Een ‘digital generation’ grootbrengen zonder schermen? Dat lijkt even onlogisch als onmogelijk. Daarom zijn er veel ouders die zich vragen stellen over de schermtijd van hun baby. Wat mag zo’n kindje kijken? En is ‘heel even’ lang genoeg en is wat langer dan ‘té lang’? Een woordje uitleg!
WHO-ooh dat wist ik niet over schermtijd bij mijn baby
Het ene kindje heeft bijna vierkante oogjes gekregen van al die schermen, terwijl het andere kindje nog nooit naar een schermpje gekeken hebben.
Iedere ouder heeft zo zijn eigen aanpak wat die schermtijd bij baby’s betreft en velen hebben een mening over dit thema, maar hier wordt even die van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangehaald. Die WHO stelt namelijk dat het beter is om schermen te weren voor baby’s tot 1 jaar.
Volgens de onderzoekers is het beter om kinderen actief te laten spelen en bewegen, afwisselend met activiteiten zoals puzzelen, lezen of zingen. Dat zou op latere leeftijd voor gezondheidsvoordelen zorgen.
LEES OOK > Help, hoe maak je afspraken over schermtijd?
Weetjes
- Tot de leeftijd van 1 jaar is het kijkgedrag van een baby nog niet gericht. Zo’n kleintje beseft niet helemaal wat hij of zij ziet op dat schermpje en het is allemaal nogal veel om te volgen. Toch zal het wel hun aandacht trekken, omdat kleurcontrasten leuk zijn om te zien en muziek en geluiden leuk zijn om te horen.
- Baby’s hebben niet hetzelfde concentratievermogen als oudere kinderen. In plaats van rustig te worden van dat schermpje kunnen ze dus ook net onrustig worden. Apps, spelletjes en programma’s voor baby’s en peuters houden daar rekening mee en zullen daarom nooit langer duren dan ‘nodig’ voor hun goede ontwikkeling. Is het programma of het spelletje afgesloten? Stop de schermtijd dan.
- Voor een ouder lijkt het misschien zalig om een heel uur met de beentjes omhoog naar een scherm te staren, maar baby’s doen dat beter niet. Zij hebben net nood aan spel en beweging. Wat hun motoriek betreft kan een touchscreen wél een voordeel zijn. Door dat touchscreen te bedienen worden de zintuigen op een aantrekkelijke, intuïtieve manier gestimuleerd.
- Er zijn geen regels vastgelegd in steen wat schermtijd betreft. Experts zullen eerder voorzichtig blijven en het advies geven om het schermgebruik te beperken tot de leeftijd van 2 jaar. Over het algemeen kan gesteld worden dat kinderen tot die leeftijd zich best beperken tot een paar momenten schermtijd per week, onder begeleiding van de ouder.
- Vanaf 1 jaar worden peuterprogramma’s-, apps of sites interessanter. Sommige figuurtjes die je kindje uit de boekjes kent, komen zo tot leven en lijken wel echt. Ècht, want baby’s kunnen nog geen onderscheid maken tussen fictie en realiteit. Hun focus ligt niet zozeer op wat er gebeurt, wel op hoe het gebeurt: met de kleuren, het licht en de klanken die allemaal via dat scherm binnenkomen.
LEES OOK > Ontprikkelen na een drukke dag in de kleuterklas of in de crèche
Kijktips
- Laat je kind kijken naar programma’s die geschikt zijn voor de leeftijd, in plaats van zomaar iets op te zetten.
- Wanneer je de radio of televisie een hele dag op de achtergrond aan laat, creëer je een soort ruis die niets bijbrengt.
- Kijk mee als je kan en benoem wat je ziet, zodat je interactie hebt en je kindje ook iets kan bijleren.
- Krijgt je baby even schermtijd? Kondig dan duidelijk aan wanneer die schermtijd afloopt, in plaats van zomaar dat beeld uit te schakelen. Op die manier haal je je kindje langzaam weg van dat scherm en haal je hem of haar terug naar het moment en weet je kindje wat volgt.
LEES OOK > Actieve spelletjes voor je baby
Schermtijd bij je baby: onderzoek
Uit recent onderzoek bij 1.000 ouders met kinderen tot 6 jaar van onderzoeksbureau iVOX in opdracht van BabyTV blijkt tv bij jonge kinderen erg populair.
- De helft geeft aan dat hun kind dagelijks tv-kijkt. 50% van de kinderen tussen 0 en 6 jaar kijkt nu al dagelijks tv. Daarbij geeft 4 op 10 ouders aan dat dat minstens wekelijks gebeurt.
- 1 op 2 van de ouders zetten de tv op als voorbereiding voor het slapengaan. Verder zijn na het avondeten, in de namiddag en in de ochtend de meest populaire momenten.
- 8 op 10 van de ouders met tv-kijkende kinderen geeft aan dat het hun kind helpt om nieuwe dingen te ontdekken. Drie kwart vindt zelfs dat tv de ontwikkeling van hun kind kan bevorderen. De helft geeft dan ook aan dat ze edutainment verkiezen boven puur entertainment. Een kwart geeft zelfs aan dat ze het belangrijk vinden dat de programma’s ontwikkeld zijn door kinder- en ontwikkelingsexperten.
LEES OOK > Hé, het is oké als je baby nog niet kan doorslapen
Meer tips over alles wat met schermtijd te maken heeft en nog zoveel meer vind je via Veilig Online en via Medianest.
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 21/12/2020, laatste update op: 25/09/2023Tags: schermtijd