Ongelooflijk wat je kindje het voorbije jaar allemaal al geleerd en gepresteerd heeft, toch? Ook op het vlak van taal heeft je zoon of dochter een flinke weg afgelegd … en er staat de volgende maanden en jaren nog heel wat op het praatprogramma!

Het gebabbel van je baby klinkt je als muziek in de oren. Als de 12 maanden-grens nadert, kan je baby duidelijker en duidelijker aangeven wat hij wil. Misschien komt daar al een eerste woordje bij. Als je baby leert praten, gaat er echt een nieuwe wereld open.

De imitatie van geluiden en klanken die begon rond zes maanden, ontwikkelt zich verder. Na negen maanden begon je baby te brabbelen en klanken aan elkaar te rijgen. Hij oefende zo zijn stem, keel en mondje, wat goed van pas komt om te leren praten.

Eerste keer mama zeggen

Als zijn eerste verjaardag in zicht komt, doken er misschien al enkele woordjes op. Of toch iets wat erop lijkt. Best mogelijk dat je onlangs iets hoorde dat op “mama” of “papa” leek en dat je daar ontzettend euforisch van werd.

We willen heus geen spelbrekers zijn, je mag het van de daken schreeuwen en op Facebook posten, maar de kans is klein dat je kindje hiermee de voorbije maanden ook effectief ‘mama’ of ‘papa’ bedoelde.

Herhaling

En toch, doordat jij enthousiast reageert en vaak herhaalt: “Ja hoor, ik ben je mama! En daar is je papa!”, gaat je baby stilaan een betekenis koppelen aan bepaalde woordjes. Binnen een half jaar zal je zoon of dochter zo een vijftal woordjes kunnen gebruiken.

En ook al worden die woordjes allesbehalve perfect uitgesproken, jij zal weten wat je kindje bedoelt met bijvoorbeeld “nono” (neus), “dede” (weggaan) of “meme” (melk).

Intussen begint je baby ook heel wat dagelijkse woordjes en eenvoudige zinnetjes te begrijpen.

Wat kan jij doen om je baby te leren praten

Zelf praten! Je kunt tegen je kindje nooit te veel praten. Je reageert enthousiast op het gebrabbel, je speelt in op wat hij of zij je duidelijk wil maken, je herhaalt en je luistert.

Volg gewoon je gevoel, hoe gek je soms ook klinkt in die conversaties. Eenvoudige boekjes lezen, dierengeluiden imiteren en zotte liedjes zingen: het zijn allemaal ideale manieren om een moedertaal te leren.

Benoem ook zoveel mogelijk wat je doet en wat je ziet: “Ik neem een lepeltje voor Janne. Kijk daar, een auto!” Hoe meer je die dagelijkse woorden en zinnen herhaalt, hoe vertrouwder die klinken en hoe sneller je kindje ze zal oppikken.

Hou het simpel, gebruik korte zinnetjes en geef genoeg tijd om te reageren, zodat je echte dialoogjes opbouwt met je zoon of dochter.

Het is meestal pas in de puberteit dat je je beklaagt dat het zo’n mondig kind is, tot die tijd kun je volop genieten van het gebrabbel en gebabbel!

brieven aan jonge ouders 2018_maand 15-16Dit artikel verscheen eerst in ons oudermagazine Brieven aan Jonge Ouders.
Mama’s en papa’s kunnen Brieven aan Jonge Ouders gratis krijgen van zodra ze zwanger zijn tot hun kind naar school gaat.
Het eerste levensjaar verschijnt het magazine maandelijks, het tweede jaar tweemaandelijks.
Inschrijven? Dat kan altijd door hier te klikken!

Volg de laatste updates:

Gepubliceerd op: 06/03/2018

Tags: , , ,