Welke muziek kan je als ouder gebruiken om je baby weer gelukkig te maken? Je kan een heleboel liedjes testen, er per ongeluk achterkomen of … je kan deze door wetenschappers samengestelde ‘Happy Song’ afspelen, muziek die je baby doet lachen!

We hebben het beluisterd en eerlijk: het is een aanstekelijk nummertje, zacht maar toch aangenaam en vrolijk, voorzien van toffe geluidjes. Ook de tekeningetjes en de vele lachende gezichten fleuren de beelden op. Het doet zelfs een beetje denken aan Alphabutt, de kinder-cd van de Amerikaanse muzikante Kimya Dawson.

LEES OOK > Kindje geboren? Schrijf je in op ons gratis magazine en onze nieuwsbrief

Onnozel en sociaal

Het nummer werd gemaakt op basis van een analyse van alle bestaande onderzoeken over wat baby’s verkiezen. En dat zijn de volgende elementen:

  • eenvoudig en repetitief
  • voldoende dynamische elementen om de aandacht vast te houden
  • uptempo, zoals ook de hartslag van een baby hoger ligt
  • een vrolijke, energieke vrouwenstem
  • met ‘plop’-klanken (‘ba’) eerder dan trilklanken (‘la’)
  • in aanwezigheid van een echte baby

Dat concludeerden expert in babylach, Caspar Addyman, en muzikale psychologe Lauren Stewart na hun analyse op vraag van een Britse babyvoedingfabrikant. De twee wisten waar ze aan begonnen: Addyman werkte eerder al aan The Baby Laughter Project en Lauren Stewart heeft al onderzoek gedaan naar oorwurmen, liedjes die de hele tijd in je hoofd blijven malen (zoals zowat alles van Studio 100 bijvoorbeeld).

‘We weten wel dat baby’s muziek kunnen horen en zich herinneren, zelfs als ze nog in de baarmoeder zitten. Maar hoe ze emotioneel op muziek reageren is een mysterie: wat doet hen kalmeren en waar worden ze blij van?’

Volgens de ouders reageren baby’s het best op ‘boe’, ‘protgeluidjes’, andere baby’s die lachen, niezen en dierengeluiden.

Het resultaat

Alle bevindingen werden doorgegeven aan Grammywinnares Imogen Heap, zelf mama van een peuterdochter. Na een boel testrondes waarbij het tempo nog iets werd verlaagd en het refrein nog vaker werd ingezet, werd uiteindelijk nog een laatste test gedaan van het nummer in een kamer met 20 baby’s.

‘Iedereen die geprobeerd heeft de aandacht van een baby voor 2,5 minuut vast te houden, zal begrijpen wat voor een uitdaging het was. Laat staan 20 baby’s bij elkaar! Maar toen we dit speelden, zagen we een zee van gelukkige gezichtjes. Erg wetenschappelijk was deze test niet, maar ik denk toch dat we een hit in handen hebben!’, aldus Caspar Addyman.

Het resultaat kan je hier beluisteren.

Nu zijn we wel benieuwd… heeft het gewerkt?

LEES OOK > Zingen voor je baby: de voordelen

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 08/02/2017, laatste update op: 27/01/2022

Tags: , ,