Het afgelopen jaar was een wilde rit op de energiemarkten. Door een combinatie van factoren, waaronder een oorlog, gingen de energieprijzen door het dak. Wie nog een vast contract had afgesloten in 2021 of vroeger prees zich gelukkig. Wie een variabel contract had, of de gezinnen waar het vast contract afliep, moest toekijken hoe energie een steeds groter deel uit het maandbudget opslokte.

Geen vaste contracten meer?

Ook voor energieleveranciers waren het woelige tijden. De meeste leveranciers stopten met hun aanbod aan vaste contracten. Dat lijkt gek, want wie wil nu geen duur contract verkopen? De prijzen moesten toch ooit weer dalen? Als je een vast contract afsluit koopt de energieleverancier vooraf jouw energie aan op de energiemarkt. Zo is ook hij zeker van de prijs, en is hij ingedekt voor verdere prijsstijgingen.

Maar wat als de prijzen zakken? Dan vergelijkt een slimme consument de prijzen en vertrekt hij naar een goedkopere leverancier. De vorige leverancier blijft dan met die dure energie zitten, die hij met verlies moet verkopen aan een nieuwe klant. Vroeger betaalde je daarom een verbrekingsvergoeding als je opstapte voor de einddatum van je contract, maar de verbrekingsvergoeding is bij wet afgeschaft.

Of toch nog een vaste contract voor energie?

Nu de prijzen lijken te stabiliseren biedt één leverancier (Luminus) weer contracten met vaste energieprijs aan. Mogelijk volgen in de toekomst ook andere leveranciers. Een vast contract biedt stabiliteit en voorspelbaarheid, omdat je weet hoeveel je per maand zal betalen voor je energie. Dat is handig voor je budgetbeheer. Je energiekosten zijn dan vast. Tijd om over te stappen? Wacht even!

LEES OOK > Hoe ga ik om met het capaciteitstarief op mijn elektriciteitsfactuur?

Gas: een gokje waard?

Bij een variabel contract volgt de prijs de marktprijs. De leverancier gebruikt daarvoor een formule, die je terugvindt op de tariefkaart bij je contract. De leverancier neemt een marktprijs, vermenigvuldigt die met een factor en telt daar een winstmarge bij op. Het gascontract van Luminus volgt de gasprijs op de TTF-markt. Kijken we naar de prijs voor een vast contract in januari, dan gaat die uit van een marktprijs rond 105 euro per megawattuur (MWh). Van januari tot juli 2022, en van oktober tot december schommelde de prijs rond 95 euro per MWh. Enkel van juli tot september stond de prijs hoger (€ 196/MWh), maar dat zijn maanden waarin je vrij weinig gas verbruikt.

Kies je op dit moment voor een vaste prijs, dan betaal je in 2023 ongeveer de prijs die je in 2022 betaalde voor gas. Met een variabel contract volgt de prijs de markt. En die daalt in januari voorlopig verder. Maar we hebben natuurlijk geen glazen bol.

Elektriciteit: veel te duur!

Voor elektriciteit is het wat extremer. De elektriciteitscontracten van Luminus volgen de prijs op de BELPEX-markt. Het contract in januari met vaste prijs gaat uit van een marktprijs rond 288 euro. In 2022 schommelde die prijs vooral rond 200 euro. Enkel van juli tot september piekte de prijs tot 372 euro. De prijs in 2023 moet gemiddeld al 20% duurder zijn dan in heel 2022 voor je winst doet met het vast contract.

De keuze blijft bij jou.

Kies je voor de zekerheid van een vast contract? Overweeg dan goed of die stabiliteit je de mogelijke meerprijs waard is. Wij wachten in elk geval nog even af om te kijken of de huidige prijsdaling zich verder doorzet.

Meer tips om je energiekosten te beheersen lees je in ons dossier energie.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 19/01/2023, laatste update op: 27/01/2023

Tags: