Voor veel ouders zal schooljaar 2020-2021 er eentje worden om nooit meer te vergeten. Maar hoe zit dat nu juist met die kleurcodes? En wat verandert er juist per kleur?

Vier kleurcodes

Op 1 september mogen alle leerlingen uit het basis- en secundair onderwijs weer naar school, het schooljaar start met code geel. Er zijn vier kleurencodes die aangegeven hoe het zit met de coronapandemie:

  • groen bij zo goed als geen enkele besmetting
  • geel bij laag risico
  • oranje bij matig risico
  • rood bij hoog risico

Aan elke kleur hangen maatregelen vast over het aantal leerlingen dat tegelijk op school zit, het aantal dagen op school, afstandsonderwijs, groepsactiviteiten, speelplaatsregels, mondmaskers, social distancing, verluchting, extra beschermingsmateriaal, inschrijvingen, stages, examens…

De kleurcodes kunnen veranderen als de besmettingsgraad daalt of stijgt. Bepaalde regio’s of steden kunnen ook beslissen om een andere kleurcode toe te passen als er een lokale uitbraak van het coronavirus is. Daarnaast kunnen secundaire scholen zelfs in code geel toch beslissen om een dag afstandsonderwijs te geven.

LEES OOK > Ook in code oranje mogen alle leerlingen naar school

Een antwoord op heel veel vragen

Dit roept waarschijnlijk heel wat vragen bij jou en je kind op. Ben je bezorgd over een leerachterstand of zijn jullie bang om terug naar school te gaan? Hoe verlopen de speeltijden en de middagpauzes?

Welke activiteiten kunnen nog doorgaan? Is er nog afstandsonderwijs? Wanneer en voor wie zijn mondmaskers verplicht? Wat als mijn kind ziek wordt op school? Hoe kan ik als ouder helpen om de veiligheid op school mee te bewaken?

Het antwoord op alle mogelijke vragen kan je terugvinden op de website van het departement Onderwijs. Daarnaast zal de school jullie ook informeren over hoe het nieuwe schooljaar in de praktijk zal starten.

Meer tips om je kinderen te laten wennen aan het terug naar school gaan en het nieuwe normaal kan je hier lezen.

LEES OOK > Kinderopvang in code oranje, wat betekent dat voor jou als ouder?

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 01/09/2020, laatste update op: 20/10/2020

Tags: ,