Zieke kindjes horen niet thuis in de kinderopvang. Maar wanneer is je kind te ziek voor de opvang en wanneer kan het er wél terecht? Voor veel ouders is dat niet altijd even duidelijk. Daarom: een handig schema om jullie te helpen.

Het is herfst. En net zoals er meer bladeren rondwaaien, waaien er ook meer ziektes en verkoudheden rond.

De symptomen van griep, verkoudheid en corona lijken soms op elkaar, het is niet altijd simpel om het ene van het andere te onderscheiden. We zien dus door al die rondwaaiende bladeren van de bomen het bos niet meer.

Maar één ding is zeker: een ziek kind hoort niet thuis in de kinderopvang, ongeacht of het corona is of niet. Een kind dat ziek is, voelt zich ellendig en wordt best verzorgd in zijn vertrouwde omgeving thuis.

LEES OOK > Koorts bij kinderen: alle vragen op een rij

Wanneer mag mijn kind wel en wanneer niet naar de opvang?

Om zo veel mogelijk te vermijden dat personeel uitvalt door ziekte of quarantaine, is het belangrijk om onderstaand schema goed te volgen. Is je kindje ziek? Hou het dan thuis.

Wanneer is je kind te ziek voor de opvang?

Ook als je kind veel extra zorg vraagt of als hij of zij niet kan deelnemen aan de normale activiteiten, blijft je kindje best thuis. Een kindje kan pas terugkeren naar de opvang als het 24 uur koortsvrij is zonder koortswerende middelen. Uitzondering hierop is koorts die het gevolg is van een vaccinatie.

Nog meer informatie vind je op de website van Kind & Gezin.

Opvang voor je kind

Is je kindje onverwachts ziek, dan kan je zelf verlof nemen of je kan gebruik maken van familiaal of sociaal verlof (vaak wel onbetaald).

Via je ziekenfonds, het OCMW of via de gemeente kan je ook een beroep doen op noodopvang, indien je echt moet werken. Ook sommige werkgevers bieden opvang aan voor zieke kinderen.

Kinderen van zorgpersoneel krijgen voorrang bij noodopvang.

LEES OOK > 10 vragen over quarantaine en wat het betekent voor jou en je kind

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 28/10/2020, laatste update op: 17/05/2022

Tags: ,