Tijdens de lockdown in maart waren heel wat kinderopvanginitiatieven gesloten of beperkt open, maar gelukkig hoefden ouders niet te betalen voor de dagen dat hun kindje thuisbleef van de opvang. Deze regeling liep door tot eind september, maar je crèche kon er ook voor kiezen om vroeger terug te keren naar de normale regeling. Nu we in een tweede lockdown zitten, komt deze regeling terug. Goed nieuws voor ouders en opvang.

Respijtdagen in oktober

Sinds oktober werd er overal terug gewerkt met respijtdagen. Ouders moesten wel niet betalen voor de dagen dat hun kindje niet naar de opvang kon omdat de opvang geheel of gedeeltelijk verplicht moest sluiten door een maatregel van de overheid.

Maar de Gezinsbond wilde meer. Ze vroeg aan de Vlaamse overheid dat ouders niet moesten betalen wanneer de opvang zijn dienstverlening niet kon garanderen omdat er personeelstekort was of als kinderen in quarantaine of zelfisolatie moesten door een privé-besmetting.

LEES OOK > 10 vragen over quarantaine en wat dat betekent voor jou en je kind

Wat vanaf november?

Vanaf 1 november zijn al die aparte regelingen niet meer nodig. ‘Bestellen is betalen’ is opnieuw opgeschort. Ouders verliezen nu dus ook geen ‘respijtdagen’, de dagen waarop hun kindje afwezig mag zijn zonder dat er iets voor aangerekend wordt.

Voorlopig zal deze regeling gelden tot eind januari 2021, maar het kan telkens verlengd worden als de coronacijfers slecht blijven. Deze regeling betekent dus dat ouders niet betalen als hun kindje niet naar de opvang gaat, ongeacht de reden.

De opvang krijgt een compensatie voor iedere dag dat het kind niet naar de opvang gaat. De Gezinsbond is blij met deze gezinsvriendelijke beslissing die ook de opvang spaart.

LEES OOK > Terug naar de crèche: neem je tijd om te wennen

Covid-tarief: korting gedurende 6 maanden voor gedaalde inkomens

Gaat je kind naar de inkomensgerelateerde opvang, is je gezamenlijk belastbaar inkomen lager dan 44.493,57 euro én daalde je maandelijks inkomen met minstens 10% door de coronacrisis?

Dan heb je gedurende 6 maanden recht op een lager inkomenstarief. Je kan dit tarief aanvragen tot 30 januari 2021.

De korting die je dan krijgt bedraagt 25% van het inkomenstarief dat berekend is op basis van je inkomen. Het kan echter nooit lager zijn dan 5,32 euro in 2020 en 5,37 euro in 2021.

Is je tarief nu al lager of gelijk aan bovenstaande bedragen (vb door een pleegkind, een inburgering, een opleiding, …) dan kan je het Covid-tarief niet aanvragen.

Let op: wanneer de vermindering na 6 maanden vervalt, gebeurt de herberekening met het meest recente aanslagbiljet. Het is dus mogelijk dat je meer of minder zal betalen voor je opvang dan in de periode voordat je de korting hebt aangevraagd.

Nog meer informatie en hoe je alles kan aanvragen vind je op de website van Kind & Gezin.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Het allerleukste? Onze boekjes groeien mee met jouw kindje: van een wolk van een baby tot een koddige kleuter. Ontvang je ons tijdschrift nog niet? Geef dan snel je gegevens door.

Gepubliceerd op: 25/06/2020, laatste update op: 17/12/2020

Tags: , , , ,