Op een dag is het zo ver: het bevallingsverlof is voorbij en jullie gaan weer aan het werk. Je ukkepuk gaat voortaan naar de crèche en misschien af en toe naar de grootouders. Je weet dat je baby daar in goede handen is, maar toch staat het huilen je nader dan het lachen wanneer je je kindje moet ‘afgeven’. Elk uur van de dag wil je bellen om te vragen hoe het gaat. Waarom valt het zo zwaar om je kindje aan iemand anders toe te vertrouwen?

Je bent niet alleen

Een kindje voor het eerst naar de crèche of de grootouders brengen gaat bij veel ouders gepaard met tranen. Dat anderen het er ook moeilijk mee hebben, maakt het verdriet er natuurlijk niet minder op. Maar het kan misschien toch een beetje geruststellen. Je bent niet alleen.

LEES OOK > Voor het eerst naar de crèche? Laat je kindje (en jezelf) wennen

Laat de tranen toe

Elk uur bellen zou je wellicht nog onrustiger maken. Dan vraag je je voortdurend af: zal ik nu bellen, of toch nog even wachten? Sta jezelf toe om verdrietig te zijn. Neem daarvoor de tijd die jij nodig hebt. Even niet flink proberen te zijn, laat de tranen maar toe.

Praat erover

Het is ook niet niks, je kindje, klein en kwetsbaar, achterlaten bij iemand anders. Erover praten met ouders die het ook meegemaakt hebben en (h)erkennen, kan opluchten.

Na een dag in de crèche zal de vreugde bij het weerzien groot zijn. Dat is het moment om te polsen hoe het gegaan is en je vragen en bezorgdheden te uiten.

Verzorgers in de crèche begrijpen dat ouders het – zeker in het begin – moeilijk hebben om hun kindje los te laten. Als dat contact goed zit, zal het je helpen om je kindje met een geruster hart bij hen achter te laten.

LEES OOK > Kindje geboren? Schrijf je in op ons gratis magazine en onze nieuwsbrief

Thuisblijven

Elk loslaten is (even) moeilijk, maar hoort bij het opgroeien van je kind. Blijft het verdriet je parten spelen en valt er echt niet mee te leven? Druist het in tegen wat je eigenlijk zou willen?

Blijft het steken dat je niet voltijds zelf voor je kindje kunt zorgen? Biedt een verlofstelsel voor jonge ouders uitkomst en is het financieel haalbaar? Overweeg dan of (gedeeltelijk) thuisblijven mogelijk is. Maar wellicht gaat het na een tijdje wel over en vraag je je af waarom je ooit zo verdrietig was.

LEES OOK > Ouderschapsverlof: zo zit het in elkaar

Dit artikel verscheen in juli 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 11/07/2020, laatste update op: 25/10/2022