Coronatijd betekent voor velen extra keukentijd. Inspiratie halen we uit de nieuwste aanvoer kookboeken. We tippen vooral de allemansvrienden waar zowel beginners als gevorderden kookplezier kunnen uithalen.

8 kookboeken voor tijdens corona

1. De beste van Piet

De gouden combinatie kok en scherm bestaat al een tijdje. Zo was er jarenlang – we keken toen nog allen enkel naar de tv – het kijkbuisfenomeen Piet Huysentruyt. Veel kans dat jij of jouw ouders een kookboek van hem in huis hebben.

Lannoo wil dit najaar op zeker spelen en brengt daarom naar aanleiding van haar 111ste verjaardag een ‘nieuw’ boek uit. Een Best Of met –wat dacht je – 111 ‘onmisbare gerechten’.

Uitgangspunt zijn de valkuilen van een gerecht waarvoor stielman Huysentruyt stapsgewijs een oplossing biedt. Want nee, je lust natuurlijk geen Gentse waterzooi met een kip die uitgedroogd of taai is. Laat staan dat de saus een waterig aquarelletje is.

De ‘wat hebben we geleerd’-vraag mag dan tenenkrullend zijn, ze is wel bijzonder efficiënt om in 1-2-3 een resem gesmaakte gerechten in de vingers te krijgen.

LEES OOK > Gezond koken met de nieuwe voedingsdriehoek

2. Dagelijkse Kost scheurkalender 2021

Ondertussen maakt Jeroen Meus al tien jaar ononderbroken Dagelijkse Kost. Uiteraard online en op tv te volgen en sinds vorig jaar ook te genieten in de vorm van een fraaie scheurkalender (Manteau).

Het aantal gerechten in de kalender 2021 kan je wel raden. Naast je dagelijkse portie lekkere kost vind je per maand een groente- en fruitlijst. Noteer nu al voor 17 december 2021: risotto met rapen, oesterzwammen en groene kool.

3. Elise van De Poele – Smaakvol

Elise van De Poele ken je misschien nog van het ‘Het goeie leven’ van Wim Columbus Lybaert. Samen met supertuinder Paul uit haar buurt veroverde Elise vele harten.

Haar uitgangspunt ‘duurzaam koken met lekkers van dichtbij’ is nu vertaald in het boek ‘Smaakvol’ (Manteau). Met de groenten die ze bij de lokale boer of uit eigen teelt haalt, leidt ze ons naar fijne gerechten die passen bij het seizoen.

Zo kiest ze in de winter niet voor de gevulde courgette maar pimpt ze prei met champignons, blauwe kaas en stukjes zuurdesembrood.

LEES OOK > Ook na corona naar de lokale boer: dit zijn de leukste korte keten-initiatieven

4. Annie Deleersnijder – Doe maar gewoon!

Voor bistroklassiekers als ‘kabeljauw met preistoemp’, ‘steak met frietjes en witloof-waterkerssalade’ of ‘varkenswangen met frietjes en salade’ moet je bij Annie zijn.

Selfmade kok Annie Deleersnijder (74) verwende 40 jaar lang haar gasten in café Visserswelzijn in Oostduinkerke maar kreeg pas via het scherm volle roem.

Haar zonder-poespas-gerechten uit Gert Late Night vind je in ‘Doe maar gewoon!’ (Manteau).

5. Eenpansgerechten uit de oven

‘Eenpansgerechten uit de oven. Snelle en eenvoudige recepten voor het hele gezin’ (Deltas) doet wat het belooft. De recepten zijn niet ingewikkeld en nemen niet te veel van je tijd in beslag. De oven doet immers het (meeste) werk.

In een frittata op basis van eieren en groenten kan je handig restjes verwerken. Dien samen met een frisse salade op en je krijgt voedzaam lekkers op je bord.

Een topper onder de ovengerechten is lamsbout met honing, mosterd en pastinaak. Dat kan op zondag maar ook als doordeweekse oventroost.

LEES OOK > Tips én inspiratie om een gezond en gevarieerd weekmenu op te stellen

6. Koken Ter Duinen, het handboek

Over toppers gesproken. Sterrenchefs Geert Van Hecke en Peter Goossens genoten hun opleiding in de hotelschool in Koksijde.

‘Koken Ter Duinen, het handboek (Lannoo)’ is jouw opstap om je eigen kookkunsten op een hoger level te brengen. In deze culinaire gids ontdek je de basisbereidingen en diverse kooktechnieken.

Maar ook bijvoorbeeld dat je aardappelen kan omtoveren tot kasteelaardappelen, cocotteaardappelen, aardappelnootjes, Parijse aardappelen, (extra) (fijne) frieten, stroaardappelen, aardappelwafeltjes, aardappelkroketten, aardappelsoezen, gegratineerde aardappelen, peterselieaardappelen en gegratineerde gevulde aardappelen.

En puree? Ja, wat dacht je!

7. Kookboeken om te bakken

‘Ons Kookboek’ en ‘Ons Bakboek’ zijn klassiekers waarmee de organisatie Ferm nog altijd zijn plekje op elke kookboekenplank mag opeisen.

Zuurdesem maken en bewaren? Frangipanetaart op twee manieren? Cupcakes met rode biet? Lierse Vlaaikes? Tarte Maison? Je vindt het allemaal in ‘Ons Bakboek’.

Het bakgebeuren heeft een flinke boost gekregen in de afgelopen periode. Bake Off Vlaanderen met Wim Opbrouck als vrolijke gids doet daar nog een toefje slagroom bovenop.

Het boek ‘Geluk uit de oven’ verzamelt het beste uit de jongste editie en laat Opa Franky Devreese aan het woord: ‘Een dag niet gebakken is een dag niet geleefd.’

Ik denk dat zijn kleinkinderen straks het complete Ketnet Bakboek van de kerstman krijgen. De tijd dat ze samen weer aan het beslag kunnen komt zeker.

LEES OOK > Vijf winterse gerechten om met je kleinkinderen te bakken

Lid van de Gezinsbond? Neem dan zeker een kijkje op Standaard Boekhandel. Hier kan je online én met spaarkorting bovenstaande boekjes bestellen.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 26/11/2020, laatste update op: 17/12/2020

Tags: , , , , , , ,