De mens is een sociaal wezen. Ook dat wordt duidelijker dan ooit nu we in semi-lockdown leven. Er ontstaan mooie initiatieven om contact te houden, om elkaar te ondersteunen, om elkaar te doen lachen. Ook onze vrijwilligers zitten niet stil.

Solidariteit in coronatijd

Er zijn de witte vlaggen en het applaus voor de helden van de zorg. Misschien bracht jij ook al wel eens een portie soep (mooi afgeleverd op de stoep uiteraard) of wat anders te eten naar iemand die nu lange dagen moet werken en wellicht dankbaar is om een keertje niet zelf achter de kookpotten te moeten gaan staan.

Misschien ben jij ook Paraat In Jouw Straat en deed je al eens boodschappen voor je ouders die tot een kwetsbare groep behoren? Misschien zong je al eens uit volle borst, vanuit je raam of op je stoep samen met de buren voor een jarige naast de deur?

Er zijn ook veel gelijkaardige initiatieven vanuit de gemeente, zo kregen de bewoners van Nazareth een coronakrantje in de bus. Met een poster om op te hangen als je zelf graag hulp krijgt en een kaart om in de bus te gaan steken bij die buurman of -vrouw waarvan je denkt dat hij/zij je hulp kan gebruiken.

In Gavere schrijven de lokale winkels en horeca boodschappen op het raam. Boodschappen van hoop, maar ook of, wanneer en hoe je bij hen terecht kan. Handig om weten waar je een lekkere maaltijd kan afhalen. Leuk om op je dagelijkse wandeling door het dorp al die inspirerende spreuken te lezen, wie weet toveren ze wel een glimlach op je gezicht.

Wil je jezelf opgeven als vrijwilliger? Neem dan eens een kijkje op de website vrijwilligersparaat.be. Ook op hulpvoorhelden.be kan je je steentje bijdragen voor de helden van de zorg.

Je kan je als vrijwilliger ook opgeven om te helpen bij de ‘weeg’ bij Kind en Gezin. Vanaf 1 april gingen de consultaties terug van start en alle hulp is er welkom.

Vrijwilligers blijven verbonden

Ook de vrijwilligers van de Gezinsbond tonen massaal dat ze het hart op de juiste plaats hebben en zetten volop in op verbonden blijven met elkaar en hun omgeving. Ook zij zijn er, zeker nu, voor alle gezinnen, voor elkaar.

Want wat een week, wat een maand was het ook voor onze vrijwilligers. Alle activiteiten waar we met z’n allen hard aan werkten en naar uitkeken, werden uitgesteld of afgelast om elkaar te beschermen.

Onze vrijwilligers bleven uiteraard niet bij de pakken zitten en kwamen met mooie, creatieve alternatieven. Steeds respecteren ze hierbij de oh zo belangrijke regels van social distance. Sociale afstand hoeft absoluut niet hetzelfde te zijn als emotionele afstand!

Er werden op korte tijd immens veel online initiatieven opgezet, zoals een online quiz, een ‘blijf in je kot’-bingo, een wandelzoektocht of online danslessen.

We zijn er voor jou

Al van bij de start van de lock-downmaatregelen, zijn onze afdelingen er voor de gezinnen. Ze geven concrete tips over wat je kan doen om te zorgen voor elkaar en jezelf. Ze informeren over acties in de buurt en initiatieven van de gemeente of stad.

Onze vrijwilligers roepen in het algemeen op om extra aandacht te hebben voor de kwetsbaarste doelgroep. Ze roepen op om creatief te zijn, en dat zijn jullie!

Er werden al heel veel knutseltips gedeeld, er werden kaartjes verstuurd via de Bpost app en krantjes gemaakt voor de grootouders. Er worden mailtjes met grappige of ontroerende tekstjes verstuurd. Gewoon om elkaar te tonen dat we er zijn.

LEES OOK > 5 leuke manieren om contact te houden met grootouders

Heel veel gezinnen gingen al op berenjacht. Vrolijke kreetjes en dan ‘kijk nog een beer, mama!’ en een fijne wandeling in de zon, zaken die ons alleen maar energie kunnen geven deze dagen.

Vrijwilligers van de Gezinsbond voegden nog extra opdrachtjes toe aan de berenjacht. Zie je een bruine beer, dan spring je 5 keer op en neer. Heeft de beer kleertjes aan? Dan wandel je achterwaarts tot het volgende huis… en zoveel meer.

Gelukkig komt de paashaas nog wel op bezoek

Ook de paasactiviteiten zullen straks een andere invulling krijgen. De meer dan 200 activiteiten rond Pasen werden jammer genoeg afgelast. Maar in de plaats hebben we een virtueel paasspel ontwikkeld, waarbij gezinnen het vanuit de eigen tuin tegen elkaar kunnen opnemen. Plezier gegarandeerd!

Voor de allerkleinsten stelden we dit leuke paaspakket samen (ook leuk voor na Pasen), vol knutseltips, receptjes en spelletjes. Alle info en alle downloads ontdek je hier.

Bedankt allemaal

Tot slot, bedankt allemaal!

Bedankt voor die helpende hand, bedankt voor dat berichtje, bedankt voor je glimlach toen je me tegenkwam op straat…

Bedankt voor je hartverwarmende initiatief, bedankt om er te zijn.

Hou vol, zorg goed voor jezelf en voor elkaar!

Meer artikels over je gezinsleven tijdens de coronacrisis kan je hier terugvinden.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. In onze Facebookgroep ‘Goedgezinde tips‘ ontdek je nog meer relevante artikels en tips.

Gepubliceerd op: 10/04/2020, laatste update op: 15/04/2020

Tags: