Binnenkort krijgen we (hopelijk) massaal een vaccin en keert het normale leven stilaan terug. Maar hoe zit het met coronavaccinatie bij zwangerschap, als je zwanger wilt worden of als je borstvoeding geeft? Het zijn belangrijke vragen, en dus proberen wij antwoorden te geven. Want duidelijkheid schept rust.

Waarom is er zo weinig wetenschappelijk onderbouwd advies?

Omdat zwangere vrouwen zo’n kwetsbare groep zijn, maken ze zelden deel uit van studies waarin nieuwe geneesmiddelen en vaccins worden getest. Zowel Pfizer als Moderna bereiden momenteel wél studies voor die specifiek gericht zijn op zwangere vrouwen.

Concrete resultaten zijn er echter nog niet. Het is dus nog wat te vroeg om wetenschappelijk onderbouwde conclusies te trekken. De mRNA-techniek, die gebruikt wordt voor de ontwikkeling van de vaccins, is niet nieuw. De experts verwachten dus geen grote verrassingen of opvallende resultaten.

LEES OOK > Zwanger en bevallen tijdens de coronacrisis? De vroedvrouw stelt je gerust

Wat weten we wel?

Beide vaccins zijn al getest op ruim 70.000 testpersonen. Bij de tests van het Pfizer-vaccin werden 23 vrouwen zwanger in de loop van de studie. Bij de 12 vrouwen die het vaccin kregen (en geen placebo) zijn geen neveneffecten of problemen vastgesteld.

De coronavaccins die we momenteel in België inzetten, zijn geen levend afgezwakte virussen (die zwangere vrouwen niet mogen krijgen). Ze zijn volledig synthetisch.

Je kunt ze vergelijken met het vaccin tegen kinkhoest en griep bijvoorbeeld. Daarvan weten we dat ze veilig zijn tijdens de zwangerschap.

Ik ben zwanger. Mag ik me laten vaccineren?

De weinige gegevens die er vandaag zijn, wijzen niet op veiligheidsproblemen voor coronavaccinatie bij zwangerschap. Maar de bewijslast is wel beperkt. Daarom blijven de experts voorlopig voorzichtig in hun aanbevelingen.

De Hoge Gezondheidsraad boog zich ook al over de kwestie. Op basis van alle wetenschappelijke kennis op dit moment concludeert die in zijn rapport dat het vaccin tijdens een zwangerschap niet aanbevolen wordt.

Er wordt een uitzondering gemaakt voor risicopatiënten en voor vrouwen die in de zorg werken en zo een hoger risico lopen om besmet te raken met het virus.

Sowieso is het een goed idee om je vaccinatie te bespreken met je arts, vroedvrouw, gynaecoloog of apotheker. Die kan helpen om de voor- en nadelen in jouw geval af te wegen.

LEES OOK > Zwanger? Vraag ons gratis zwangerschapsnummer aan!

Moet ik na vaccinatie wachten om zwanger te worden?

Ook dit is nog niet voldoende wetenschappelijk onderzocht. Vrouwen die zich laten vaccineren wordt dan ook afgeraden om zwanger te worden binnen de twee à drie maanden na de tweede dosis van het vaccin.

Maar ook voor dat advies is er geen wetenschappelijke onderbouwing. Als je ontdekt dat je zwanger bent nadat je gestart bent met de vaccinatie, krijg je de tweede dosis in overleg met je zorgverlener. De tweede dosis kan ook uitgesteld worden tot na de bevalling.

LEES OOK > Origineel én coronaproof je zwangerschap aankondigen

Wat met coronavaccinatie bij zwangerschap, borstvoeding of kinderwens?

Is een vaccin aan te raden als ik borstvoeding geef?

Je mag je laten vaccineren als je borstvoeding geeft. Zeker wanneer je in de gezondheidssector werkt en tot de risicogroep behoort, valt vaccinatie aan te raden. Je hoeft de borstvoeding niet te onderbreken.

Over de veiligheid voor het kindje zijn er momenteel evenwel geen wetenschappelijke studies. Maar men gaat ervan uit dat het veilig is, omdat ons lichaam de vaccins zo snel afbreekt.

Bovendien is het erg onwaarschijnlijk dat het vaccin zich verplaatst in ons lichaam. Komt het via de moedermelk toch bij het kindje terecht, dan worden de vaccin-bestanddelen zo goed als zeker vernietigd.

Wil je wachten met een vaccin tot je stopt met borstvoeding geven, dan kan dat uiteraard.

Meer weten over coronavaccinatie bij zwangerschap en borstvoeding?

  • Op gezondheidenwetenschap.be vind je heel interessante factchecks en info over coronavaccinatie bij zwangerschap en borstvoeding, heel duidelijk uitgelegd.
  • Alle veelgestelde vragen over vaccinatie tegen COVID-19 kan je raadplegen op de overheidswebsite
 Laat je vaccineren.
  • Je kunt ook het volledige rapport en advies van de Hoge Gezondheidsraad nalezen.
  • Uiteraard kun je met al je vragen over vaccinatie ook bij Kind en Gezin terecht. En op de Opgroeien website.
  • Motel Mama plaatste een heel interessante IGTV video in hun Instagram-feed. Daarin beantwoordt prof. dr. Eline Tommelein (docent toegepaste farmacologie en farmacotherapie aan de VUB) heel wat vragen van bezorgde (toekomstige) mama’s. Let wel, deze video’s kunnen ondertussen gedateerd zijn als er nieuwe bijgestelde adviezen opduiken.

Meer artikels over je gezinsleven tijdens de coronacrisis kan je hier terugvinden.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 05/02/2021

Tags: , , ,