Natuurlijk vinden jullie het belangrijk dat de tanden van jullie kroost goed verzorgd worden. Maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Sommige peuters willen per se zelf hun tandjes poetsen, maar na twee keer zuigen op de borstel vinden ze het al voldoende. Anderen weigeren hun mond dan weer koppig open te doen en houden de lippen stijf op elkaar. Hoe pak je zoiets aan?

Vanaf het eerste melktandje

Het is verstandig om het gebit van je kind goed te verzorgen en dat vanaf de door­braak van het eerst melktandje. Baby- en peutertandjes hebben immers geen sterk glazuur en zijn daarom extra gevoelig voor tandbederf.

LEES OOK > Als de eerste tandjes komen… Een moeilijke fase

2 keer 2 minuten

Er wordt aangeraden om twee keer per dag te poetsen: ’s morgens en ’s avonds, en dat gedurende twee minuten.

Kindertandpasta

Gebruik altijd ongeveer een erwtje tandpasta, want de fluoride in die tandpasta beschermt de tanden. Omdat kinderen onder de zes jaar nog een aanzienlijk deel van de tand­pasta inslik­ken, kun je voor hen het best een specia­le kindertandpasta met laag fluoridegehalte (van 500 tot 1000 ppm) gebruiken. Laat hen de resterende tandpasta uitspuwen.

Koppig kleintje

Een peuter van goed anderhalf wil al veel zelf doen. Maar natuurlijk kan zo’n kleintje z’n tanden nog niet zelf poetsen. En net op die leeftijd komt ook de koppig­heidsfase aan de ontwikkelingsdeur piepen. Als je niet oplet wordt het dus een machts­strijd tussen klein en groot.

Al spelend poetsen

Tandenpoetsen kan best leuk zijn, als je het juist aanpakt. Peuters zijn immers verzot op imiteren, dus wie weet helpt het als je zelf je tanden poetst!

Maak er een te gek spektakel van: ‘Bah, wat een vieze tanden! Die ga ik eens lek­ker poe­tsen! Ik wil geen gaatjes in mijn tanden!’

Je kunt misschien wat poppen en knuffels ten tonele voeren en hen vragen of die ook mooie tan­den willen. Als je de tanden van pop en beer aanpakt, is er veel kans dat je zoon of dochter ook een poetsbeurt wil.

Doe alsof je niet weet waar de tandjes zitten.­ Je poetst per ongeluk hun neus of wang. Misschien toont je peuter dan wel waar zijn tandjes zitten.

LEES OOK > Maak tandenpoetsen leuk voor je kind: 6 tips

Oefenen

Het kan ook leuk zijn om je peuter jouw tanden te laten poetsen. Natuurlijk mogen ze bij zichzelf eerst wat oefenen. Laat hen bijvoorbeeld ’s mor­gens zélf poetsen, en ’s avonds ‘voorpoetsen’ terwijl jij je eigen gebit aanpakt.

Als je na het poet­sen dan je eigen tanden controleert: ‘Heb ik goed ge­poetst? Nee, ik zie daar nog spinazie!’ mag je het bij hen waarschijnlijk ook doen. Laat hen zelf ook eens uitgebreid in de spiegel kijken.

TIP!

Om je kroost lang genoeg aan het poetsen te houden kun je een liedje zingen terwijl je je eigen tanden poetst. Daarna mogen zij zelf poetsen terwijl je het liedje opnieuw zingt.

Tandenborstel

Voor een elektrische tandenborstel is het nog te vroeg. Ga dus voor een gewone, zachte tandenborstel met kleine borstelkop en rechte steel.

Duw de pasta in de borstel, leg hem er niet bovenop.

Spoel tandenborstels altijd goed uit na gebruik, laat ze rechtopstaand drogen en vervang ze om de drie maanden of als de haartjes niet meer netjes rechtop staan.

Gezonde tanden

Intussen blijven de an­dere basisregels voor ge­zonde tanden gelden.

  1. Beperk sui­ker in voeding en dran­ken (wa­ter is en blijft de beste dorstles­ser).
  2. Beperk het aantal eet- en drinkbeurten; tanden hebben rustpau­zes nodig om zich spon­taan te herstellen van de zuuraanvallen.
  3. Laat je kindje dus niet de hele dag door knabbelen.
  4. Laat je kindje zijn tandjes niet onmiddellijk na het eten poetsen.

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 16/11/2016, laatste update op: 22/02/2022

Tags: , , , , , ,