Ook al praat je kindje nog niet echt, communiceren doen jullie al een hele tijd! Met oogcontact, aanrakingen en bewegingen … én met geluid. Op zes maanden komt er variatie in de babypraat en ‘antwoordt’ je kindje.
Een pasgeboren baby kan enkel communiceren door te huilen. Na een paar maanden komen er klanken uit. ‘A’ en ‘e’ zijn het populairst omdat ze ook het gemakkelijkst te vormen zijn door je baby: het enige wat die moet doen is de onderkaak naar beneden laten vallen.
Bababa, mememe
Op zes maanden begint je baby te spelen met die klanken. Een beetje hoger, een beetje lager, gillen of roepen: voor hem is het een spelletje.
Ook de lippen worden nu gebruikt, waardoor er nog meer variatie komt in de geluidjes: bababaaa, mememe. Het begint stilaan écht op gebrabbel te lijken.
De meeste kindjes oefenen dit constant: dat moet om de motoriek goed onder de knie te krijgen.
Gesprekjes
De volgende stap is dat je baby jouw klanken probeert te imiteren. Niet dat het daarom al meteen lukt, maar je merkt dat ze het proberen. Beetje bij beetje ontstaan zo ook de eerste echte ‘gesprekjes’ tussen jou en je kindje: jij zegt iets, en je zoon of dochter reageert met een geluidje. Op weg naar een heuse dialoog!
LEES OOK > Baby leert praten: dit kan ie na een jaar
Stimuleren
Om het praten te stimuleren, moet het kind vooral taal horen. Als (groot)ouder en verzorgende ben jij de grootste inspiratiebron!
Hou je dus vooral niet in: babbel en zing met je kroost, benoem wat jullie zien en doen. ‘Kijk! We doen water in je badje! Een badje voor Wolfje, allemaal water! Alle eendjes zwemmen in het water … ‘
Door elke keer het woord ‘water’ te herhalen wanneer je de kraan laat stromen en je met je handen door het badje woelt, zal je kindje na een tijd de link leggen en snappen dat ‘water’ dat natte spul is waar hij zo graag in zit.
Variatie
Hoe meer toon en variatie je in je stem legt, hoe meer je baby geboeid is door wat je te vertellen hebt. Dat geeft hem ook meer zin om te reageren. Hou het zo eenvoudig mogelijk, met korte zinnetjes en duidelijke woordjes die je vaak herhaalt.
Geef je baby genoeg tijd en ruimte om te reageren en luister ook goed naar zijn reacties en geluidjes.
Beeld én klank
En onthoud: niet alleen de klank, maar ook het beeld is belangrijk: zorg er daarom voor dat je kindje je gelaatsuitdrukkingen goed kan zien en de bewegingen van je mond kan volgen. Jouw bewegende gezicht betekent voor een baby amusement van de bovenste plank!
Ik herhaalde bij mijn dochtertje Lena héél vaak dezelfde vraag met hetzelfde antwoord: ‘En hoe groot gaat ons Lena worden? Zóó groot!’ Bij het woordje ‘zóó’ stak ik altijd mijn handen hoog in de lucht. Lena vond dat fantastisch en moest daar altijd heel hard om lachen. Op den duur deed ze echt mee en zat ze al van bij het begin van mijn vraag te popelen om haar handjes in de lucht te steken! Supergrappig om te zien, alsof ze begreep wat ik vroeg! – Cath
Liedjes en boekjes
Wat je zoontje of dochtertje vast ook amusant vindt, zijn liedjes of versjes. Zeker liedjes of versjes waar wat bewegingen bij gemaakt worden, zijn populair: Klap eens in de handjes of Op een grote paddenstoel zijn niet voor niets klassiekers!
Ook boekjes boeien je kindje. Je kunt hem al eens op schoot nemen om samen naar de plaatjes te kijken, waarbij je benoemt wat je ziet.
Net als bij liedjes zingen ontwikkelt de taal bij het voorlezen. Kies voor degelijke kartonnen boekjes of voor exemplaren in stof: zo doorstaan ze de tandjes, het gekwijl én gegooi van de baby.
Eigen tempo
De taal van elk kindje ontwikkelt op zijn eigen tempo en zijn eigen manier. Je hoeft je dus niet meteen zorgen te maken wanneer het nog niet echt wil vlotten met dat brabbelen. Op zes maanden zou je kindje wel al in staat moeten zijn om geluidjes te maken. Is dat niet het geval, raadpleeg dan zeker je arts.
LEES OOK > Zingen voor je baby: de voordelen
Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.
Gepubliceerd op: 15/05/2017, laatste update op: 07/02/2022Tags: 6 maanden, baby, babypraat, brabbeltaal, leren praten, liedjes zingen, taal, taal leren, taalontwikkeling, voorlezen