De energieprijzen zijn de afgelopen maanden sterk gedaald. De handelaars in energie blijven zenuwachtig. Bij elk nieuwtje uit het wereldnieuws schiet de prijs kort naar boven of beneden. Maar gemiddeld schommelen aardgas en elektriciteit al enkele maanden rond hetzelfde gemiddelde. Al ligt dat nieuwe gemiddelde nog steeds twee tot drie keer hoger dan wat we gewend waren. Gelukkig is de energieprijs maar een deel van de factuur. De andere kosten, zoals het vervoer en distributie, de taksen en btw zijn veel minder gestegen. De totale factuur is nu gemiddeld 40% hoger voor elektriciteit, en 66% voor aardgas.

Goedkoper met een variabel contract?

Variabele contracten volgen de marktprijs. Je leverancier vermenigvuldigt voor elk contract een afgesproken marktparameter met een vaste factor, en telt daar een winstmarge bij op. Sommige parameters kijken naar kwartaalprijzen, andere naar maandprijzen. Sommige naar de prijzen uit het recente verleden, andere naar de voorspelde prijzen in de toekomst. Dat kan een verschil geven van maand tot maand, maar over de looptijd van je contract maakt het minder uit. Wat wel belangrijk is, is de winstmarge van je leverancier. Voor een gemiddeld gebruik aan gas (17.000 kWh) en elektriciteit (3.500 kWh) is het verschil tussen de goedkoopste en duurste contract bijna 600 euro per jaar. Kies dus het juiste contract. Een onafhankelijke vergelijking van contracten, specifiek voor jouw verbruik kan je maken bij de energieregulator Vreg, of Brugel voor Brussel.

Of liever de zekerheid van een vaste prijs?

Nu de prijzen weer stabiliseren bieden de meeste leveranciers weer contracten met vaste energieprijs aan. Tot 2022 koos meer dan 65% van de gezinnen in Vlaanderen voor een energiecontract met vaste prijs. De zekerheid van een vast bedrag maakt het makkelijk om het gezinsbudget te plannen. Maar voor die zekerheid betaal je meestal een hogere prijs. Als je een vast contract afsluit koopt de energieleverancier vooraf jouw energie aan op de energiemarkt. Zo is ook hij zeker van de prijs, en is hij ingedekt voor verdere prijsstijgingen. Maar wat als de prijzen zakken? Dan vergelijk je als slimme consument de prijzen en vertrek je naar een goedkopere leverancier. Je vorige leverancier blijft dan met die dure energie zitten, die hij met verlies moet verkopen aan een nieuwe klant. De meeste leveranciers rekenen daarom niet alleen een hogere energieprijs voor hun vaste contracten, maar ook een hogere vaste kost. Heb je nog een vast contract met een prijs uit de tweede helft van 2022, dan stap je best zo snel mogelijk over. De nieuwe contracten zijn honderden euro’s goedkoper voor een gemiddeld verbruik.

LEES OOK > Hoe ga ik om met het capaciteitstarief op mijn elektriciteitsfactuur?

Gas: vastzetten tegen prijsstijgingen kan

De prijzen voor gascontracten met vaste prijs gaan uit van een marktprijs rond 63 euro per megawattuur. Dat is een stuk duurder dan de reële marktprijzen, die rond 37 euro per megawattuur schommelen. Maar de zomer blijft warm, en dan zijn de marktprijzen altijd lager. Voor volgende winter voorspellen analisten een prijs rond 50 euro per megawattuur. Met een vast contract zal je in de zomermaanden te veel betalen, maar dan verbruik je waarschijnlijk weinig gas. Gaat er volgende winter iets fout op de energiemarkt, dan zit je met een vast contract veilig. Je zou de gok dus kunnen wagen.

Vorige maand reageerden bijna alle energieleveranciers op de onrust op de energiemarkt met een verhoging van hun prijzen voor vaste contracten. Eneco en Octa+ stijgen deze maand verder. Mega heeft nu de laagste energieprijs, maar rekent een buitensporig hoge vaste vergoeding aan. Engie (Easy fixed) wordt in september weer het goedkoopste vaste contract. Heb je een heel laag verbruik (minder dan 8.000 kWh gas per jaar), dan kan je naar Luminus Basicfix kijken. Dat contract heeft met 17 euro de laagste vaste kost van allemaal. Bij sommige andere leveranciers kan die oplopen tot 175 euro per jaar!

Elektriciteit: een twijfelgeval

De prijzen voor de elektriciteitscontracten met vaste prijs gaan uit van een marktprijs rond 155 euro per megawattuur. Ook hier een stuk duurder dan de huidige marktprijs van 99 euro per megawattuur. Voor volgende winter zijn prijzen voorspeld rond 134 euro per megawattuur. Ook hier zal je met een vast contract in de zomer meer betalen voor je elektriciteit. Maar waar je aardgas vooral in de winter verbruikt, is het gebruik van elektriciteit veel gelijkmatiger verdeeld over het jaar. Je zal met een vast contract dus veel meer betalen.

Wil je toch liever een vaste prijs, voor de zekerheid? De prijzen blijven vrij stabiel bij de meeste leveranciers. De kleinere leverancier Octa+ is met het Fixed-contract de goedkoopste voor elektriciteit aan een vaste prijs. Engie Easy fixed blijft interessant als je aardgas en elektriciteit graag bij dezelfde leverancier afneemt. Voor een gemiddeld verbruik is de meerprijs ten opzichte van een goedkoop variabel contract ongeveer 180 euro per jaar. Je beslist zelf of je die meerprijs wil betalen om je te verzekeren tegen gekke prijssprongen in de winter.

Wat met een dynamische prijs

Bij een dynamisch contract verandert je elektriciteitsprijs elk uur. In de krant verschijnen geregeld berichten over negatieve elektriciteitsprijzen. Als er veel zon is en het waait, dan is er soms een overschot aan elektriciteit. Met een dynamisch contract betaal je op die momenten heel weinig, of krijg je soms zelfs geld terug als je dan elektriciteit verbruikt. Dat klinkt aanlokkelijk, maar pas op. Dynamische contracten kunnen ook de andere kant uit slaan. Als er weinig elektriciteit is, of als er veel vraag is naar elektriciteit, dan kan de prijs tijdelijk sterk oplopen. Een dynamisch contract is enkel interessant als je heel flexibel bent in je elektriciteitsverbruik. Enkel met een automatische sturing kan je de voordelen maximaal benutten. Enkel voor kenners dus.

De keuze blijft bij jou.

Kies je voor de zekerheid van een vast contract? Overweeg dan goed of die stabiliteit je de mogelijke meerprijs nu waard is. Aan de huidige prijzen betaal je voor een gemiddeld verbruik nu 480 euro meer voor een vast contract dan met een goedkoop variabel contract. Wil je vastklikken, dan lijkt september de laatste kans om dat aan een zomerprijs te doen. De beste koopjes zijn al achter de rug. De energiemarkten lijken sterkere prijsstijgingen te verwachten vanaf november.

Meer tips om je energiekosten te beheersen lees je in ons dossier energie.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 19/01/2023, laatste update op: 18/09/2023

Tags: , , ,