Voorlezen aan baby’s: is dat wel nuttig? Ze verstaan je toch niet? Ze blijven niet eens goed stilzitten! Of ze proberen de boeken op te eten … Ja, voorlezen aan baby’s is nuttig! Ontdek hier waarom.

Voor taalontwikkeling alleen al is voorlezen de moeite. Baby’s waar aan werd voorgelezen kenden de helft meer woorden dan baby’s die niet met lezen en boeken in aanraking kwamen, zo bleek uit Amerikaans onderzoek.

Het is dus nodig dat we ook aan de allerkleinsten voorlezen, want uit Brits onderzoek blijkt dat twee op drie ouders niet voorlezen aan hun baby’s.

Jammer, want voorlezen helpt echt bij de taalontwikkeling, en zeker ook bij baby’s.

Ritme & rijmen

En ook al begrijpen baby’s (nog) niet letterlijk wat je zegt, ze zijn al van in de baarmoeder bezig met taalontwikkeling. Ze genieten van klanken en ritmes, van rijmen en verzen.

Je ziet ze reageren als je steeds dezelfde liedjes (liefst met bewegingen en aanraking) zingt. Denk maar aan ‘Op een grote paddenstoel’ of ‘Klap eens in de handjes’. Op den duur lachen ze al op voorhand om wat komen zal.

Die herhaling is belangrijk. Hetzelfde boekje voor het slapengaan of hetzelfde rijmpje op vaste momenten in de dag, het geeft baby’s een gevoel van veiligheid en structuur.

Voorlezen aan baby’s kan zo een rustmomentje zijn in een drukke dag. Enkele minuten van onverdeelde aandacht tussen een (groot)ouder en kind. Iets om samen te doen.

LEES OOK > Een slaapritueel bij je baby: wanneer start je ermee?

Hoe lees je aan een baby voor?

Letterlijk (voor)lezen hoeft niet altijd, je kan ook vertellen, zingen, rijmen of spelen.

Begin met zachte knuffelboekjes. Die kunnen mee op de grond, in het park of in de wieg. Zwart/wit-patronen of felle kleuren spreken aan. Je baby zal dit boekje bestuderen, ermee worstelen en (onvermijdelijk) in de mond stoppen.

Ook knisperboekjes scoren goed: het geluid dat ze maken door ze aan te raken stimuleert de meeste baby’s.

Voorlezen aan een baby betekent niet (altijd) een boek van voor naar achter lezen. Je kan ook in het midden beginnen of achteraan. Je kan vertellen over een kleur of een voorwerp, je kan wijzen naar een dier of een rijmpje opzeggen.

Met boekjes kan je meer doen dan lezen. Je kan ze gebruiken om je achter te verstoppen (kiekeboe!) of je kan ze opstapelen (en omver duwen).

Ook zal je kind niet onmiddellijk meteen de klassieke handelingen stellen met een boek, zoals bladeren: er wordt op gesabbeld, mee gegooid of gezwaaid.

Hou de voorleesmomenten kort: een paar minuten volstaat. Het gaat erom dat je tijd hebt genomen voor je kind, dat je samen taal hebt ontdekt, dat er boeken aanwezig zijn.

LEES OOK > Boeken voor baby’s: een overzicht

Voorlezen aan 12 tot 18 maanden

Kartonnen boekjes, stevig en met afgeronde hoeken, komen in beeld als je kind zijn eerste verjaardag heeft gevierd.

Boeken met heldere lijnen en kleuren die de kinderen hun eigen leefwereld laten ontdekken: (huis)dieren, voertuigen, speelgoed, voedsel, kortom alledaagse voorwerpen en handelingen. De tekeningen zijn liefst eenvoudig: veel details zijn voor baby’s en peuters nog te verwarrend.

Deze boeken kunnen aanzetten om woorden te leren, maar bevatten ook al kleine verhaaltjes zoals flappenboekjes en kiekeboekjes. Je kan ook je eigen verhaal maken of het verhaal uitbreiden. Vertel het in je eigen woorden: dat komt veel natuurlijker over.

Voorlezen betekent hier al een beetje interactie: hoe reageert je kind op het boek? Is hij of zij geïnteresseerd of net niet?

Kan je reactie uitlokken door vragen te stellen: kunnen ze een voorwerp aanwijzen of kan je samen op zoek gaan naar een auto of een boom?

Boeken met geluidjes of die uitdagen om te voelen (bijvoorbeeld vacht van dieren) kunnen je kind extra prikkels geven. Tijdens het lezen kunnen ze dan ook iets doén.

Gaandeweg leren de kinderen verbanden te leggen tussen de voorwerpen in het boek en de woorden uit jouw mond. Ze leren dat alles een naam heeft en breiden hun woordenschat uit. Ook al kunnen ze het nog niet zelf zeggen, ze begrijpen steeds meer woorden.

LEES OOK > 7 voordelen aan voorlezen

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 14/11/2018, laatste update op: 14/03/2022

Tags: , , ,