Trek je laarzen aan, sla een sjaal om en ontdek met het hele gezin wat er buiten de deur te beleven valt.  Want naar buiten gaan is in deze donkere coronadagen extra belangrijk.

Koester het licht en blijf actief

Buiten is de lichtsterkte op een grijze dag al snel 10x zo sterk als binnen. En dat licht een impact heeft op ons goed voelen is bekend (of toch niet?). Wil je de optimale lichtkuur? Dan ga je best ’s ochtends de deur uit, dan is het licht het sterkste.

Laat je tijdens deze donkere maanden niet te vlug verleiden door je zetel en je schermpjes. Doorbreek de vloek van het binnen zitten en trek de deur achter je dicht.

Bovendien is thuiskomen des te plezanter: binnen is het lekker warm en staat er misschien een soepje, warme chocomelk of badje klaar.

LEES OOK > Niet te onderschatten: het effect van natuur op de mens

Maak het leuk voor de kinderen

Krijg je de kinderen niet makkelijk mee? Ga dan op zoek naar een activiteit die hen wel kan boeien. Opgaan in een spel in het bos of de GPS volgen op zoek naar een geocache. Wie zei daar dat wandelen saai is?

Tijdens de verlengde herfstvakantie zien links en rechts coronaveilige initiatieven het daglicht. Je kan bijvoorbeeld meedoen met de eerste Grote Griezeltelling, een spel van Gezinssport Vlaanderen.

Hang een van de Griezel-kleurplaten voor je venster of aan je huis, ga op pad met de Griezelkaart en tel hoeveel skeletten, pompoenen, heksen en spinnen je op jouw griezelwandeling tegenkomt. Meer informatie vind je op de website.

LEES OOK > Zo maak je de wandeling voor kinderen extra leuk

Natuurgezind?

Het wisselen van de seizoenen hebben we geen enkel jaar zo duidelijk kunnen volgen als in 2020. Op verkenning gaan in de natuur dicht bij huis is toch nog gevarieerder dan we dachten.

Maand na maand wordt alles een beetje anders. Bovendien hangt er tussen de bomen nog net iets meer zuurstof. Snuif de heerlijke herfstgeuren op en geniet volop.

In de natuur valt er heel wat te zien, te rapen en te beleven. Benieuwd naar die paddenstoelen die je op je pad tegenkomt? Met deze handige tool lukt het wellicht om de verschillende soorten te detecteren, maar plukken blijft uit den boze!

Ook al spelend kan je het bos verkennen. Met deze tips wordt een boswandeling gegarandeerd een feest.

Op zoek naar nog leukere, originele natuurbeleving voor heel het gezin in je tuin of op terras? Dan kunnen we een sessie bushcraft@home aanraden.

Hoe maak je een waterdichte slaap shelter? Hoe maak je vuur met 1 kleine vonk? Hoe bak je brood op stok? Hoe maak je je eigen lepel?  Enkele enthousiaste specialisten delen filmpjes in de groep en leren je heel wat nieuws. Je maakt zelfs kans op een mooie prijs!

LEES OOK > Meer publieke én groene ruimte voor kinderen graag!

In het donker naar buiten?

In het weekend en tijdens de vakantie lukt het nog wel om overdag naar buiten te gaan. Maar in de week heb je misschien ook ’s avonds nood aan een frisse neus. Zorg wel dat je voldoende zichtbaar bent als je gaat wandelen in het donker.

Trek lichte, liefst fluoriserende kledij aan. Zorg dat je fietsverlichting steeds goed werkt en neem een lampje mee als je te voet naar buiten gaat. Dat zorgt ervoor dat je wat zorgelozer de straat op kan.

Nog meer tips voor coronaproof herfstuitstapjes met ledenkorting vind je hier.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 30/10/2020, laatste update op: 07/12/2020

Tags: ,