De motorische ontwikkeling van Vlaamse baby’s verloopt trager dan bij andere baby’s. Dat is nog maar eens bevestigd door een onderzoek van de universiteit Gent.

Vlaamse baby’s stappen gemiddeld een maand later dan baby’s uit andere landen. Op hoeveel maanden dat gemiddeld is, is niet zo belangrijk. “We weten dat ouders zich vastpinnen op dat getal en panikeren als hun baby dat niet haalt. Dat is niet nodig. Sommige baby’s stappen nu eenmaal later dan andere”, zegt professor Hilde Van Waelvelde.

Ook nuanceert ze de gevolgen van het later stappen: “Op zich wordt het wel ingehaald. Het is dus geen drama. Maar tegelijk zijn er veel kinderen met obesitas en we leiden een te sedentaire levensstijl. Ook hier geldt: jong geleerd is oud gedaan!”

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor die vertraging:

  • zithulpmiddelen zoals de maxi-cosi, relax of Bumboo-seat

De relax of wipper is een populair middel om baby’s bezig te houden terwijl de oppas of ouders iets anders doen, bijvoorbeeld koken of schoonmaken. “Maar dat stimuleert baby’s niet om te bewegen en op ontdekking te gaan.” Ook zitten nog altijd te veel kinderen te lang in een maxi-cosi of worden ze te snel in ‘zithulpmiddelen’ gezet.

  • liggen op de rug: niet enkel voor slapen, maar ook om te spelen of in het park

“Slapen op de rug is heel belangrijk tegen wiegendood. Maar als ze wakker zijn, hoeven baby’s helemaal niet op hun rug te liggen.” Een advies dat ook Kind en Gezin aan ouders meegeeft.

Op de buik zetten ze meer spieren aan het werk, wat de ontwikkeling versterkt. Ook is het gemakkelijker om te beginnen kruipen vanuit een buikpositie (en met sterke rugspieren). En dat is nodig, want uit eerder onderzoek van Kind en Gezin bleek dat Vlaamse baby’s vaker het kruipen overslaan. Dat lijkt goed nieuws maar dat is het niet: baby’s die kruipen overslaan, stappen later.

Je kan ook zelf de motorische ontwikkeling van de baby’s stimuleren. Hoe? Dat lees je hier!

Wil je meer nieuws en updates? Dat kan via Facebook en/of Twitter.

Gepubliceerd op: 21/11/2017

Tags: , , , , , , ,