd slaapadvies. Kan jouw baby nog niet doorslapen? Dat is oké! Het is een fase waar je door moet, en vooral: het is normaal!

Slaapt hij al door? Nee!

Ouder ben je overdag, maar ook ‘s nachts. Zeker die eerste zes maanden horen gebroken nachten en voedingen erbij. Maar ook daarna kan je je baby niet zo programmeren dat hij plots een nachtje zal doorslapen.

Sommige ouders hebben geluk, maar de meeste kersverse mama’s en papa’s staan ‘s morgens geradbraakt op omdat hun nacht weer een paar keer onderbroken werd. Een kleine troost: je bent niet alleen!

Net als over het aantal keer seks per week wordt ook over het doorslapen van baby’s en kinderen vaak gelogen. Nochtans maakt een kindje dat (al) doorslaapt van jou geen betere ouder. Nee, wakker worden hoort er gewoon bij.

‘Pas rond zes maanden zijn de hersentjes klaar om langere blokken te slapen’

Een slaap-waakritme opbouwen

‘Baby’s worden regelmatig wakker omdat ze nog volop in de opbouw zitten van hun slaap-waakritme,’ legt slaapcoach Karen Claes van ‘Van Gaap naar Slaap’ uit. ‘Pas rond zes maanden zit die structuur er meer in en zijn de hersens klaar om langere blokken te slapen.

Maar zelfs dan is er vaak van doorslapen nog geen sprake. Een kindje kan gerust elke nacht vijf tot zes keer aan de oppervlakte komen om dan gewoon verder te slapen. Wij als volwassenen hebben dat ook. Wij gaan ook regelmatig eens draaien of ons beter leggen.’

LEES OOK > Dodo en zo: alles wat je moet weten over slapen bij baby’s

Blokken van vijf uur

Wat normaal slaapgedrag – en dus ook doorslapen – precies is, hangt af van de leeftijd van je kindje. De slaapcycli bij een baby zijn heel kort en worden langer naarmate een kindje ouder wordt.

Ongeveer 7 baby’s op de 10 slapen ‘s nachts door als ze zes maanden oud zijn, maar doorslapen betekent hier minimaal vijf uur achter elkaar slapen. Gaat je kindje richting 9 maanden, dan loopt die duur al op tot 8 à 9 uur.

Doorslapen bij je baby oefenen

Het is tijdens de overgang van de ene cyclus naar de andere dat je baby vaak wakker wordt. En we spreken dus pas echt van doorslapen als je baby heeft geleerd hoe hij na dat wakker worden zelf weer kan inslapen, zonder hulp van de ouders. Het is moeilijk te voorspellen wanneer je baby hier klaar voor zal zijn.

Karen: ‘Het is wel zo dat baby’s die bij bedtijd hebben geleerd om zelfstandig in slaap te vallen dat ook makkelijker ‘s nachts zullen doen. Je zou dus kunnen zeggen dat je doorslapen kan trainen.

Vanaf vier maanden kan je al eens 1 keer per dag beginnen oefenen. Leg je kindje slaperig maar toch nog wakker in bed. Zorg dat het rustig wordt door te strelen of zachtjes te praten. Oefen, maar maak er geen strijd van.

Is je kindje overstuur, ga het dan troosten. Bij kindjes jonger dan zes maanden heeft het geen zin hen te laten huilen. Ze kunnen zichzelf op geen enkel vlak reguleren, ook niet als het over inslapen gaat. Rond zes maanden is de basis daarvoor gelegd, en dan pas kan je beginnen oefenen.’

LEES OOK > Met deze 4 tips kan ook jouw baby slapen bij warm weer

Vergeet jezelf niet

Het is dus vaak een kwestie van oefenen, en van veel geduld te hebben. Er zijn zoveel redenen waarom een baby ‘s nachts kan huilen. Hebben ze honger? Zijn ze bang? Hebben ze te warm of te koud? Wat het ook is, ze hebben nood aan wat troost van mama of papa.

Het eerste jaar kan slopend zijn. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Kan je afspreken met je partner om af te wisselen? Kan je in het weekend eens wat blijven liggen? Kan je alle huishoudelijke taakjes even negeren om er extra vroeg in te kruipen?

LEES OOK > Waarom het goed is om me-time in te plannen, ook al is je keuken ontploft

Stop met vergelijken

Vergelijk jouw situatie ook niet met andere ouders. Elk baby’tje is anders. En laat je zeker niet onzeker maken door het vele ongevraagde slaapadvies. Nee, je baby slaapt nog niet door, maar dat is eigenlijk heel normaal. Slapen als een baby, dat moet je leren.

Wil je meer lezen over de slaapcoaching van Karen? Surf naar Vangaapnaarslaap.be. Meer lezen over de slaapcycli en slaapduur per leeftijd? Dat kan op de website van het NCJ.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 16/10/2020, laatste update op: 20/09/2023