De opschorting van het systeem van ‘bestellen is betalen’ met respijtdagen is de voorbije twee jaar een paar keer in- en weer afgevoerd, in functie van het besmettingscijfers. Sinds 1 maart 2022 moeten ouders opnieuw betalen voor de opvang die ze gereserveerd hebben, tenzij de opvang verplicht moet sluiten door een coronamaatregel. Vanaf april liep ook deze regeling af en moeten ouders weer betalen voor alle afwezigheden die niet in het opvangplan staan. Dat vindt de Gezinsbond heel jammer. Er zijn immers nog steeds heel wat besmettingen en opvangvoorzieningen die daardoor tijdelijk (gedeeltelijk) moeten sluiten.

Wanneer moest je van 1 tot en met 31 maart niet meer betalen bij een afwezigheid van je kind?

  • Als de hele opvang of de afdeling van je kind verplicht sluit door een coronabesmetting in de opvang of een hoogrisicocontact bij de begeleiders of andere medewerkers.
  • Als de klas of de school sluit door een coronabesmetting en je kind daarom ook niet meer naar de buitenschoolse opvang gaat of mag gaan.

Gezinsvriendelijk

De regeling waarbij ouders helemaal zelf konden kiezen om hun kindje naar de opvang te brengen, zonder dat ze daarvoor respijtdagen moesten inzetten of moesten betalen, was van toepassing zolang de coronacijfers slecht waren en er geen vaccins waren. Dit klinkt logisch, maar is ook jammer voor de gezinnen.

De Gezinsbond vraagt al jaren dat gezinnen kunnen kiezen wanneer ze opvang nodig hebben en geen te strak opvangplan moeten respecteren, zonder dat de opvang daarvoor financieel moet opdraaien natuurlijk.

LEES OOK > Respijtdagen in de kinderopvang: We willen geen ‘bestellen is betalen’ meer!

Liever een ander opvangplan? Ga het gesprek aan!

Is je opvangbehoefte intussen sterk gewijzigd ten opzichte van vroeger, toen je opvangplan werd opgemaakt? Ga dan zeker het gesprek aan en probeer in overleg een aanpassing te krijgen die bij je huidige gezinssituatie past.

Dit zal ongetwijfeld wat gepuzzel vragen van de opvang. Maar er zijn zeker nog meer gezinnen die met vragen tot wijziging zitten, dus hopelijk lukt het om nieuwe afspraken te maken.

Leden van de Gezinsbond kunnen bij de Sociaal-Juridische Dienst (sjd@gezinsbond.be) terecht met vragen.

Intussen blijft de Gezinsbond bij de Vlaamse overheid ijveren voor de definitieve afschaffing van deze regeling mét compensatie voor de opvang.

LEES OOK > Terug naar de crèche: neem je tijd om te wennen

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 25/06/2020, laatste update op: 19/05/2022

Tags: , , , ,