Bij adoptie voed je het kind van een ander op met de intentie het lief te hebben als je eigen kind. Als koppel valt dat niet te onderschatten. Wat is het effect van adoptie op je relatie? Wij vroegen het aan een adoptiecoach.

Tara Mergeay is sociaal assistent en adoptiecoach. Vanuit haar eigen ervaring als geadopteerde informeert, helpt en gidst ze alle partijen van de adoptiedriehoek: kandidaat-adoptieouders, adoptieouders, afstandouders (biologische ouders) en geadopteerden.

Voorbereiding op adoptie: de weg naar de wachtlijst

Als je zelf een kindje maakt, is dat er na 9 maanden. Bij adoptie moet je als koppel een tijdje langer wachten. Eerst doorloop je een traject dat ongeveer 2 jaar duurt.

Tara: ‘In België begin je met een aanvraag bij Kind en Gezin, waarna je kiest voor binnenlandse of buitenlandse adoptie. Daarna volgen gesprekken bij een adoptiebureau, een psycholoog en een sociaal assistent.

Je ondergaat ook een medisch onderzoek en volgt een cursus vereist door de overheid. Alle verslagen worden gebundeld en een rechter geeft een positief of negatief advies. Daarna kun je eventueel in beroep gaan.’

LEES OOK > Adoptiemama Fanny: ‘Graag zien is wat ons met elkaar verbindt’

Relatie onder de loep

Hoe wordt er in het traject bij adoptie op je relatie gefocust? Tara: ‘Elk bezoek bij je thuis of in het adoptiebureau is gericht op je relatie als koppel, dus je wordt constant onder de loep genomen.

De vragen die je als koppel krijgt, zijn indringend en persoonlijk, en vertrekken vanuit het belang van het kind met de achterliggende insteek: adoptie is het zoeken van ouders voor kinderen, niet het zoeken van kinderen voor jou zodat jij je ouder kunt voelen/noemen.

We bevragen hoe je met elkaar communiceert, hoe je staat tegenover straffen en belonen, wat je waarden en normen zijn, welke rol je (schoon)ouders spelen, welke cultuuraspecten bij elk van jullie een rol spelen …

Je krijgt tussen de gesprekken door tijd om na te denken, want dat zijn vaak vragen waar je als koppel nog niet bij stilgestaan hebt of waarbij je niet op dezelfde lijn staat.’

Investeren in relatie

‘Zelfs koppels die zich goed voorbereid hebben, geven aan dat de vragen dieper gaan dan ze hadden verwacht. Soms ontdekken mensen dat ze eerst nog in hun relatie moeten investeren voordat ze aan adoptie toe zijn.

Je hebt ook koppels die het echt moeilijk vinden dat je in hun privéleven duikt en die de opmerking maken dat als je zelf een kind maakt, je daar niet op voorhand over beoordeeld wordt. Dat is natuurlijk waar, maar we doen natuurlijk alles in het belang van het kind.

Koppels voelen vaak frustratie, vooral omdat de procedure zo lang duurt en zo intens is. Ze moeten heel diep gaan tijdens de gesprekken en moeten dan maanden wachten op de volgende stap zonder dat ze iets horen.’

LEES OOK > Waar vind je hulp bij relatieproblemen?

Rouwen om je kinderwens

‘Voor anderen is het net goed dat die tijd er is, omdat ze kunnen bekomen en nadenken. Veel koppels hebben een lang traject van ivf achter de rug of hebben een miskraam meegemaakt die ze nog aan het verwerken zijn.

Koppels moeten ook rouwen om het feit dat ze zelf geen kind op de wereld kunnen zetten en voelen druk van de maatschappij, omgeving, familie en vrienden omdat kinderen krijgen een vanzelfsprekende stap lijkt. Dat is veel om mee om te gaan voor een relatie.

Er zijn ook koppels die uit elkaar gaan door de druk van de kinderwens op de relatie. Soms was die bij de ene partner groter en ging de andere erin mee omdat die de partner gelukkig wilde zien.’

Op de wachtlijst

Wanneer je na een positief advies van een rechter op de wachtlijst staat, is het gemiddeld 5 jaar wachten op een kindje bij een binnenlandse adoptie en 5 tot 7 jaar bij een buitenlandse adoptie (afhankelijk van het land).

Dat kan langer worden door onvoorziene omstandigheden, zoals de huidige pandemie. Die lange wachttijd kan ook wegen op een relatie.

LEES OOK > Boeken voor prille ouders die aan hun relatie willen werken

Inhaalbeweging

Wanneer je adoptiekindje er eindelijk is, is het zeker niet altijd rozengeur en maneschijn. Als koppel is het pittig om de band met je kind op te bouwen en dat zorgt voor druk op de relatie.

‘Zowel jullie als koppel als het kind moeten op emotioneel vlak en op vlak van hechting een inhaalbeweging doen. Dat vraagt veel energie van beide partners. Je hebt een heel deel van het leven van je kind gemist.

Jij zal je emotioneel snel aan het kind hechten, maar je mag niet verwachten dat het kind zich even snel hecht aan jou. Vaak is het kind het gewoon om wisselende caretakers te hebben voor ze in een gezin komen met twee vaste caretakers.

Daarbij heeft het kind voordat het bij jou komt al veel beleefd waardoor het bindings- en/of verlatingsangst kan hebben.

Je moet heel goed met elkaar kunnen afspreken en compromissen maken, want wat je in gedachten hebt qua opvoeden zal niet meteen kunnen. Dat is moeilijk als koppel.’

Communicatie is de sleutel

‘Er zijn veel factoren die druk uitoefenen op je relatie waar je geen controle over hebt. Als koppel moet je dus vooral goed communiceren over je grenzen als individu en de grenzen van je relatie als koppel, anders kan je relatie uit elkaar vallen.

Meestal zijn het kandidaat-koppels die bij mij komen na een negatief advies van de rechter. Met hen doe ik dan een adoptieweekend, een concept dat ik heb gecreëerd waarin we samen werken rond 12 adoptiegerelateerde thema’s. Niet voor niets is het grootste en eerste thema communicatie in de relatie.

Ik leer hen de dingen die vanzelfsprekend lijken of de dingen die ze voor elkaar (fout) invullen, eens te bekijken. Ik heb nog geen enkel koppel gehad dat zei dat het overbodig was, integendeel.’

LEES OOK > Eerste keer ouder: een groeiproces, ook voor je relatie

In ons dossier Even met twee op Goedgezind.be vind je heel wat artikels met relatietips van experten en herkenbare verhalen van koppels. Neem zeker een kijkje!

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 11/03/2021, laatste update op: 16/08/2023