Door hun tere huidje is de zon zeer schadelijk voor baby’s. Hoe kun je je baby nu best beschermen tegen de zon? Enkele tips:

Je baby beschermen tegen de zon is absoluut noodzakelijk. Doordat zijn huid zo teer is, verbrandt hij snel. Verbranding door de zon is niet alleen pijnlijk, het vergroot ook de kans op huidkanker. Zonnebescherming is dus nuttig én nodig.

Met deze tips kun je je baby beschermen tegen de zon:

1. Vermijd de zon zoveel mogelijk

Het effectiefst tegen verbranding is binnen blijven. Dat is gemakkelijk gezegd, maar natuurlijk niet altijd een optie. Vermijd (zeker in de zomer) in ieder geval de zon tussen 11 en 15 uur.

2. Kies voor uv-werende kleding

Uv-werende kleding kan helpen bij de oudere baby/peuter die al zeer beweeglijk is: zo vermijd je vaak te moeten smeren en zijn grote delen van het lichaam toch beschermd. Ook gewone kleding kan al dienen als zonnefilter: wijde, katoenen kledij heeft de voorkeur. Pas op: het effect vermindert als de stof nat is.

LEES OOK > Met deze 4 tips kan ook jouw baby slapen bij warm weer

3. Smeer de hoogste factor

Volwassenen met een gevoelige huid kunnen de zonnefactor nog aanpassen aan de uv-index, maar bij baby’s is dat geen optie. Hun huid is gewoon te teer. Smeer dus altijd de hoogste factor (liefst 50 of meer) en kies zoveel mogelijk voor een fles zonnecrème die niet langer dan 12 maanden geopend is.

4. Smeer ook als je baby in de schaduw zit of speelt

Uv-stralen weerkaatsen, dus ook in de schaduw is je kindje niet veilig. Smeer dus altijd!

5. Smeer tijdig en regelmatig

Niet alle baby’s vinden zonnecrème even leuk, maar laat je er niet door tegenhouden: het moet. Een crème is beter dan een spray: bij een beweeglijke baby komt er dan minder in ogen of de mond terecht. Bovendien is de laag vaak dikker bij zonnecrème en door het inmasseren dringt de zonnebescherming dieper door. Probeer uit te leggen wat je doet en toon het voor bij jezelf.

Smeer minstens een kwartier (liefst een halfuur) voor de baby aan de zon wordt blootgesteld en herhaal elke twee uur of na contact met water.

LEES OOK > 7 lichaamsdelen die vaak worden vergeten bij het insmeren

6. Probeer een zonnebril voor baby’s

Ook al geen favoriet van baby’s, maar niet onbelangrijk, want niet alleen de huid moet beschermd worden tegen uv-stralen, ook de ogen. Zonnebrillen voor baby’s sluiten rond het hoofd met een velcroband: dat vermindert de kans dat ze de bril van hun neus trekken.

7. Zet altijd een hoedje op

Niet simpel, maar een touwtje onder de kin kan al wonderen doen om het zonnehoedje op de plaats te houden. Voor kruipende baby’s zorg je het best ook voor bescherming in de nek.

LEES OOK > Veilig zonnecrème smeren: hier moet je op letten

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 01/07/2017, laatste update op: 08/02/2022

Tags: , ,