Een mijlpaal: je kindje mag voor de eerste keer naar school of naar de opvang! Dat is in normale omstandigheden al spannend voor je kindje én voor jezelf. En nu… is er corona.

Eerste keer naar school of opvang tijdens corona

In gedachten verloopt het afscheid bij een eerste dag in de opvang of school vlot en vrolijk. Er is tijd voor een uitgebreide knuffelsessie en misschien zelfs een wenmomentje voor kinderen en ouders, waardoor dat afscheid geleidelijk aan gebeurt.

Maar dat is dus buiten corona gerekend. De strenge regels bepalen namelijk dat de gewone gang van zaken helemaal omgegooid wordt. Een uitgebreid afscheid? Mag niet. Een wenmomentje met ouders? Mag niet. Alles wat we gewoon zijn? Mag niet. Maar wat mag – en vooral – hoe moet het dan wél?

LEES OOK > Terug naar de crèche? Neem je tijd om te wennen

Hello goodbye: onze tips

Iedere school of opvang bepaalt binnen de regels zijn eigen beleid. Zo mag je op de ene plek je kindje afzetten aan de algemene ingang/schoolpoort, bij de andere aan de deur van de leefruimte/klas.

Over het algemeen geldt wel dat het afscheid kort moet zijn en dat de kinderen gebracht en gehaald moeten worden door één persoon. Maar dan nog is er veel dat je als ouder zelf kan doen om die speciale overgang toch zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Dus je lief kindje voor het eerst als wisselbeker doorgeven aan de schoolpoort of aan de inkomdeur van de opvang? Dat hoeft gelukkig niet.

Extra tijd en aandacht

Geef je kindje alle tijd en aandacht voordat je naar de opvang/school gaat. Zing bijvoorbeeld samen een liedje of lees een boekje.

Je kindje zal zo gewoon worden aan een structuur die de rest van de dag inluidt: eerst is er het momentje thuis, dan volgt er het afscheid en is er de dag in de opvang/school. Op die manier weet je kindje waaraan hij of zij zich mag verwachten en is dat afscheid niet abrupt.

Rituelen creëren voorspelbaarheid

Met rituelen creëer je in normale omstandigheden voorspelbaarheid en dat is goed voor het afscheid. Zo’n ritueel kan inhouden dat je even meegaat in de opvang/klas, zwaait en weggaat.

Als je je kindje in deze uitzonderlijke omstandigheden maar tot aan de deur mag brengen, kan het helpen om een ander ritueel te creëren. Zo kan je bijvoorbeeld samen naar de opvang/school wandelen of de auto wat verderop parkeren en zo dat wandelingetje nog maken.

Introduceer zulke rituelen die voor jullie werken, tot op de plek waar je mag komen en je kindje uit handen geeft.

LEES OOK > 10 vragen over quarantaine en wat het betekent voor jou en je kind

Een vriendje of vriendinnetje

Voor sommige kindjes kan het helpen om samen met een ander vertrouwd kindje binnen te gaan in de opvang/school. Dat kan bijvoorbeeld een buurjongen- of meisje zijn, of een kindje dat jullie kennen en al ouder is.

Praat erover met je kind

Als je kindje oud genoeg is om het te begrijpen, kan je de situatie kaderen: maak duidelijk dat de volwassenen allemaal een mondmasker zullen dragen en leg uit waar jullie afscheid zullen nemen: aan de poort/deur of in de klas/opvang. Daardoor is je kindje al een beetje meer voorbereid op wat zal komen.

Is je kindje nog te klein om alles te begrijpen? Vertel dan alsnog wat er gaat gebeuren en laat voelen dat de situatie veilig is.

LEES OOK > Waarom knuffelen zo belangrijk is voor kinderen

Kies een speciaal afscheidsplekje

Betrek je kindje zoveel mogelijk in de situatie als het kan en geef hem of haar ook de kans om duidelijk te maken waar hij of zij zich wel of niet goed bij voelt. Misschien kunnen jullie samen wel een ander plekje kiezen om echt afscheid te nemen? Om het hoekje, of in de auto?

Misschien kan je afspreken om aan de inkom/poort te blijven staan totdat je kindje uit het zicht verdwenen is? Zoek samen uit wat kan helpen en hou je dan ook aan die afspraken.

Praat je kindje nog niet? Probeer dan aan te voelen wat wel of niet werkt voor je kleintje. Ook zo’n ukkie maakt dat heus wel duidelijk.

Bespreek met opvang/school wat wél mogelijk is

Bespreek samen met de begeleiders/leerkrachten wat mogelijk is. Het welzijn van de kinderen staat voorop, dus het is belangrijk dat iedereen alles in het werk stelt om dat welzijn te garanderen. Uit je bezorgdheden en bekijk samen een oplossing.

Een voorbeeldje: als kinderen zich na het afscheid overrompeld voelen op de grote speelplaats, kunnen ze misschien al door hun juf/meester opgevangen worden in kleinere groepjes.

Ook in de opvang kan er misschien een overgangsruimte voorzien worden waar de kindjes even met enkele andere kindjes kunnen wennen, om zich daarna in de grote groep te mengen.

Een knuffelknop

Als je kindje het overdag moeilijk heeft, kan het helpen om een soort houvast te geven waarnaar hij of zij kan teruggrijpen.

Als je kindje oud genoeg is om het te begrijpen, kan je bijvoorbeeld een hartje tekenen in de handpalm van je kindje en jezelf, bij wijze van ‘knuffelknop’: wanneer je kindje jou mist, kan er dan met één druk op de hartjesknop een knuffel verzonden worden.

En – dat hebben we van horen zeggen – omgekeerd werkt het ook…

Meer artikels over je gezinsleven tijdens de coronacrisis vind je hier.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.

Gepubliceerd op: 12/11/2020, laatste update op: 29/11/2021

Tags: