Cultuur en baby’s: het is op het eerste zicht geen vanzelfsprekende combinatie. Baby’s kunnen nog niet praten, ze beseffen nog niet echt wat ze zien of horen en welke betekenis dat heeft. Wat voor nut heeft het dan om met hen op culturele uitstap te trekken?

Meer nut dan je denkt! Want wat blijkt? De effecten van cultuur en kunstbeleving op baby’s en peuters zijn er wel degelijk. Ja, baby’s en cultuur: dat gaat goed samen.

Nut van cultuur voor baby’s en peuters

Onderzoekers van KU Leuven en UGent bundelden voor de studiedag Klein_kunst de gevolgen van kunst en cultuur voor baby’s, peuters en kleuters. Ook voor deze kleintjes worden positieve effecten vastgesteld door een museum te bezoeken of een musical te zien.

Op jonge leeftijd beelden te zien krijgen heeft een positieve invloed op ruimtelijk inzicht bijvoorbeeld. Naar het voorleesuurtje in de bib of een toneelstuk gaan stimuleert dan weer de ontwikkeling van de taal.

Plezier

Tot slot is het van onschatbare waarde dat een kind plezier beleeft aan het zien, horen en voelen van kunst. Deze beleving van het kind wordt niet vaak onderzocht als ‘nut’ maar ze is er wel.

Bijkomend voordeel: ook wat cultuur betreft, telt ‘jong geleerd is oud gedaan’. Hoe jonger kinderen in contact komen met film, boeken, theater, musicals, schilderijen, beeldhouwwerken, muziekstukken, stoffen en texturen, hoe vaker ze ook op latere leeftijd zullen deelnemen aan cultuur.

Succesvolle buggy tour

Als Gezinsbond vinden we het daarom belangrijk dat er culturele activiteiten worden georganiseerd voor hele jonge kinderen.

Bij Krokuskriebels, de tweejaarlijkse museumhappening, focusten we in 2018 op ‘buggy tours’. Dat bleek een schot in de roos: musea met aanbod voor baby’s en peuters hadden vaak een volledige bezetting, sommige hadden wachtlijsten aangelegd.

Bij evaluatie bleek dat deze buggy tours heel goed scoorden: zowel ouders als de organiserende musea gaven hoge scores aan deze initiatieven.

Wat willen ouders?

Er is wel wat aanbod voor 0 tot 3-jarigen, maar activiteiten en belevenissen voor baby’s en jonge peuters (tot 18 maanden) zijn dun gezaaid. Krokuskriebels toont nochtans aan dat er vraag naar is, en dat die vraag toeneemt.

Wat willen ouders doen met hun baby en peuter? Wat verwachten ze van een culturele activiteit voor baby’s, peuters en kleuters? Gaan ze er naartoe of net niet? En indien niet, wat houdt hen dan tegen?

Jouw mening telt

Op deze vragen wil Vlieg, dat uitstapjes voor gezinnen bundelt, een antwoord krijgen. Heb jij minstens één kind tussen 0 en 5 jaar? Vul dan tot 31 januari 2019 deze enquête over cultuurbeleving voor de allerjongsten in.

Ook (en net als) je niet met je kinderen naar voorleesuurtjes, toneelstukken of tentoonstellingen gaat, is je mening heel welkom!

Om de enquête in te vullen, klik je op deze link. Het invullen van het onderzoek duurt zo’n 10 minuten. Hou vol tot het einde en je wint misschien een elektrische bakfiets van Urban Arrow ter waarde van 4.390 euro! De winnaar van de bakfiets wordt persoonlijk op de hoogte gebracht.
Gepubliceerd op: 16/01/2019, laatste update op: 29/01/2019

Tags: , , , ,