IKEA pakte in hun catalogus al eerder uit met een slaapkamer voor het hele gezin. Een groot bed voor mama en papa, een co-sleeper voor de baby en in de hoek en peuterbedje voor grote zus. Samen slapen met je kroost, een goed idee, of niet?

Je hoort het steeds vaker. Gezinnen die thuis een familiekamer hebben, of een bedkamer. Eén slaapkamer in huis waar iedereen knus en gezellig samen slaapt.

De ouders vinden het fijn om iedereen in de buurt te hebben en ze moeten ‘s nachts niet door die ijskoude gang om hun kleintje te troosten. Bij die gezinnen is het een systeem dat werkt en vooral: het zorgt voor meer slaap voor iedereen.

Samen slapen met je baby

Kind en Gezin raadt aan om een baby zeker zes maanden en bij voorkeur een jaar te laten slapen in de ruimte waar jij ook bent.

Ook kinderartsen adviseren om een baby in het eerste levensjaar in een apart en aangepast bedje bij jou in de kamer te laten slapen. Co-sleepen heet dat dan. Dat zou een bewezen beschermend effect hebben tegen wiegendood.

LEES OOK > Van co-sleeping naar je baby alleen laten slapen: zo pak je dat aan

Doe het veilig

Je baby jonger dan 1 jaar bij jou in bed nemen – bed-sharing dus, wordt niet aangeraden. Te zware kussens of dekens die op het hoofdje kunnen vallen, of zelfs ouders die in de slaap op hun kindje rollen, zijn incidenten die kunnen voorvallen.

Zomaar je baby’tje bij jou in bed nemen doe je dus beter niet zonder een aantal veiligheidsoverwegingen. Zo verwijder je best alle overbodige kussens of losse elementen uit bed, leg je je baby op de rug en is een harde matras veiliger dan een zachte.

Ook James McKenna, professor biologische antropologie, heeft een aantal richtlijnen opgesteld om samen slapen zo veilig mogelijk te maken. Zo stelt hij voor om de baby aan mama’s kant te laten slapen en niet in het midden.

LEES OOK > Hé, het is oké als je baby nog niet kan doorslapen

Eigen keuze

Maar wat als je kindje ouder is dan één jaar? Daarover bestaan er geen richtlijnen.

Naar de effecten van het co-slapen op langere termijn is nog niet veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. En dat is dus een heel individuele keuze. Doe wat voor jou en je partner het best werkt op dat moment.

Vind je het aangenamer en beter voor je nachtrust om je kindje nog even bij jullie te laten slapen? Laat het kinderbedje dan gewoon op jullie kamer staan.

Vind je privacy belangrijker of worden jullie te vaak wakker, verhuis het bedje dan naar de kinderkamer.

LEES OOK > Relatie na de baby: niet altijd simpel

Gezinsslapen

Samenslapen is bij ons (nog) niet de norm maar in veel andere culturen en Zuiderse landen is het dat wel.

Familiekamers verschijnen de laatste jaren ook steeds meer in onze media en meer ouders kiezen ervoor om het bed of zelfs de slaapkamer met de kroost te delen.

Of ze doen zoals gezinspsycholoog Nina Mouton. Zij vertelt op haar lezingen over Mild Ouderschap graag de anekdote over ‘het matraske’ naast hun bed waar de kindjes altijd welkom zijn als ze ‘s nachts niet kunnen slapen.

Gezinsslapen… Als het de nachtrust van iedereen bevordert, het veilig gebeurt en het je kinderen een veilig en geborgen gevoel geeft, waarom dan niet eigenlijk? Je kinderen gaan heus niet tot hun 18 bij jou in bed blijven liggen.

Privacy

En hoe zit het dan met jullie privacy als je de master bedroom dagelijks deelt? Die is er weinig. Als het over seks gaat moet er dus wat meer creativiteit aan de dag gelegd worden.

Ook wel opvallend… In 2016 promootte IKEA in haar catalogus voor het eerst de slaapkamer voor het hele gezin. In datzelfde jaar werd ‘samsonseks’ uitgeroepen tot woord van het jaar. Toeval?

LEES OOK > Dossier: Even met twee

Meer lezen?

Slapen met je baby – het handboek voor ouders over coslapen – James J. McKenna

Bronnen: Uza.be: Samen slapen met heel het gezin / radio1.be: De wereld van Sofie en column Nina Mouton / kindengezin.be / kiind.nl

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 01/03/2021, laatste update op: 10/08/2021