Licht in donkere dagen. We kunnen het wel gebruiken op deze kortste dagen van het jaar. En dit jaar nog meer dan anders, want corona maakt het ons niet makkelijk. Bij heel wat mensen is het intussen ook vanbinnen een beetje donker geworden. Zorg jij ook mee voor een lichtpuntje?

In de tunnel

Het is een cliché, maar er schijnt licht aan het eind van de tunnel. Ook de corona-tunnel. Stond er maar een bord dat aangeeft hoe lang die vermaledijde tunnel is …

Toch weten we dat ook aan deze tunnel een einde komt. Er zit niks anders op dan te blijven rijden, voorzichtig te sturen, op tijd op de rem te gaan staan, en geen andere bestuurders te hinderen. En – heel belangrijk – ons licht te laten schijnen in de duisternis.

Licht in donkere dagen

Op sociale media verschijnen her en der oproepen om lichtjes te laten branden: voor de zorg, voor elkaar, voor iedereen. Je kunt je zelfs aansluiten bij de actie #ZORGVOORLICHT. Die hashtag vraagt om elke avond een lichtje aan te steken voor je raam, in je tuin of op je terras.

Ook de kerstverlichting brandt extra vroeg dit jaar. Hoogstwaarschijnlijk staat er bij jou ook al een kerstboom, of hangen er lichtjes buiten in de tuin of op het balkon.

We moeten dit vooral doen. Zo brengen we wat gezelligheid op de lange avonden in deze donkerste dagen van het jaar.

LEES OOK > Kerst en nieuwjaar tijdens corona: zo maak je het toch gezellig met familie

Nooit teveel licht

Al dat licht staat symbool voor hoop en verbondenheid. Het toont ook onze steun voor de zorg en voor elkaar, net zoals het applaus en de apero-momentjes met de buren tijdens de lockdown van het voorjaar.

Maakt dat de corona-tunnel minder lang? Natuurlijk niet. Maar het brengt wel letterlijk en figuurlijk licht in de duisternis. En dat kan wel degelijk een verschil maken, vooral voor mensen op wie de donkerte zwaar weegt.

Het maakt de rit minder uitzichtloos. Trouwens, met cynisme en negativiteit schieten we zeker niets op, dus laat die lichtjes maar branden!

Extra licht op Wereldlichtjesdag

Elk jaar is er één dag waarop het licht nog wat harder mag schijnen. Op de tweede zondag van december worden wereldwijd kaarsjes aangestoken om ouders die een kind verloren een hart onder de riem te steken. Om hen te laten weten dat ze niet alleen zijn met het grote verdriet dat ze meedragen.

Op Wereldlichtjesdag wordt de wereld voor hen letterlijk een beetje lichter, en dat brengt troost en moed. De vele lichtjes die aangestoken worden, of bijvoorbeeld op sociale media gedeeld worden, laten hen weten dat ze gezien worden met hun verdriet, en dat hun kind niet vergeten is.

Het is absoluut een teken van steun en hartverwarmende aandacht. Een dag als Wereldlichtjesdag is dus heel waardevol.

LEES OOK > Dossier sterrenkindjes

Een warme kerst

Voor wie met een zwaar gemoed aftelt naar de kerstvakantie: ga op zoek naar het licht. Heb je al eens in je eigen buurt rondgewandeld na het vallen van de avond? Op veel plekken is het echt genieten met al die lichtjes en versiering.

In de meeste dorpen en steden is de kerstboom al opgetuigd, en er zijn ook her en der lichtwandelingen uitgestippeld. In Bilzen kun je op 21 december zelfs deelnemen aan een feeërieke lichtloop voor De Warmste Week. Check op voorhand zeker of je rekening moet houden met aangepaste maatregelen, zoals bij Wintergloed in Brugge.

Met de Gezinsbond gaan we door op ons elan van het griezeltellen met Halloween, maar dan in kerstsfeer. Dus trek je er nog een keer op uit binnenkort? Download dan zeker de wandelwenskaarten van Gezinssport Vlaanderen en verspreid jouw warmste wandelwensen. Meer info komt binnenkort, dus stay tuned!

LEES OOK > Cadeautips die geen speelgoed zijn

In ons dossier Je gezinsleven in de coronacrisis vind je meer artikels, verhalen en tips.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 10/12/2020, laatste update op: 21/12/2020

Tags: , ,