Hoe kan je je baby beschermen tegen de zon? Met zijn tere huidje is de zon zeer schadelijk voor je baby: zo voorkom je dat je baby verbrandt.

Je baby beschermen tegen de zon is absoluut noodzakelijk. De huid van de baby is heel teer en verbrandt dus snel. Verbranding door de zon is niet alleen pijnlijk, het vergroot ook de kans op huidkanker. Zonnebescherming is dus nodig én nuttig.

Met deze tips kan je je baby beschermen tegen de zon:

 1. Vermijd de zon zoveel mogelijk

  Het effectiefst tegen verbranding is om binnen te blijven. Gemakkelijk gezegd maar natuurlijk niet altijd een optie. Vermijd (zeker in de zomer) de zon tussen 11 en 15u.

 2. Kies voor UV-werende kledij

  UV-werende kledij kan helpen bij de oudere baby/peuter die al zeer beweeglijk is: zo vermijd je vaak te moeten smeren en zijn grote delen van het lichaam toch beschermd. Ook gewone kledij kan al dienen als zonnefilter: wijde, katoenen kledij heeft de voorkeur. Pas op: het effect vermindert als de stof nat is.

 3. Smeer de hoogste factor

  Volwassenen met een gevoelige huid kunnen de zonnefactor nog aanpassen aan de UV-index, maar bij baby’s is dat geen optie. Hun huid is gewoon te teer. Smeer dus altijd de hoogste factor (liefst 50 of meer) en kies zoveel mogelijk voor een fles zonnecrème die niet langer dan 12 maanden geopend is.

 4. Smeer ook als je baby in de schaduw zit of speelt

  UV-stralen weerkaatsen, dus ook in de schaduw ben je niet veilig. Smeer dus altijd!

 5. Smeer tijdig en regelmatig

  Niet alle baby’s vinden zonnecrème even leuk, maar laat je er niet door tegenhouden: het moet. Een crème is beter dan een spray: bij een beweeglijke baby komt er dan tenminste minder in ogen of de mond terecht. Bovendien is de laag vaak dikker bij zonnecrème en door het inmasseren dringt de zonnebescherming dieper door. Probeer uit te leggen wat je doet en toon het voor bij jezelf.

  Smeer minstens een kwartier (liefst een half uur) voor de baby aan de zon wordt blootgesteld en herhaal elke twee uur of na contact met water.

 6. Probeer een zonnebril voor baby’s

  Ook al geen favoriet van baby’s, maar niet onbelangrijk want niet alleen de huid moet beschermd worden tegen UV-stralen, ook de ogen. Zonnebrillen voor baby’s sluiten rond het hoofd met een velcroband: dat vermindert de kans dat ze de bril van hun neus smijten.

 7. Zet altijd een hoedje op

  Niet simpel, maar een touwtje onder de kin kan al wonderen doen om het zonnehoedje op de plaats te houden. Voor kruipende baby’s voorzie je ook best bescherming in de nek.

Meer tips en tricks kan je vinden op de Facebookpagina van De Gezinsbond.

Lid worden? Voordelen? Klik hier.

Gepubliceerd op: 22/11/2017

Tags: , , , , , , ,