Het irritante geZZZZoem van muggen en andere insecten is uiteraard vervelend. Maar de beestjes zelf kunnen ook schadelijk zijn. Hoe bescherm je jouw kind tegen al die zoemende, vliegende en kruipende lastposten?

De allerbeste bescherming? Hou de beestjes zo veel mogelijk buiten! Doe dat met vliegenramen en gesloten deuren.

Chemische no-no

Gebruik geen chemische producten en apparaten met insecticiden zoals tabletten of verdampers. Jonge kinderen zijn extra gevoelig voor giftige stoffen. Ze lopen bovendien een groter risico om chemische rommel binnen te krijgen omdat ze op handen en voeten rondkruipen en alles in hun mondje stoppen.

In de apotheek vind je enkele insectenwerende producten die je wél mag gebruiken voor kinderen onder de twee jaar. Vraag informatie bij de apotheker of bij je arts.

Huis-, tuin- en keukentips

Denk ook aan ‘natuurlijke’ mid­deltjes: een vliegenvan­ger, -mepper of -stolp en planten zoals citronella. Die dingen doen het nog altijd goed en zijn on­scha­de­lijk voor groot en klein.

Je kunt ook citronellaolie kopen bij de apotheker. Smeer deze olie nooit rechtstreeks op de huid van je kindje, maar druppel het op zijn laken of pyjama.

Muggennet

Mag een muggennet wel of niet? De wandelwagen mag je gerust beschermen met een vliegengaas, maar over het bedje hang je beter geen muggennet. Als je kindje wakker wordt, kan hij het net lostrekken en erin verstrikt raken.

Verzorging van steken en beten


*Muggenbeet

Gewone mug­genbeten vragen mees­tal geen medi­sche verzor­ging.

Je kan de pijn en de jeuk verzach­ten door de beet te behandelen met wat verdunde azijn of een verzach­tende en kalmerende zalf. Die is vrij te koop en een nuttige aanwinst voor elke (reis)apotheek.

*Bijen en wespen

Bijen- of wespensteken vereisen wat meer verzorging. Verwijder de volledige angel altijd heel voorzichtig en leg ijsblokjes (niet rechtstreeks op de huid!), een koude doek of een watje met verdunde azijn op de pijnlijke plek. Ook hier kan een verzachtende en kalmerende zalf voor verlichting zorgen.

Reageert je kind allergisch (misselijk, braken, dikke oogleden, gezwollen lippen, benauwdheid …), dan is medische hulp nodig.

Ook als iemand in de mond of in de keel gestoken is, spoed je je naar de dokter.

*Teken

Een teek is een klein, zwart insect dat niet veel groter is dan een speldenkop. Ze huizen vooral in vochtige, bosrijke gebieden, maar ook in tuinen en parken. Meestal is zo’n teek totaal ongevaarlijk, maar soms is het beestje besmet met een bacterie die de mens behoorlijk ziek (o.a. de ziekte van Lyme) kan maken. Beter voorkomen dus!

Blijf in parken en bossen zoveel mogelijk op de paden. In risicogebieden draag je ook beter kledij die je lichaam zo goed mogelijk bedekt en stop je broek bijvoorbeeld in je sokken.

Controleer na een uitstap in de natuur altijd het lichaam en de kledij van je kind op beestjes. Denk eraan dat de teek vooral houdt van warme plekjes, zoals hoofd, nek, oksel, enkel, knieholte, bilspleet, elleboogplooi en liesstreek.

Hoe verwijder je een teek?

Werd je kind toch gebeten door een teek, verwijder die dan zo snel mogelijk, liefst binnen de 12 uur. Je zal merken dat het beestje zich helemaal vastzuigt aan de huid. Het is daarom onbegonnen werk én absoluut af te raden om zelf aan de slag te gaan met je vingers of een pincet. Nee, gebruik bij voorkeur een speciale tekentang om de teek volledig en voorzichtig te verwijderen.

Het is dan ook een uitstekend idee om zo’n tang tijdens het tekenseizoen altijd in de verzorgingstas te steken. Zet het instrument zo dicht mogelijk tegen de huid en verwijder op die manier het beestje volledig. Ontsmet nadien de wonde en noteer de datum en plaats van de beet in je agenda.

Zo kun je de link leggen als je kleintje later eventueel ziek wordt. De kans dat de ziekte van Lyme opduikt is heel klein. Toch hou je je baby de eerste weken goed in de gaten. Verschijnt er een rode kring op de plaats van de beet of wordt je kind ziek, raadpleeg dan altijd je arts.

 

Dit stuk verscheen eerder in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis magazine van de Gezinsbond voor alle ouders met kinderen jonger dan 2,5 jaar. Ben je zwanger of wil je er ook graag ontvangen? Schrijf je in

 

O ja, en volg ook zeker de Facebookpagina! Of word hier lid.
Gepubliceerd op: 22/12/2017

Tags: , , , , , , , ,