Vanaf 4 mei gaan heel wat bedrijven opnieuw open. Op 11 mei volgen de winkels en op 18 mei gaan de scholen ook geleidelijk weer open. Ouders die vanaf 4 mei opnieuw buitenshuis aan het werk gaan én alleenstaande ouders kunnen terug een beroep doen op de kinderopvang. Goed nieuws, want voor veel ouders was de combinatie thuiswerk en opvang van kinderen loodzwaar. Meer info over wie er wanneer naar de opvang mag gaan en hoe het er concreet aan toe gaat, lees je in de Q&A hieronder.

Opgelet!

De opvang waar het hier over gaat is de opvang van baby’s en peuters. De noodopvang op school én de opvang van schoolkinderen op schoolvrije uren (voor en na school, woensdagnamiddag, weekend…) is er voorlopig enkel voor bepaalde doelgroepen. Daarover lees je meer in ons artikel over de heropstart van de scholen.

Welke kinderen kunnen vanaf 4 mei naar de kinderopvang naast de kinderen die al gaan?

 • Kinderen van ouders die buitenshuis gaan werken, dus niet enkel bij cruciale beroepen en essentiële sectoren. Eén ouder die buitenshuis werkt is voldoende.
 • Alleenstaande ouders, of ze nu telewerken of buitenshuis werken.
 • Kinderen die opgroeien in een maatschappelijk kwetsbaar gezin of in een gezin met veel spanningen, waar er sprake is van onveiligheid en geweld in een moeilijke thuissituatie.
 • Kinderen voor wie er geen enkele andere opvang mogelijk is.

Welke kinderen zijn vanaf 18 mei terug welkom in de kinderopvang bijkomend aan de groepen die al naar de opvang mochten?

 • Alle kinderen.

Waarom mogen niet alle kinderen meteen naar de kinderopvang?

 • De terugkeer moet voor de kinderen goed verlopen. Jonge kinderen moeten terug wennen aan de opvang en kunnen misschien moeite ondervinden bij de herstart.
 • De kinderopvang moet veilig zijn. Mét respect voor de contactbubbels, zodat dezelfde mensen zoveel mogelijk enkel met elkaar in contact komen.

Mag ik mijn kindje meteen brengen op de eerste dag dat hij of zij terug welkom is?

Dat is niet zeker. Je kindje zal waarschijnlijk eerst opnieuw moeten wennen en ook de kinderopvang moet zijn werking afstemmen op het aantal kinderen dat terug zou komen.

De opvang moet onder andere rekening houden met contactbubbels, zodat dezelfde begeleider zoveel mogelijk dezelfde kinderen opvangt. Maak dus eerst afspraken met je opvang over wanneer je kind kan komen (wennen) en effectief starten.

Moet ik betalen als ik mijn kindje thuishou van de opvang en dus mijn opvangplan niet volg?

Zolang de coronamaatregelen gelden moeten ouders die hun kinderen verplicht of vrijwillig thuishouden niet betalen voor de afwezigheidsdagen. Ouders verliezen ook geen respijtdagen. De opvang wordt hiervoor vergoed door de overheid.

Welke veiligheidsmaatregelen zijn van toepassing in de opvang?

Omdat er vanaf 4 mei opnieuw meer kinderen naar de opvang komen, is er extra aandacht voor de veiligheid. De geldende maatregelen blijven van kracht.

Dit betekent dat er extra hygiënemaatregelen zijn en dat kinderen worden opgevangen in contactbubbels. Daarbovenop komen nog deze veiligheidsvoorschriften:

 • Ouders en opvangpersoneel zullen vanaf nu een mond- en neusbedekking moeten dragen bij breng- en afhaalmomenten.
 • Van ouders wordt gevraagd om een veilige afstand te bewaren met andere ouders en de medewerkers van de opvang. Ook mag je de leefruimtes van de kinderopvang niet betreden.
 • Slechts met één en liefst steeds dezelfde persoon komen naar de breng- en afhaalmomenten. Ouders moeten de handen wassen voor en na het brengen van de kinderen naar de opvang.
 • Wie ziek is of symptomen vertoont, komt niet naar de opvang. Dat geldt zowel voor het personeel, kinderen en ouders.
 • Kom je kindje meteen halen als het ziek is of ziekteverschijnselen vertoont.

Heb je nog vragen of zijn er onduidelijkheden?

Meer artikels over je gezinsleven tijdens de coronacrisis kan je hier terugvinden.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. In onze Facebookgroep ‘Goedgezinde tips‘ ontdek je nog meer relevante artikels en tips.

Gepubliceerd op: 30/04/2020, laatste update op: 19/05/2020

Tags: ,