Kinderen, en vooral baby’s, ontdekken de wereld stukje bij beetje via hun zintuigen. Niet alleen, zien en horen, maar ook voelen. Alles wat een baby voor het eerst voelt, wordt opgeslagen in het geheugen. Een serieuze job!

Baby’s leren dan ook door te tasten en te voelen. De tastzin van je baby ontwikkelen en stimuleren is een leuke ervaring voor een baby. Als ouder kan je die nood aan voelen door veel voelervaringen aan te bieden.

Knuffelen

Dé allerbelangrijkste manier om de tastzin te ontwikkelen, is knuffelen en aanraken, liefst huid-op-huid. Dat is aangenaam, stimuleert de aanmaak van het gelukshormoon oxytocine én het leert een baby veel. Bijvoorbeeld waar hun eigen lichaam eindigt, en de rest van de wereld begint.

Bij het verversen of na een bad kan je je baby een massage geven: de meeste genieten van de aanraking en ontspannen ervan. Dat ze tegelijk hun tastzin ontwikkelen, daar beseffen ze niets van!

Je kan ook spelletjes spelen, zoals kriebelen of met twee vingers over de arm naar de nek lopen

Voelsprieten

Van nature voelt een baby graag aan alles. Ze steken als het ware hun ‘voelsprieten’ uit. Als ouder kan je dit ondersteunen met verschillende soorten: Knuffels van stof, auto’s van metaal, blokken van hout en speeltjes van plastic leveren een verschillende voelervaring. Door als ouders die materialen en de sensaties te benoemen (zacht, hard, glad, ruw…) leert je baby (uiteindelijk) ook verschillen.

Maar het kan verder gaan. Een baby op ontdekkingstocht zal ook voelen aan gras, aarde, modder, water, stenen, takjes… sommige dingen zal hij fijn vinden, andere niet. Aan hem om te ontdekken, en aan jou om dat te begeleiden zodat er geen kleine stenen in de mond belanden of je baby tussen de brandnetels belandt.

Voelspelletjes

Om de tastzin van je baby nog meer uit te dagen kan je nog veel leuke (en soms een beetje vuile) voelspelletjes spelen

1) Tekenen met slagroom

Maak een stukje van de tafel vrij, leg de dweilen al klaar en laat je baby ‘tekenen’ met slagroom, yoghurt of water of ‘helpen’ met deeg. Baby’s vinden de gladde textuur over het algemeen leuk en gaan ermee aan de slag. Ook eetbare verf is een optie: met een blad (stevig) papier eronder heb je met wat geluk zo een origineel cadeau voor trotse grootouders.

Ze zullen ook proberen hun eten vast te grijpen en in hun mond te steken (en in hun haar te smeren). Voor de baby is dit een vorm van ontdekken, voor ouders is dit meestal een bron van frustratie. Ze doen het echt niet (altijd) expres: al die verschillende dingen voelen (en wegkeilen) is gewoon zooo leuk!

TIP een verfschort voorkomt al te vuile kleren.

2) Een voeldoos

Vul een doos met dennenappels, maïskorrels, noten, pasta of rijst en laat je baby graaien. Verstop er een paar speeltjes in voor extra effect (of motivatie).

Handige (groot)ouders kunnen ook verschillende soorten stofjes of materialen in een doos of een plankje bevestigen zodat de baby die al voelend kan ontdekken.

3) Gevulde ballonnen

Een ballon met water, een met bloem, aarde, rijst: dat voélt anders. Je kind kan niet onmiddellijk zien waarom en blijft voelen en proberen. Het vergt wat geduld om deze te maken, maar eens ze er zijn, kan je er wel even mee doen.

Een variant hierop is het vullen van flesjes: met een beetje of net halfvol water (afhankelijk van hoe oud en sterk de baby al is). Het verschil tussen licht en zwaar fascineert je baby.

TIP Dit is ook een leuk spel om de baby met een oudere broer of zus te laten spelen.

4) Modderboel

Zand of aarde plus water betekent plezier voor heel wat kinderen. Het voelen, kneden en gooien prikkelt de tastzin van je baby en tegelijk leert hij dat materialen kunnen veranderen door bijvoorbeeld de toevoeging van water.

5) Blotevoetenpad

Oudere baby’s en peuters die (bijna) kunnen stappen, kunnen ook via de voeten ‘voelen’. Een blotevoetenpad is daarvoor ideaal. Je kan er zelf eentje maken door in schoendozen verschillende materialen te leggen: een sjaal, rijst- of maiskorrels, water, aarde, iets hard zoals een plankje of een pot, misschien een beetje schuurpapier of blaadjes.

6) Waterspelletjes

Water kan warm, lauw of koud zijn, bevroren of vloeibaar, stil of wild. Je kan het drinken, je kan er mee spelen. Sommige speelgoedjes drijven en andere zinken. Water is een dankbaar materiaal om verschillen te benoemen of te leren. En hé, je kan er ook mee afwassen… Vroeg geleerd is oud gedaan. Blijf altijd bij een kind dat met water speelt!

Tip voor een peuter op een warme dag: ijsblokjes gemaakt van water en een druppeltje kleurstof of verf. Met die verschillende kleurblokjes kan je kind buiten schilderen.

Zintuiglijke ontwikkeling

Alle zintuigen zijn belangrijk, en dus moeten ze allemaal ontwikkeld worden. Vele manieren om tastzin te stimuleren, hebben ook invloed op andere zintuigen. Als je kind speelt met verschillende soorten ballen, dan voelt hij niet alleen verschillende materialen, maar zal hij ook horen dat ze bij het botsen een ander geluid maken en leren dat sommige ver rollen en andere niet. Buisjes met verschillende stoffen rond, kunnen ook verschillende materialen bevatten die elk een ander geluid maken.

Tempo van het kind

Een baby stimuleren en ‘prikkelen’ is goed, maar dat hoeft daarom niet de hele dag door. En zelfs niet elke dag. Kijk ook naar je kind en wat hij of zij leuk vindt om mee te spelen. Vaak zullen ze zelf het tempo aangeven. Angstige kinderen zullen er langer over doen om iets onbekend te proberen, sommige kinderen houden wel van rammelspelletjes maar niet van ‘vuilmaak’-spelletjes. Ook voor mama en papa een hele ontdekking dus!

 

Wil je meer tips? Volg onze Facebookpagina. Of word lid van De Gezinsbond voor allerlei voordelen en gratis advies.
Gepubliceerd op: 29/07/2019

Tags: ,