Je kijkt er stiekem zo naar uit (doorslapen!), maar tegelijk is het toch ook wel spannend. Sommige ouders zetten hun kindje heel makkelijk af, voor anderen voelt de eerste keer logeren dan weer als een navelstreng die wordt doorgeknipt.

Je hebt op voorhand enthousiast je eerste avondje uit of rust in maanden geboekt, maar naarmate de datum nadert, begin je het toch ook wat te voelen in je maag en kijk je er zelfs een beetje tegenop.

Je kleine baby slaapt voor het eerst ergens anders! Zal dat wel lukken? Zal hij slapen? Zal oma wel wat kunnen slapen? Zal hij me niet te hard missen? Of wat als hij me helemaal niet mist? Zoveel vragen, en dat is normaal.

‘Logeren is een leerproces’

‘Logeren is een leerproces’, schrijft therapeut Bieke Geenen in haar boek ‘oma en opa zonder stress’. Dat geldt voor de grootouders die voor het eerst een klein logeetje op bezoek hebben, maar ook voor de baby én voor de ouders.

Sommige ouders voelen zich na twee maanden al perfect klaar voor een logeerpartijtje, anderen wachten liever een jaar. En dat is oké.

‘Verwacht er die eerste keer niet té veel van’, legt Bieke Geenen uit. ‘Het zou kunnen dat je baby slechter slaapt. Het zou ook kunnen dat de grootouders waar de baby voor het eerst gaat logeren, geen oog dicht zullen doen.’

En (sorry), het zou zelfs goed kunnen dat je zelf niet het heerlijk nachtje doorslapen hebt waar je zo hard naar had uitgekeken…

‘Dat er stress is die eerste keer of keren is normaal. Stress voedt elkaar ook. Is er bij de ouders wat spanning voelbaar, dan voelt je baby dat meestal ook. Het is ook geen schande om toe te geven dat je het best wel spannend vindt allemaal.’

LEES OOK > Een weekendje weg zonder de baby: ja of nee?

Nuttige lijstjes

Voor je eigen gemoedsrust is het een goed idee om op voorhand al lijstjes te maken.

Hoe verloopt de nacht van je baby normaal? Wanneer is het laatste flesje? Hoe ziet het slaapritueeltje eruit? Wanneer trek jij zijn pyjama aan? Wat doe je als hij ‘s nachts huilt? Waar wordt hij rustig van?

Schrijf alle gewoontes en rituelen op die je thuis rond het slapen hebt. Ze zijn een grote hulp voor de babysits en ze helpen je om je hoofd leeg te maken.

‘Is je checklist voor het logeerkoffertje al klaar?’ – Bieke Geenen

Nog een lijstje dat je best op voorhand maakt, is de checklist voor het logeerkoffertje. Wat neem je allemaal mee? Moet het reisbedje mee of is dat niet nodig? Is er een babyfoon?

Ook slaapzak, knuffeltje, pyjama en (extra) fopspeen mag je niet vergeten. Net als melk, flesjes, luiers, vochtige doekjes en eventueel medicatie. Ben je bang dat hij niet in het reisbedje zal willen slapen, oefen dan al eens thuis.

LEES OOK > Hoe meer slapen als mama van een pasgeboren baby

Onzekerheid over logeren: praat erover

Heb je onzekerheden, spreek die dan uit. Praat er gerust over met de grootouders.

Wil je graag nog eens bellen voor de baby in bed gestopt wordt? Dat is helemaal niet erg! Wil je graag af en toe een WhatsApp’je krijgen, laat dat even weten.

Vertrouw ook op de grootouders. Zij hebben ook al kinderen grootgebracht. ‘Het mooiste advies dat ik ouders en grootouders kan geven, is om altijd te denken in functie van het welzijn van het kind.

Is de baby ontroostbaar op het moment dat hij in bed moet? Laat oma hem of haar dan nog maar even troosten. Slapen of niet, ze zullen zo hard genieten van die extra knuffeltijd’.

En probeer jij toch ook maar even te genieten van je kwali-tijd! Je hebt het verdiend!

LEES OOK > Kleine logés op bezoek? Zo maak je je huis kindveilig

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 19/11/2020, laatste update op: 25/09/2023