Zelf vinden ze het niet altijd leuk, zeker niet als de benen wat langer worden. Maar het is wél het veiligste: je baby zolang mogelijk tegen de rijrichting vervoeren. Met deze tips klik je je baby goed en veilig vast in de auto.

Twee op drie kinderen zit niet vastgeklikt in de auto. Eén op tien zit zelfs niet met een gordel in de auto. Bij correct gebruik van een autostoel voor baby’s kan het risico op een ernstig letsel of overlijden met 55 procent dalen. De moeite dus. Beloof jij ook om je kind veilig vast te klikken?

Dat is een overbodige luxe. Bij een frontale botsing met een snelheid van 50 km/u wordt het gewicht van je kind vermenigvuldigd met 40. Zit je kind niet vast, dan wordt hij dus met die massa naar voren geslingerd. Hem tegenhouden is er dus niet bij: zo’n gewicht kan je onmogelijk stoppen in een fractie van een seconde. In een correct gebruikt zitje loopt een kind driemaal minder gevaar op ernstige gevolgen. Kortom: kinderen altijd klikvast! Ook voor korte ritjes dus of als je supergehaast bent.

6 tips om de baby veiliger in de auto te zetten

1) Tegen de rijrichting

Het hoofd van een baby is in verhouding zwaarder dan dat van volwassenen. Opdat de nekwervels deze klap niet zouden moeten opvangen, wordt het kind tegen de rijrichting gezet. Zo wordt een eventuele klap opgevangen door de hele rug. Plaats het babyzitje liefst op de achterbank.  Indien de stoel toch vooraan zou staan, vergeet dan niet de airbag uit te schakelen.

2) Riempjes van de maxi-cosi

Klik de riempjes vast tot je de ‘klik’ hebt gehoord en span ze aan tot er maximaal één centimeter tussen de riempjes en het kind zit, zodat hij bij een ongeval stevig op zijn plaats wordt gehouden. De riempjes mogen niet gedraaid zitten!

3) Vastklikken in de auto

*Zonder isofix: Zet de autostoel voor baby’s vast met de gordel. Klik eerst het korte deel van de gordel vast (deel over de beentjes) en zet deze vast in de gleufjes. Doe je dat niet, dan riskeert de stoel los te raken bij een ongeval. Maak dan het lange eind van de gordel achteraan vast (en in klemmen zetten als dat voorzien is). Gebeurt dat niet, dan kan het zitje zijdelings geworpen worden Span de gordel aan en zorg dat deze niet gedraaid zit! Check dat het stoeltje stevig vaststaat en niet te veel meegeeft.

*Met isofix: installeer het draagsysteem volgens de gebruiksaanwijzing. Let erop dat de poot van het systeem op de grond rust. Dit zorgt er namelijk voor dat de stoel niet kan kantelen. De maxi-cosi klik je er dan simpelweg op vast. Omdat de autostoel letterlijk aan de auto is vastgemaakt en niet kan loskomen, is een extra gordel niet nodig. Ook de kans op fouten of slordigheden daalt, wat de veiligheid van het kind ten goede komt.

4) Draagstang of draagbeugel

Afhankelijk van het merk, moet die voor de veiligheid rechtop blijven staan of net niet. Lees daarvoor de gebruiksaanwijzing.

5) Hoofdsteun en extra kussens voor kleine baby’s

Die dienen niet enkel voor comfort maar kapselen de kleine baby ook in, wat helpt om een eventuele klap op te vangen.

6) Hou de baby zolang mogelijk tegen de rijrichting

Schakel enkel over naar een stoel van groep 1 als het hoofd van de baby erboven uitsteekt of de gewichtslimiet (10 of 13 kilo) bereikt is.

Veilige stoel

Natuurlijk moet het stoeltje zelf ook veilig zijn. Daarvoor moet het gekeurd en goed bevonden worden. Dat zie je aan de oranje sticker op het stoeltje. Op die sticker (‘homologatielabel’) staat ook voor welke lengte en gewicht de stoel geschikt is.

Label voor een autostoel voor baby’s.

Momenteel zijn er twee systemen: i-Size richt zich vooral op de lengte van het kind en wordt gebruikt bij het isofix systeem. Het universal-systeem (ECE R44/04) neemt het gewicht als maatstaf. Die laatste stoeltjes zijn niet zijdelings getest.

Stoeltjes uit groep 0+ (tot 13 kilo, 12 – 15 maanden) zijn veiliger dan babyzitjes van groep 0 (tot 10 kilo, tot ongeveer een jaar). Je kan je baby dan langer tegen de rijrichting vervoeren.

Vervoer met de reiswieg mag tot 10 kilo. Omdat het kind daarin niet vastgegespt is, is het een minder veilige methode van vervoer. Ook moet erop gelet worden dat de wieg correct vastgemaakt wordt, met riemen aan beide kanten bijvoorbeeld. Niet elke reiswieg is daarop voorzien.

Tweedehands

Een autostoel voor baby’s kan enkel doorgegeven worden als de stoel ongevallenvrij is. Is dit niet het geval, dan kan er intern iets kapot zijn gegaan waardoor de veiligheid niet meer gegarandeerd is. Koop daarom enkel een autostoel over van mensen die je kent en vertrouwt.

Ook als je zelf een ongeval hebt gehad, wordt aangeraden om het stoeltje te vervangen.

Het gevaar van de winterjassen

Een dikke winterjas of winterpak in de maxi-cosi is af te raden. Zelfs als de riempjes het strakst worden aangespannen, is er te veel ruimte tussen de baby en de riempjes. Dat kan je goed zien als je de baby vervolgens uit de jas haalt, in de maxi-cosi zet en de riempjes zonder aanpassen sluit.

Bij een impact wordt die voering helemaal platgedrukt en kan de baby, door de ontstane ruimte te veel bewegen. Een dikke trui kan wel, net als een extra deken of de jas omgekeerd aantrekken (over de riempjes dus).

Hetzelfde geldt voor andere passagiers en de bestuurders. Wat je kan doen is de jas uitdoen, de gordel aan en de jas weer aandoen over de gordel.

Meer tips en tricks? Volg ons via Twitter en/of Facebook. Of ontvang ze uit eerste hand via de nieuwsbrief. Je kan je hier inschrijven.

Tags: , ,