Niet naar de sportclub, geen muziekles, niet gaan winkelen, geen verjaardagsfeestjes en geen scouts op zondag. Toegegeven, het weekend lijkt momenteel wel héél erg op een weekdag. Maar ook in corona-quarantaine valt er genoeg te beleven. Je moet enkel iets creatiever zijn om dat weekendgevoel aan te wakkeren. Wij geven 6 tips.

Tip 1: Geen structuur

In de week is structuur een echte lifesaver, maar in het weekend laten we die helemaal varen. Langer uitslapen, iets later naar bed; in het weekend mag het allemaal.

Extra regel voor de kinderen: geen schoolwerk bovenhalen. En voor de ouders: geen werklaptop bovenhalen. De enige regels die we nog moeten volgen, zijn die om het coronavirus in te dijken. Daarnaast is iedereen vrij om te doen wat hij graag doet.

Tip 2: Culinair weekend

Je kunt het weekend feestelijk inzetten met een aperitiefje met het gezin, of ’s ochtends samen lekker lang en lui ontbijten in pyjama. Bak samen cupcakes die je om ter mooist versiert, doe een picknick in de tuin of ga voor een lentebarbecue op de middag.

‘We voeren lange gesprekken aan tafel en na het eten spelen we voor het eerst sinds heel lang weer spelletjes, lang geleden dat we nog zo veel gelachen hebben.’ – Hilde, moeder van 2 (bijna) volwassen tieners

Op restaurant gaan kunnen we even niet meer doen, maar je kan wel zélf een driegangenmenu klaarmaken. Laat het ene weekend papa kiezen, het andere weekend (een van) de kinderen. Instant weekendgevoel!

Of ga op zaterdag of zondag eten afhalen bij een lokaal restaurant en geef hen zo een financieel duwtje in de rug. Volg wel goed de maatregelen op. In grote steden kan je heel wat laten leveren aan de deur, nu is het moment om alles eens uit te testen!

weekendgevoel corona

Tip 3: Samen spelen

Het weekend is hét moment voor gezelschapsspellen, of speel online tegen vrienden of familie. Maak samen een filmpje of een coronalied. Je kunt ook een quiz in elkaar boksen. Heb je bijvoorbeeld ooit al eens getest hoe goed je je huisgenoten kent?

‘Stiekem hoop ik dat ze snel hun schermpjes beu zullen zijn door de overdaad.’ – An, mama van 2 tieners

Met virtuele weekendtrips kun je de wereld rondreizen. Doe iets dat typisch is voor het land dat je ‘bezoekt’. Leer een paar woordjes, zet een muziekje op en kook een lokale lekkernij.

Zin in wat cultuur? Heel wat musea zetten virtueel de deuren open, en ook concerten en theatervoorstellingen kun je nu vanuit je luie zetel volgen.

Tip 4: Laat de lente kriebelen

De lente ontluikt. Ideaal dus om samen buiten te werken en te klussen (dan geraakt dat to-dolijstje ook eindelijk eens afgewerkt). Voor een kruidentuintje heb je zelfs geen tuin of terras nodig. Alleen even naar de winkel om zaden te kopen. Vooral tuinkers is een aanrader!

‘De kinderen kunnen beter lavendel snoeien dan je eigenlijk zou verwachten!’ – Relinde, moeder van twee

Nu we zo veel thuis zitten is het ook leuk om een bloemetje in huis te halen. Veel bloemisten zitten net nu met serres vol azalea’s en andere planten die smeken om voor iemand te mogen bloeien.

Kijk eens of er bij jou in de buurt eentje te redden valt, en fleur er je huis of tuin mee op. Of maak er een bewoner van een rusthuis in de buurt blij mee! Volg wel steeds de veiligheidsrichtlijnen.

6 weekendtips om dat weekendgevoel aan te wakkeren
Op berenjacht bij Eva van Pointful Things

Tip 5: Trek erop uit

Er valt heel wat te beleven om de hoek, als je maar goed genoeg kijkt. Zoek naar verborgen plekjes in de buurt, of doe onderweg een wedstrijdje. Wie kan de meeste beren spotten? Of wie ziet het eerst een merel of een krekel?

Zin om een goeie daad te stellen? Neem een plastic zakje mee en maak de straat of de gracht helemaal schoon!

Met de fiets kun je er iets verder op uit trekken. Probeer bijvoorbeeld eens een tochtje naar een plek of straat waar je nog nooit bent geweest.

Of teken met behulp van een fietsapp zoals Strava een tocht uit in de vorm van een hartje of een konijn.

‘Wij gaan wandelen zonder bestemming, en de kinderen kiezen de looprichting per straathoek.’ – Dennis, vader van 2 kleine kinderen

Met veel minder verkeer op straat is het ook veiliger om te leren fietsen!

Tip 6: Traag maar goed

Probeer te genieten van de traagheid der dingen. Kijk samen naar de zonsopgang of zonsondergang, luister naar mooie muziekjes, of zoek een mooi gedicht om aan mekaar voor te lezen.

‘Allemaal iets trager… De lat een beetje lager… Dat is het gevoel dat ik echt heb de laatste dagen.’ – Mai, moeder van tienerdochters

Nood aan nog meer zen? Doe dan samen een ontspannende (of hilarische) yogasessie.

LEES OOK > Rust vinden in je gezin tijdens de corona-quarantaine

Meer artikels over je gezinsleven tijdens de coronacrisis kan je hier terugvinden. Nog meer weekendgevoel nodig? Uit in Vlaanderen heeft zijn aanbod afgestemd op de corona-quarantaine.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 27/03/2020, laatste update op: 24/04/2020

Tags: , ,