Van een grappig filmpje doorsturen tot een kaartje in de brievenbus of een verrassingspakketje aan de deur. In deze coronatijd zoeken we creatief naar mogelijkheden om met elkaar contact te houden. Ook voor grootouders, kinderen en kleinkinderen is het wennen. De wekelijkse bezoekjes vallen weg en de warme knuffels zijn plots geen evidentie meer. Met deze tips maak je de afstand toch iets kleiner.

1. Maak grappige filmpjes over je dag

Grootouders vinden het erg belangrijk én fijn om hun kleinkinderen te zien opgroeien en horen hen graag vertellen over de mopjes die ze uithalen, de lessen die ze leren, met wie ze spelen, … Via apps zoals TikTok kan je leuke filmpjes maken om door te sturen en ook een opname via je smartphone helpt je al een eind op weg. Ideaal om het kamp te laten zien dat de kinderen onder de keukentafel bouwden, het huiswerk waar ze aan bezig zijn of het liedje dat ze net verzonnen hebben.

2. Videobellen is in

Wil je graag een gesprek voeren waarbij iedereen gewoon door mekaar praat en er honderduit verteld wordt, net zoals dat tijdens een gewoon bezoekje zou zijn, dan zijn er tal van apps die dat mogelijk maken.

Denk maar aan FaceTime, Skype, WhatsApp en ook de iets minder bekende Praatbox of Houseparty kunnen een leuk alternatief zijn. De meeste apps zijn gratis en bieden de mogelijkheid om berichtjes te posten, conversaties te voeren en zelfs virtuele feestjes te organiseren.

3. Lanceer een briefschrijfactie of stuur een familiekrantje

Wat heb je gegeten vandaag? Wat voor geks heeft de hond weer uitgestoken? Hoe gaat het met de huisgenoten? Vertel het allemaal in een ouderwetse brief. Organiseer een briefschrijfactie binnen je familie en stuur de verhalen door via e-mail of via de post.

Of maak met de app van Bpost leuke kaartjes met foto’s en zet er een liefdevol berichtje bij. Ben je een nieuwe gebruiker, dan krijg je één gratis kaartje met code ‘THANKYOU’.

Enkele Gentse creatievelingen van Zwijgen is geen optie ontwikkelden samen met de Bond Zonder Naam ook een gratis pakketje postkaarten met leuke spreuken zoals ‘Ik zie u even niet, maar nog altijd even graag.’ Ook die kan je vlot aanmaken en versturen.

Ook leuk is een familiekrantje maken en dat met de post opsturen. Dat kan met Happiedays, Famileo of Tribu.

4. Verrassingspakketje voor de deur

Wat is er leuker in deze tijd dan een belletje aan de voordeur en totaal onverwacht een pakje vinden wanneer je die deur opent? Haal eens een taartje of een bosje bloemen en leg het als een verrassing voor de deur of laat het leveren bij je grootouders, thuis of in het woonzorgcentrum.

Heel wat handelaars leveren nu aan huis, waardoor je vooraf online kan bestellen en betalen en je cadeautje kan laten leveren op het adres van jouw keuze.

5. Bezoekje op afstand

Ga eens langs bij de grootouders thuis of in het woonzorgcentrum en wuif aan het venster of praat via de parlofoon met mekaar. Bel naar mekaar wanneer je aan elke zijde van het raam staat.

Of waarom geen liedje zingen samen? Een gezelschapsspelletje spelen? Installeer bijvoorbeeld een groot OXO-bord met plakband op het raam en speel samen Oxo. Laat het glas je niet tegenhouden om samen plezier te maken.

Nog meer tips vind je in dit artikel van de Vlaamse Ouderenraad. Meer artikels over je gezinsleven tijdens de coronacrisis kan je hier terugvinden.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.

Gepubliceerd op: 31/03/2020, laatste update op: 07/05/2020

Tags: