In tijden van corona blijven we allemaal best zoveel mogelijk thuis. Maar daar kunnen de spanningen hoog oplopen. Met verschillende pubers in huis wordt de situatie er niet makkelijker op. Daar kan ook Sarah van de Gezinsbond-redactie van meespreken. ‘Ik ben jou nu al beu’, las ze op dag één op het Instagramaccount van een van haar tieners.

In haar bureautje probeert Sarah zich af te sluiten van het ‘puberale geweld’ dat haar dezer dagen omringt, maar er helemaal aan ontsnappen is onmogelijk. ‘Het was meteen vrij heftig’, vertelt ze.

Als redacteur opvoedingsondersteuning en auteur van het boek Typisch Tieners heeft Sarah een paar tips om de corona-quarantaine heelhuids door te komen, ook met pubers in huis.

LEES OOK > Wat kunnen tieners doen in het huishouden

Ruzie hoort erbij

Met een stel tieners in huis komen er onvermijdelijk conflicten. Pubers denken vaak in zwart/wit, en blinken uit in heftig reageren.

Momenteel lopen de frustraties extra hoog op, want hun sociale leven valt stil. De belangrijkste personen in hun leven, hun vrienden, lijken plots wel heel erg ver weg.

‘Ik kom alleen tussen als ik bloed zie vloeien. Of als ze respectloos omgaan met elkaar’

Ruziën met broer of zus is dan een logisch gevolg. Maar bekijk het positief: al dat geruzie thuis is een goede leerschool. Het bevordert de sociale ontwikkeling en de weerbaarheid.

Gezinsgenoten kunnen wel tegen een stootje, dus beschouw het als een oefening in conflictoplossend denken.

‘Niet storen a.u.b’

Om niet in chaos te vervallen, helpt het om een vast dagritme aan te houden. Sta op en ga slapen op een redelijk uur, probeer als gezin samen te eten en pauze te nemen, en ga allemaal tegelijk weer aan de slag.

Wil je ervoor zorgen dat iedereen zijn werk gedaan krijgt, dan baken je best je terrein af. Ieder zijn eigen werkplek of studeerhoekje, zo blijft het overzichtelijk. Hang eventueel bordjes: ‘Niet storen a.u.b.’

LEES OOK > Ouders trekken aan de alarmbel: te veel schoolopdrachten mét nieuwe leerstof

Hou tijdens de ‘schooltijd’ de smartphones buiten het bereik van je tieners. Zo kunnen ze zich makkelijker op hun taken concentreren. Stimuleer ze om te werken, maar doe het werk niet in hun plek. Als ze vastzitten kunnen ze trouwens nog steeds terecht bij hun leerkrachten of klasgenoten.

Rust bewaren

Mijn advies: probeer je niet te veel te bemoeien. Je wint er niks bij, en je wil vooral niet partijdig overkomen. Draai je tong dus twee keer om, tel tot tien of ga even een luchtje scheppen. Tegen dan zijn je tieners er hopelijk zelf al uit geraakt.

Als het toch uit de hand loopt, geef de ruziemakers dan een fysieke time-out. Haal ze uit elkaar – elk in een aparte kamer – tot ze afgekoeld zijn. Als de gemoederen weer bedaard zijn, kun je ze eventueel een cursusje conflictbemiddeling voorschotelen.

Laat ze elk apart hun verhaal doen, en stel vragen: Wat is er gebeurd? Hoe voel je je daarbij? Wat had er anders gekund? Wat heb jij nu nodig om je beter te voelen? En hoe kun je het goedmaken?

Wees mild

Zorg er in elk geval voor dat elke tiener zich gehoord voelt. En maak er al eens een grapje over. Een dosis humor doet wonderen in tijden van stress.

Het is voor ons allemaal wennen, die corona-quarantaine, dus maak je er niet druk in als alles even – of geregeld – in het honderd loopt. Wees extra mild voor jezelf, en laat het los.

Er zijn ergere dingen. Vuile virussen bijvoorbeeld. Dus prijs je gelukkig als je je nog druk kunt maken om die pubers in huis.

Meer lezen

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram. Voor ouders van tieners tussen 12 en 17 jaar is er het magazine BOTsing, dat je als lid van de Gezinsbond gratis in de bus krijgt.

Gepubliceerd op: 24/03/2020, laatste update op: 17/12/2021

Tags: , ,