Tijdens de lockdown in maart 2020 waren heel wat kinderopvanginitiatieven gesloten of beperkt open. Gelukkig hoefden ouders niet te betalen voor de dagen dat hun kindje thuisbleef van de opvang. Deze regeling rond respijtdagen liep met tussenpozen door tot eind mei 2021. Van 1 juni tot 30 november gold de oude regeling van ‘bestellen is betalen’ in de baby- en peuteropvang. Je moest als ouder dus terug je opvangplan respecteren, tenzij de opvang verplicht moest sluiten door een coronamaatregel. Tijdens een quarantaine of isolatie in je gezin moest je wel betalen voor de afwezigheid van je kindje. Op vraag van de Gezinsbond is dat vanaf 1 december niet meer het geval. Goed nieuws voor gezinnen!

Wanneer hoef je niet meer te betalen bij een afwezigheid van je kind?

  • Als de hele opvang of de afdeling van je kind verplicht sluit door een coronabesmetting in de opvang of een hoogrisicocontact bij de begeleiders of andere medewerkers.
  • Jijzelf, je kind of je gezin moet in quarantaine of in isolatie en je kind kan daarom niet naar de opvang.
  • Als je telewerkt en om die reden je kind niet meer naar de buitenschoolse opvang laat gaan.

Gezinsvriendelijk

De regeling waarbij ouders helemaal zelf konden kiezen om hun kindje naar de opvang te brengen, zonder dat ze daarvoor een respijtdag moesten inzetten of moesten betalen, was van toepassing zolang de coronacijfers slecht waren en er geen vaccins waren. Dit klinkt logisch, maar is ook jammer voor de gezinnen.

De Gezinsbond vraagt al jaren dat gezinnen kunnen kiezen wanneer ze opvang nodig hebben en geen te strak opvangplan moeten respecteren, zonder dat de opvang daarvoor moet opdraaien natuurlijk.

LEES OOK > Respijtdagen in de kinderopvang: We willen geen ‘bestellen is betalen’ meer!

Liever een ander opvangplan? Ga het gesprek aan!

Is je opvangbehoefte intussen sterk gewijzigd ten opzichte van vroeger, toen je opvangplan werd opgemaakt? Ga dan zeker het gesprek aan en probeer in overleg een aanpassing te krijgen die bij je huidige gezinssituatie past.

Dit zal ongetwijfeld wat gepuzzel vragen van de opvang, maar er zijn zeker nog meer gezinnen die met vragen tot wijziging zitten, dus hopelijk lukt het om nieuwe afspraken te maken.

Leden van de Gezinsbond kunnen bij de Sociaal-Juridische Dienst (sjd@gezinsbond.be) terecht met vragen.

Intussen blijft de Gezinsbond bij de Vlaamse overheid ijveren voor de definitieve afschaffing van de regeling ‘opvang bestellen=opvang betalen’ mét compensatie voor de opvang.

LEES OOK > Terug naar de crèche: neem je tijd om te wennen

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 25/06/2020, laatste update op: 02/12/2021

Tags: , , , ,