Cultuur en baby’s: het is op het eerste zicht geen vanzelfsprekende combinatie. Baby’s kunnen nog niet praten, ze beseffen nog niet echt wat ze zien of horen en welke betekenis dat heeft. Wat voor nut heeft het dan om met hen op culturele uitstap te trekken?

Meer nut dan je denkt! Want wat blijkt? De effecten van cultuur en kunstbeleving op baby’s en peuters zijn er wel degelijk. Ja, baby’s en cultuur: dat gaat goed samen.

Nut van cultuur voor baby’s en peuters

Onderzoekers van KU Leuven en UGent bundelden voor de studiedag Klein kunst de gevolgen van kunst en cultuur voor baby’s, peuters en kleuters. Ook voor deze kleintjes worden positieve effecten vastgesteld door een museum te bezoeken of een musical te zien.

Op jonge leeftijd beelden te zien krijgen heeft een positieve invloed op ruimtelijk inzicht bijvoorbeeld. Naar het voorleesuurtje in de bib of een toneelstuk gaan stimuleert dan weer de ontwikkeling van de taal.

LEES OOK > Taalontwikkeling stimuleren bij je baby, hoe doe je dat?

Plezier

Tot slot is het van onschatbare waarde dat een kind plezier beleeft aan het zien, horen en voelen van kunst. Deze beleving van het kind wordt niet vaak onderzocht als ‘nut’ maar ze is er wel.

Bijkomend voordeel: ook wat cultuur betreft, telt ‘jong geleerd is oud gedaan’. Hoe jonger kinderen in contact komen met film, boeken, theater, musicals, schilderijen, beeldhouwwerken, muziekstukken, stoffen en texturen, hoe vaker ze ook op latere leeftijd zullen deelnemen aan cultuur.

Succesvolle buggy tour

Als Gezinsbond vinden we het daarom belangrijk dat er culturele activiteiten worden georganiseerd voor hele jonge kinderen.

Bij Krokuskriebels, de tweejaarlijkse museumhappening, focusten we in 2018 op ‘buggy tours’. Dat bleek een schot in de roos: musea met aanbod voor baby’s en peuters hadden vaak een volledige bezetting, sommige hadden wachtlijsten aangelegd.

Bij evaluatie bleek dat deze buggy tours heel goed scoorden: zowel ouders als de organiserende musea gaven hoge scores aan deze initiatieven.

LEES OOK > Voorlezen aan baby’s: een dagelijks rustmoment

Wat willen ouders?

Er is wel wat aanbod voor 0 tot 3-jarigen, maar activiteiten en belevenissen voor baby’s en jonge peuters (tot 18 maanden) zijn dun gezaaid. Krokuskriebels toont nochtans aan dat er vraag naar is, en dat die vraag toeneemt.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 16/01/2019, laatste update op: 09/02/2022

Tags: , , ,