In het kleine, schattige hoofdje van baby’s vinden we al signalen van stoornissen als depressie en angsten. Dat bleek uit de patronen in hersenverbindingen, zo ontdekten wetenschappers.

Bepaalde hersenpatronen zijn sterk gelinkt aan het ontwikkelen van depressie, angsten, verlegenheid of nervositeit. ‘De hersenen van sommige kinderen ontwikkelen zich volgens een traject dat de risico’s op mentale problemen vergroot’, aldus hoofdonderzoeker Cynthia Rogers van Washington University.

Geen zekerheid

Dit wil zeggen niet zeggen dat de baby’s uiteindelijk ook met depressie of andere mentale problemen zullen te maken krijgen.

‘Wat ze meemaken en in welke omgeving ze opgroeien, speelt natuurlijk ook een rol. Die kunnen de hersenverbindingen veranderen, en het meer of minder waarschijnlijk maken dat mentale problemen ontwikkelen’, zegt Rogers.

LEES OOK > Kindje geboren? Schrijf je in op ons gratis magazine en onze nieuwsbrief

Verschil met premature baby’s

Het onderzoek focuste zich op het verschil tussen premature en voldragen baby’s. Het idee was prematuur geboren worden een risico betekent voor het ontwikkelen van psychologische problemen.

De onderzoekers vonden echter geen verschil tussen premature en voldragen baby’s. De patronen in het hersengebied amygdala (waar angst verwerkt wordt) waren voor alle baby’s gelijkaardig aan die van volwassenen.

Internalisering

Wat wél naar voor kwam, was de link tussen de amygdala en andere hersengebieden. Die verbinding kon voorspellen of een baby op twee jaar signalen van ‘internalisering’ vertoonde. Internalisering verwijst naar een manier om emoties naar binnen te keren en te verwerken. Het gedrag hangt samen met het ontwikkelen van onder andere depressies en is zelfs op jonge leeftijd een betrouwbare graadmeter.

Met andere woorden: de hersenpatronen bij de geboorte van de baby kunnen het risico op mentale problemen voorspellen.

LEES OOK > Depressie bij jonge kinderen herkennen en behandelen

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 27/02/2017, laatste update op: 27/01/2022

Tags: , ,