Je baby geniet van lichaamscontact: je zalig zachte arm, tedere hand, knusse schoot. Die lichaamstaal is sterker, (h)echter en duidelijker dan eender welke gesproken taal. En waarom niet nog een extraatje?! Dankzij babymassage kan je op een milde manier communiceren en de emotionele band nog versterken.

Wij staken ons licht op bij Mireille Pelerents, zij geeft al jaren les in babymassage.

Wanneer mag je met babymassage beginnen?

Mireille: Dat kan eigenlijk al onmiddellijk na de geboorte. Ook premature baby’s hebben bijvoorbeeld veel aan een massage.

De druk waarmee je masseert, moet je uiteraard aanpassen aan de leeftijd van je kindje. Bij een pasgeboren baby oefen je heel minieme druk uit en ligt de nadruk vooral op aanraken en strelen.

Vanaf zes weken kan je al wat meer druk uitoefenen: je baby voelt dan echt dat hij wordt aangeraakt en wordt zich daardoor ook meer bewust van zijn eigen lijfje.

LEES OOK > De komst van een baby verandert alles… En dat is soms lastig

Is het nodig om lessen te volgen of kan je ook zo aan de slag?

Mireille: Natuurlijk mag je er ook zonder lessen aan beginnen. Wees gerust, je kunt je kind nooit echt pijn doen of het helemaal verkeerd aanpakken.

Maar je masseert wel efficiënter als je een paar lessen volgt. Je oefent daar verschillende technieken, krijgt info over de functie van bepaalde bewegingen en leert ook hoe je ze goed toepast.

Op welk moment van de dag geniet je kindje het meest van een massage?

Mireille: Een massage duurt zo’n twintig minuten en kan eigenlijk altijd. Maar vooral voor of na het badje en voor het bedje lukt het goed.

Een hongerige baby geniet nauwelijks van een massage, maar ook na een voeding wacht je beter een tijdje. Anders kan je bij het omdraaien of masseren op de buik wat reflux veroorzaken.

Kies een rustig moment uit en masseer in een kalme en goed verwarmde omgeving.

LEES OOK > Dagboek Elias, maand 1: ‘En toen had ik een baby met reflux’

Gebruik je altijd massageolie?

Mireille: Olie maakt het glijden niet alleen makkelijker, het vergroot ook het contact met je kleintje.

Gebruik er wel niet te veel van en kies altijd voor natuurlijke olie, dus geen afgeleiden van petroleum of olie waarin parfum verwerkt zit. Zoete amandelolie is altijd een goed idee, omdat weinig kinderen daar allergisch aan zijn.

Heeft je kindje een heel gevoelige huid? Probeer dan eerst één druppeltje uit op zijn vel. Bij kindjes met eczeem wordt massage trouwens afgeraden tenzij de dokter een speciale olie voorschrijft.

Welk positief effect heeft babymassage?

Mireille: Babymassage is meer dan wat knuffelen, het is vooral een erg leuke manier om de emotionele band met je kind te versterken.

Verder blijkt uit onderzoek dat prematuurtjes een betere bloedsomloop en een grotere longcapaciteit krijgen door regelmatige massage. Kindjes die minder goed eten, komen sneller aan in gewicht. Bovendien kan het helpen bij krampjes.

Ook bij een simpel verstopt neusje of een beginnende verkoudheid kan je de symptomen verlichten door tijdens de massage zachte klopjes te geven op de rug en op de borst. Zo voorkom je natuurlijk geen doktersbezoek, maar je kunt intussen wel zelf iets doen.

Kan het ook helpen als je kindje wat onrustig is?

Mireille: Een massage heeft zeker ook een rustgevend effect. Vooral wat oudere baby’s, die graag gemasseerd worden, kun je op die manier kalmeren.

Al hangt dat natuurlijk ook sterk af van wie masseert! Je moet zelf rustig zijn, want een kind is echt een spons op dat vlak. Ben jij zenuwachtig en gespannen, dan wordt je baby ook onrustig.

Een overhaaste massage ’tussen de soep en de patatten’ heeft weinig zin.

LEES OOK > Je baby knuffelen: niets dan voordelen

Heeft babymassage ook een positief effect op ouders?

Mireille: Ja hoor! Tijdens een massage concentreer je je volledig op je kind. Je leert zijn signalen dus beter aanvoelen en opvangen.

Bovendien zal hij van jouw gezicht de vreugde en het plezier aflezen die bij de massage horen. Terwijl je kind dus met volle teugen van zijn massage geniet, krijgt ook zijn zelfvertrouwen een boost! Heerlijk toch?

Een windje

Ik ben toch wat zenuwachtig voor onze eerste les babymassage: zal mijn zoontje het wel leuk vinden?

Er zijn maar twee baby’s. Dat is fijn, want zo krijgt Senne veel tijd en aandacht.

Toch vindt hij het maar gek. Hij kijkt voortdurend rond en lijkt er maar matig van te genieten. Hij begint er enthousiast aan, maar is het al snel beu en na een tijdje kijken we gewoon samen naar de oefeningen.

Later oefenen we die rustig thuis. Ons ventje vindt het niet altijd tof om gemasseerd te worden, maar als er een windje of wat stoelgang in de weg zit, merk ik wel dat het hem ontspant en alles er veel vlotter uitkomt.

Dan voel ik me blij dat ik hem heb kunnen helpen.

NELE

LEES OOK > Krampjes: hoe help je je baby erdoorheen?

Meer weten?

  • Heel wat lokale afdelingen van de Gezinsbond organiseren een cursus babymassage. Een aanrader! Ook om andere jonge ouders te leren kennen. Neem een kijkje op de website van de Gezinsbond en ontdek alle activiteiten in je buurt.
  • Geen cursus gevonden? Meer informatie over lessen babymassage krijg je bij:

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders dat je automatisch in de bus krijgt. Daarnaast hebben we ook een maandelijkse nieuwsbrief voor kersverse ouders die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 05/11/2020, laatste update op: 20/09/2023